Skip to main content

Κάλπες στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Οι υποψήφιοι και τα φαβορί για τις δύο Νομαρχιακές στη Θεσσαλονίκη

Κάλπες για τις νομαρχιακές και τις συντονιστικές επιτροπές, το επεικείμενο συνέδριο και το νέο όνομα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στήνονται την Κυριακή.

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά τέσσερις κάλπες στήνει μεθαύριο Κυριακή το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Από αυτές θα προκύψουν οι 4.602 σύνεδροι οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος στις 20 έως 22 Μαΐου, τα μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών, των Συντονιστικών Επιτροπών στις τοπικές οργανώσεις, ενώ στην τέταρτη κάλπη τα μέλη θα κληθούν να επιλέξουν το νέο όνομα του κόμματος. Αν και βρισκόμαστε μόλις δύο 24ωρα πριν από τις εσωκομματικές εκλογές, έως αργά χθες το βράδυ πολλά πράγματα παρέμεναν ακόμη ασαφή.

Μάλιστα, παρότι το κόμμα απέκτησε νέα ηγεσία, κάποιες παλιές κακές συνήθειες φαίνεται πως εξακολουθούν να εμφιλοχωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη. Απόδειξη οι τουλάχιστον δύο παραιτήσεις μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας Εφαρμογής του Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) η οποία είχε την τελική ευθύνη για την πιστοποίηση των υποψηφιοτήτων. Ένα από τα παραιτηθέντα μέλη είναι η Μαρία Παπαγεωργίου, από την οργάνωση της Θεσσαλονίκης η οποία δήλωσε στη Voria.gr ότι παραιτήθηκε από την Επιτροπή καθώς δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Όσον αφορά την τέταρτη κάλπη, το εσωκομματικό δημοψήφισμα για την επιλογή του νέου ονόματος του κόμματος, τα μέλη του θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο εκδοχές: στο σημερινό όνομα «Κίνημα Αλλαγής» και στο «ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής» που θα σηματοδοτήσει την επαναφορά του «ΠΑΣΟΚ» στη μαρκίζα, όπως και του πράσινου ήλιου, ως έμβλημα του κόμματος.

Από τις υπόλοιπες τρεις κάλπες, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται σε αυτήν από την οποία θα αναδειχθούν τα μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών κι αυτό γιατί, οι υποψηφιότητες για τους συνέδρους και για τις Συντονιστικές Επιτροπές των τοπικών οργανώσεων σε ελάχιστες περιπτώσεις υπερβαίνουν τις διαθέσιμες προς κάλυψη θέσεις.

Σημειώνεται ότι η σταυροδοσία για τις νομαρχιακές επιτροπές είναι έως τρεις σταυροί ενώ για τις Συντονιστικές Επιτροπές των τοπικών οργανώσεων ένας σταυρός για τις πενταμελείς και δύο σταυροί για τις επταμελείς. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη που θα εγγραφούν στο μητρώο του κόμματος μέχρι και την ημέρα των εκλογών (δεν μπορούν να ψηφίσουν φίλοι του κόμματος). Επίσης όσοι θα συμμετάσχουν στις εκλογές θα κληθούν να καταβάλουν το ποσό του ενός ευρώ.

Α' Θεσσαλονίκης

Τα μέλη του κόμματος τα οποία θα ψηφίσουν στην Α' Θεσσαλονίκης (εδώ τα σημεία όπου θα στηθούν κάλπες) θα κληθούν να εκλέξουν τους 218 συνέδρους, τα μέλη των Σ.Ε. των τοπικών οργανώσεων (τρεις στο δήμο Θεσσαλονίκης και από μία στους άλλους πέντε δήμους) καθώς και τα 15 μέλη τα οποία θα συγκροτήσουν τη Νομαρχιακή Επιτροπή. Έως και χθες το βράδυ παρέμενε άγνωστος ο αριθμός των υποψηφίων για την κάθε κάλπη. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, έως και χθες το μεσημέρι οι υποψηφιότητες για τη Ν.Ε. ήταν περίπου 50, ωστόσο, υπήρξε έντονο παρασκήνιο ώστε να περιοριστούν σημαντικά.

Εκείνο που φέρεται σχεδόν βέβαιο είναι ότι για τη θέση του γραμματέα της Ν.Ε., ο οποίος θα επιλεγεί βεβαίως από τα 15 μέλη του Οργάνου, ενδιαφερόμενος είναι μόνον το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης, ο οποίος εμφανίζεται να έχει και το πράσινο φως από τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο είχε υποστηρίξει άλλωστε στις εσωκομματικές εκλογές. Έως και προχθές πιθανός υποψήφιος για τη θέση εμφανιζόταν και ο Χρήστος Παπαδούλης, πρώην γραμματέας της Ν.Ε. Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δήλωσε χθες βράδυ στην Voria.gr ότι αποφάσισε να αποσύρει το ενδιαφέρον του χάριν της ενότητας του κόμματος. Πάντως, για τις 15 θέσεις της Ν.Ε. τρεις βασικές ομάδες (Ανδρουλάκη, Παπανδρέου, Λοβέρδου) έχουν ορίσει υποψηφίους.

Ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι είχαν εκδηλώσει μεταξύ άλλων οι Ηλίας Ρίγανης, Γιώργος Αρβανίτης, Μιχάλης Ραλίδης, Κώστας Ανθόπουλος, Πέτρος Παπαπανάγος, Ελένη Χριστιά, Κώστας Οικονόμου, Στέλιος Τσούλιας, Παναγιώτης Καρασαββίδης, Μαρία Τασοπούλου, Θανάσης Τσικουρίκας, Παναγιώτης Τουχτίδης, Περίανδρος Πετρόπουλος, Δημήτρης Κνης, Βάσια Μαδέση, Μελίνα Νικολάκαρου, Ρόζα Εδιάρογλου, Δημήτρης Ζαγκάκης, Βασίλης Παπουτσής, Θεοδώρα Μάμαλη, Κώστας Αγαΐτσης, Αντώνης Τασόπουλος, Σπύρος Τζελέπης, Θανάσης Δέλλιος, Έλενα Χαραλαμπίδου, Γιώργος Καλοπήτας κ.ά. Ορισμένοι εξ αυτών δεν αποκλείεται να απέσυραν την τελευταία στιγμή το ενδιαφέρον τους.

Β' Θεσσαλονίκης

Στη Β' Θεσσαλονίκης επικρατέστερος για γραμματέας της Ν.Ε. εμφανίζεται ο Κώστας Κοκολάκης, άλλοτε υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης. Για την επιλογή του υπήρξαν αρκετές διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη, με τον έχοντα πάντοτε ισχυρό λόγο στα κομματικά τεκταινόμενα, πρώην βουλευτή, Βασίλη Γερανίδη και τον νυν βουλευτή Γιώργο Αρβανιτίδη. Ο απερχόμενος γραμματέας Γιάννης Κυανίδης θα είναι υποψήφιος για τη νέα Κεντρική Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τις 15 θέσεις της νέας Ν.Ε. ο τελικός κατάλογος των υποψηφίων περιλαμβάνει 19 ονόματα. Αρχικά ήταν αρκετά περισσότεροι, ωστόσο, ορισμένοι αποσύρθηκαν έπειτα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Στους υποψήφιους για τις υπόλοιπες 14 θέσεις του Οργάνου (πλην Κοκολάκη) περιλαμβάνονται ο απερχόμενος αναπληρωτής γραμματέας Αχιλλέας Μεταλλούλης, καθώς και οι Γιάννης Καραγιάννης, Μιχάλης Τερζής, Μαρία Κυλαζίδου, Βίκυ Παπαγεωργίου, Κώστας Πατσαλάς, Κώστας Καϊκής, Μαρία Αγγελιδάκη, Γιώργος Γρηγορούδης, Αλεξία Λαζαρίδου, Γιώργος Τσολάκης, Βασίλης Μπαγιάτης, Σάββας Σερασίδης, Βάκης Τόπης, Μάκης Κυρτζαλιώτης, Σταύρος Βαρβαρίδης, Άννα Βουλγαράκη, Ευαγγελία Πάσιου, Γιάννης Μπαταζαρακίδης, Δροσούλα Παντέλογλου κ.ά. Ορισμένοι εξ αυτών έως αργά το βράδυ επρόκειτο να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους.

Από τη Β' Θεσσαλονίκης πρόκειται να εκλεγούν και 103 σύνεδροι καθώς και τα μέλη των Σ.Ε. των οκτώ δημοτικών οργανώσεων.

Σημειώνεται ότι δύο ημέρες μετά, την Τρίτη 10 Μαΐου, πρόκειται να εκλεγούν άλλοι 30 σύνεδροι από τους εργασιακούς χώρους και τα Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης. Οι κάλπες για την ανάδειξή τους πρόκειται να στηθούν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο. Από τους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας θα εκλεγούν 57 από την Πιερία, 55 από τις Σέρρες, 53 από τη Χαλκιδική, 50 από την Ημαθία, 44 από την Πέλλα και 39 από το Κιλκίς. Επίσης θα υπάρχουν και σύνεδροι από το εξωτερικό που θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Μεγάλο στοίχημα για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι η συμμετοχή στις κάλπες. Στόχος της ηγεσίας είναι να προσέλθει, ει δυνατόν εξαψήφιος αριθμός μελών, δηλαδή τουλάχιστον 100.000 ο οποίος ωστόσο φαντάζει εξαιρετικά φιλόδοξος, παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, την πρώτη Κυριακή είχαν ψηφίσει περίπου 270.000 μέλη και φίλοι του κόμματος. Πάντως, ο πήχης μπαίνει ψηλά, καθώς την επόμενη Κυριακή υπάρχουν οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Χαριλάου Τρικούπη επιθυμούν στις δικές τους κάλπες να προσέλθουν περισσότεροι ψηφοφόροι.