Skip to main content

Καμπανάκι παιδιάτρου: Εμβολιάστε τα παιδιά σας-Επανεμφανίστηκαν ασθένειες όπως ο κοκκύτης

Ο λόγος γίνεται για τα εμβόλια της μηνιγγίτιδας, του καρκίνου της μήτρας, της διφθερίτιδας, του τετάνου και της πολιομυελίτιδας.

Ο κορωνοϊός άφησε παραθυράκι για την επανεμφάνιση ασθενειών, όπως ο κοκκύτης και η διφθερίτιδα, είπε o παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης.

Όπως τόνισε ο παιδίατρος Μαζάνης, μιλώντας σήμερα στο MEGA, κατά τη διάρκεια της καραντίνας υπήρξε μείωση των εμβολιασμών των παιδιών, η οποία έφτασε σε επικίνδυνα σημεία. Ο λόγος γίνεται για τα εμβόλια της μηνιγγίτιδας, του καρκίνου της μήτρας, της διφθερίτιδας, του τετάνου και της πολιομυελίτιδας.

Συγκεκριμένα, ο εμβολιασμός για αυτές τις ασθένειες μειώθηκε κατά 20% στους εφήβους, ενώ στις μικρότερες ηλικίες σημείωσε πτώση κατά 10%. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές από τις παραπάνω ασθένειες επανήλθαν λόγω του κορωνοϊού.

Το μήνυμα του παιδιάτρου σε γονείς: Να κάνετε εμβόλια

«Το μήνυμα προς τους γονείς είναι να κοιτάξουν τα βιβλιαράκια των παιδιών τους, να επανέλθουν στον παιδίατρο και να κάνουν τα εμβόλια. Μέσα στο καλοκαίρι εμφανίστηκε η γρίπη, οπότε πρέπει μέσα στον Σεπτέμβριο τα παιδιά από 6 μηνών και πάνω να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο της γρίπης, για να μην έχουμε μέσα στο χειμώνα κορωνοϊό και γρίπη. Ο κορωνοϊός και η καραντίνα πίεσαν τις άλλες ιώσεις, το καλοκαίρι βρήκε την ευκαιρία η γρίπη να φουντώσει», δήλωσε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

«Όλες οι πανδημίες τελείωσαν μόνο με τα εμβόλια»

Ο παιδίατρος τόνισε πως το μυστικό για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό στα παιδιά είναι η καλή διατροφή, η μείωση των γλυκών και των τηγανιτών, καθώς και η κατανάλωση φρούτων. «Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα δεν χρειάζονται εάν τα παιδιά τρέφονται σωστά», δήλωσε.

Σχετικά με την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, ο παιδίατρος Μαζάνης είπε πως η διεθνής στάση επιμένει σε άνοιγμα των σχολείων χωρίς μάσκα και self test, ωστόσο ο ΠΟΥ τονίζει πως η πανδημία συνεχίζεται.

«Ο κορωνοϊός μπορεί να βρίσκεται σε ύφεση, όμως πολλά παιδιά ταλαιπωρούνται. Το εμβόλιο είναι η μόνη λύση για την πάταξη του κορωνοϊού. Όλες οι πανδημίες τελείωσαν μόνο με τα εμβόλια. Τα άλλα μέτρα είναι προληπτικά, όμως δεν δίνουν τη λύση», τόνισε ο παιδίατρος.