Skip to main content

Κάμερες στα ξενοδοχεία: Πού επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση - Το νομικό πλαίσιο

Σε ποια σημεία ενός ξενοδοχείου επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση, πού απαγορεύεται - Οι τροποποιήσεις με βάση τον κανονισμό για τα προσωπικά δεδομένα

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στη διαλεύκανση της πολύκροτης υπόθεσης βιασμού, που καταγγέλλει η 24χρονη σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης την Πρωτοχρονιά.

Έτσι, μεταξύ άλλων, οι έρευνες έχουν στραφεί και στο υλικό από τις κάμερες του ξενοδοχείου, που έχουν καταγράψει τις κινήσεις των εμπλεκόμενων τα ξημερώματα της πρώτης ημέρας του χρόνου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο λειτουργίας των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης στους χώρους των ξενοδοχείων. Συγκεκριμένα, αυτά οφείλουν να λειτουργούν με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές 3/2019 σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μέσω συσκευών λήψης βίντεο, όπως εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, οι κάμερες στους διαδρόμους των ξενοδοχείων μπορούν να υπάρχουν, αρκεί αυτές να είναι στραμμένες προς το ασανσέρ, για λόγους ασφαλείας και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δείχνουν την είσοδο των δωματίων. «Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) γίνεται δήλωση προστασίας δεδομένων και ο πελάτης οφείλει να γνωρίζει, κάτι που επιτυγχάνεται με σημάνσεις, πως υπάρχουν κάμερες στο ξενοδοχείο», σημειώνει, ενώ προσθέτει πως ο λόγος για τον οποίο η κάμερα μπορεί να είναι στραμμένη προς το ασανσέρ εξυπηρετεί την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις πρόκλησεις ατυχημάτων αλλά και για να βοηθάται ο πελάτης σε περίπτωση που χάσει τον όροφο.

Παράλληλα, αναφέρει πως η βιντεοσκόπηση επιτρέπεται σε βοηθητικούς χώρους, όπως το πάρκινγκ, στις εισόδους των ξενοδοχείων αλλά και στο λόμπι. «Υπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε ιδιοκτήτη εάν θα τοποθετήσει κάμερες στους χώρους που προβλέπεται, όμως πάντα πρέπει να δηλώνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες», τονίζει ο κ. Μανδρίνος.

Τα δεδομένα διατηρούνται κατά μέγιστο για χρονικό διάστημα 15 ημερών από τη συλλογή τους. Μετά την πάροδο του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, τα δεδομένα καταστρέφονται. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας εξασφαλίζει ότι η διαγραφή πραγματοποιείται με αυτόματη μέθοδο και ότι τα καταστρεφόμενα δεδομένα δεν είναι δυνατό να ανακτηθούν. 

Σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο η Ελληνική Αστυνομία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το υλικό από τις κάμερες για τη διαλεύκανση της οποιασδήποτε υπόθεσης. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΞΘ, οι αρχές άμεσα παραλαμβάνουν το υλικό που χρησιμοποιείται για την προανάκριση έπειτα από την αποστολή ενός μέιλ. «Όπως είναι λογικό, το ξενοδοχείο παραχωρεί το βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας όπου αυτό υπάρχει. Δεν είναι δυνατόν να δώσει υλικό από τις εισόδους των δωματίων καθώς οι κάμερες απαγορεύονται ρητώς να καταγράφουν προσωπικά δεδομένα», τονίζει.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σε περιπτώσεις που γίνεται ένα αυτόφωρο πλημμέλημα ή κακούργημα στο πλαίσιο της προανάκρισης, οι αρχές κάνουν ένα έγγραφο αίτημα στο ξενοδοχείο και αιτούνται να τους παραδοθεί το υλικό από τις κάμερες για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το υλικό αυτό κατάασχεται και γίνεται μέρος της δικογραφίας. Η αστυνομική αυτή πρακτική προβλέπεται και από το άρθρο 245 του κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Νόμος 4620/2019). Σύμφωνα με το άρθρο 245/2, αν υπάρχουν ενδείξεις ότι τελέστηκε αδίκημα και από την καθυστέρηση απειλείται άμεσος κίνδυνος απώλειας των αποδεικτικών στοιχείων ή υπάρχει δυσχέρεια πραγματοποίησης συγκεκριμένης ανακριτικής πράξης ή κτήσης αποδεικτικού στοιχείου στο μέλλον, ή αν πρόκειται για αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα, οι ανακριτικοί υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν όλες τις ανακριτικές πράξεις που είναι αναγκαίες για να βεβαιωθεί η πράξη και να ανακαλυφθεί ο δράστης.

Σε δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης, ο δικηγόρος της 24χρονης, Θανάσης Ζιώγας, είχε γνωστοποιήσει το γεγονός πως το υλικό από τις κάμερες του ξενοδοχείου έχει παραδοθεί από τις πρώτες ημέρες στην ανάκριση και ερευνάται.

Σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, οι υπεύθυνοι επεξεργασίας που χρησιμοποιούν συστήματα βιντεοεπιτήρησης οφείλουν να παρέχουν πλήρη ενημέρωση για τη λειτουργία καμερών, πριν κάποιος εισέλθει στον επιτηρούμενο χώρο. Για τον σκοπό αυτό είναι, κατά κανόνα, προσφορότερο να ακολουθείται πολυεπίπεδη προσέγγιση, δηλαδή να υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες για την άμεση ενημέρωση όσων εισέρχονται στον χώρο, οι οποίες να παραπέμπουν σε εύκολα προσβάσιμη αναλυτική ενημέρωση.

Παράλληλα, το Άρθρο 17 προβλέπει πως η λειτουργία συστηµάτων βιντεοεπιτήρησης σε ξενοδοχειακές µονάδες υπό οποιαδήποτε µορφή (ξενοδοχεία, πανσιόν, ενοικιαζόµενα δωµάτια κλπ.) πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά σε χώρους που αποσκοπουν στον έλεγχο εισερχομένων/εξερχοµένων (όπως π.χ. η κεντρική είσοδος, χώρος υποδοχής, οι είσοδοι/έξοδοι των ανελκυστήρων και των κλιµακοστασίων) καθώς και στους χώρους φύλαξης χρηµάτων (π.χ. ταµεία) και στις ηλεκτρομηηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Υπενθυμίζεται πως κατά τις καταθέσεις της η 24χρονη υποστήριξε πως αφότου επέτρεψε ξανά στο ξενοδοχείο, πλήρωσε ένα δωμάτιο για να κοιμηθεί περπατώντας στον διάδρομο προς το δωμάτιο αυτό συνάντησε δύο άντρες, οι οποίοι προσφέρθηκαν να την βοηθήσουν και την οδήγησαν σε άλλο δωμάτιο από αυτό που η ίδια πλήρωσε. «Αφότου επέστρεψα στο ξενοδοχείο και πλήρωσα μια διανυκτέρευση με μετρητά στην υποδοχή του ξενοδοχείου, κατευθύνθηκα στον ανελκυστήρα, πλην όμως δεν θυμάμαι σε πιο όροφο ανέβηκα. Περπατώντας στον διάδρομο του ξενοδοχείου προσπάθησα να βρω το δωμάτιο το οποίο είχα κλείσει για την διανυκτέρευση και συνάντησα δύο άντρες, οι οποίοι προσφέρθηκαν να με βοηθήσουν και με οδήγησαν σε δωμάτιο, τον αριθμό του οποίου δεν θυμάμαι λόγω μέθης».