Skip to main content

Καμία δίωξη στους Βρετανούς που κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ

Αν και 178 κατηγορίες ελήφθησαν υπόψη και εξετάστηκαν σε 55 ξεχωριστές έρευνες, τελικά κανένας Βρετανός στρατιώτης δεν διώχθηκε.

Η ανεξάρτητη έρευνα για πάνω από 1.200 καταγγελίες κατά Βρετανών στρατιωτών που κατηγορούνταν για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο Ιράκ μεταξύ 2003 και 2009 ολοκληρώθηκε χωρίς την άσκηση καμίας δίωξης, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

Η υπηρεσία που ήταν αρμόδια για αυτήν την ανεξάρτητη έρευνα, η οποία εξέτασε 1.291 καταγγελίες από τον Ιούλιο του 2017, πλέον «ολοκλήρωσε επίσημα τις εργασίες της», δήλωσε ο υπουργός σε γραπτή ανακοίνωσή του στο Κοινοβούλιο.

Αν και 178 κατηγορίες ελήφθησαν υπόψη και εξετάστηκαν σε 55 ξεχωριστές έρευνες, τελικά κανένας στρατιώτης δεν διώχθηκε, πρόσθεσε.

Πέντε άτομα παραπέμφθηκαν στην εισαγγελία το 2019, αλλά δεν ασκήθηκε εις βάρος τους καμία κατηγορία, είπε ο Ουάλας, επικαλούμενος «τη σημαντική πρόκληση» της αξιοπιστίας των κατηγοριών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, επίσης, οι έρευνες από τη στρατονομία «κάτω από δύσκολες συνθήκες, στο πεδίο της μάχης» «δεν απέδωσαν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, ώστε μπορεί να χάθηκαν οι ευκαιρίες να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι», πρόσθεσε.

Ο βρετανικός στρατός συμμετείχε στην εισβολή του Ιράκ το 2003 από έναν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό δυνάμεων και στη συνέχεια διατήρησε στρατεύματα στη χώρα που συγκλονίστηκε από μια εξέγερση σουνιτών.

Πάνω από 400 Ιρακινοί κρατούμενοι είχαν έρθει σε επαφή τα τελευταία χρόνια με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECCHR), που εδρεύει στο Βερολίνο, και με το δικηγορικό γραφείο Public Interest Justice, με έδρα το Μπέρμιγχαμ (βόρεια Αγγλία), για να καταγγείλουν «σοβαρές κακοποιήσεις και εξευτελισμούς από Βρετανούς στρατιώτες», με κατηγορίες που κυμαίνονταν από βιασμούς και βασανιστήρια μέχρι εικονικές εκτελέσεις και άλλες θηριωδίες.

«Η συντριπτική πλειονότητα των περισσότερων από 140.000 μελών των ενόπλων δυνάμεών μας που υπηρέτησαν στο Ιράκ υπηρέτησαν με εντιμότητα» δήλωσε ο Μπεν Ουάλας, αλλά «είναι δυστυχώς σαφές ότι συνέβησαν σοκαριστικά και επαίσχυντα περιστατικά στο Ιράκ».

Αναφερόμενος σε «τέσσερις καταδίκες βρετανικού στρατιωτικού προσωπικού» που προέκυψαν πριν από τις εργασίες της ανεξάρτητης επιτροπής, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση «λυπάται και καταδικάζει όλα αυτά τα περιστατικά», ζητώντας ανεπιφύλακτα συγγνώμη από όλους εκείνους που υπέστησαν απαράδεκτη μεταχείριση από την πλευρά των βρετανικών δυνάμεων».

Το 2012, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι κατέβαλε 15,1 εκατομμύρια λίρες στερλίνες σε περισσότερους από 200 Ιρακινούς που κατηγορούσαν τους Βρετανούς στρατιώτες για παράνομη κράτηση και βασανιστήρια.

Πηγή: ΑΜΠΕ