Skip to main content

Καμίνι η χώρα, πού αναμένονται 40αρια - Οι πιο δύσκολες ημέρες σήμερα και αύριο

Στη δυσκολότερη φάση του καύσωνα μπαίνει η χώρα - Οι υψηλότερες θερμοκρασίες σήμερα και αύριο. Προσοχή συστήνει στους πολίτες η Πολιτική Προστασία

Κύμα καύσωνα πλήττει απο χθες τη χώρα, το οποίο θα διαρκέσει έως και την Κυριακή, όπου θα αλλάξει το σκηνικό του καιρού.

Η κορύφωση του θερμού επεισοδίου εκτιμάται σήμερα και αύριο οπότε η θερμοκρασία είναι αρκετά πιθανό να ξεπεράσει κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37-38 βαθμούς.

Η θερμοκρασία, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 19 έως 38-39, στην Ήπειρο από 18 έως 37 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 19 έως 39-40, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 έως 38-40 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 37 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 21 έως 36 βαθμούς, ενώ τοπικά στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν στους 38-39 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια και πολλή ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 38-39 βαθμούς.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Την προσοχή των πολιτών, ιδιαίτερα όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, εφιστά η Πολιτική Προστασία, καλώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε μια σειρά οδηγιών για τους κατοίκους των περιοχών όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, ενώ όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται μετά την υποχώρηση του καύσωνα, με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, από την ΓΓΠΠ συνιστάται στους πολίτες:

-Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
-Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
-Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
-Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
-Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Κλιματιζόμενοι χώροι από τον Δήμο Θεσσαλονίκης προς τις ευπαθείς ομάδες σε περίπτωση καύσωνα

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με στόχο την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων των πολιτών σε περίπτωση εμφάνισης καύσωνα, μεριμνά για την διάθεση κλιματιζόμενων χώρων.

Στο πλαίσιο της πολιτικής σχεδίασης εκτάκτων αναγκών και προκειμένου να αντιμετωπιστούν χωρίς προβλήματα από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της πόλης οι υψηλές θερμοκρασίες που πιθανόν να σημειωθούν τις επόμενες ημέρες, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει μεριμνήσει για τη λειτουργία κλιματιζόμενων χώρων στα Κ.Α.Π.Η. που θα λειτουργήσουν ως αίθουσες υποδοχής και αναμονής του κοινού.

Οι χώροι που θα είναι προσβάσιμοι και διαθέσιμοι από σήμερα Τετάρτη 17/08/2019 έως και αύριο Πέμπτη 18/08/2019, ώστε να παρασχεθεί προσωρινή φιλοξενία για όλο το χρονικό διάστημα που οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές και για τις ώρες από 08:00 έως 20:00 είναι οι παρακάτω:

4ο παράρτημα Κ.Α.Π.Η (Γρ. Λαμπράκη 42, ισόγειο, τηλ. 2310212002, 2310245242).
5ο παράρτημα Κ.Α.Π.Η. (Αλεξανδρείας 27. τηλ. 2310-820110 ).
Φουαγιέ δημαρχιακού μεγάρου, Βασιλέως Γεωργίου Α΄1.


Οι ανωτέρω χώροι θα λειτουργήσουν παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες δομές που παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και οι οποίες είναι:

Υπνωτήριο Αστέγων (Ανδρέου Γεωργίου 13 τηλ. 2310528811) από τις 17:00.
Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων (Μοναστηρίου 62 τηλ. 2310527938) από τις 9:00 έως τις 17:00.

 

Κλιματιζόμενες αίθουσες σε λειτουργία στον δήμο Θέρμης

Ανοιχτοί θα παραμείνουν και σήμερα οι κλιματιζόμενοι χώροι στον δήμο Θέρμης προκειμένου να φιλοξενήσουν ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Φανής Χατζηδημητρίου, από την Πέμπτη 18 Αυγούστου έως και το Σάββατο 20 Αυγούστου, αλλά και για όσες ημέρες θα επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες όπως προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι αίθουσες των ΚΑΠΗ σε Βασιλικά, Θέρμη και Τρίλοφο θα παραμένουν ανοιχτές, με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, για τη φιλοξενία ανθρώπων οι οποίοι έχουν ανάγκη να βρίσκονται σε κλιματιζόμενους χώρους. 

Παράλληλα ως χώροι φιλοξενίας ευπαθών ομάδων θα λειτουργούν και οι αίθουσες των υπόλοιπων ΚΑΠΗ που υπάρχουν σε όλο το δήμο, κατά τις ώρες λειτουργίας τους, δηλαδή από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. 

Επιπλέον, η αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θέρμης συστήνει για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες, αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, ένδυση με ανοιχτόχρωμα ρούχα, χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, λήψη άφθονων υγρών, λήψη αλμυρής τροφής προς αποφυγήν αφυδάτωσης (εφόσον δεν συντρέχει θέμα υπέρτασης), επιλογή βάδισης σε σκιερές πλευρές των δρόμων (εφόσον είναι ανάγκη να κινηθεί κάποιος πολίτης σε εξωτερικό χώρο).