Skip to main content

Καμπανάκι από περιφέρεια για 21 έργα του δήμου Θεσσαλονίκης μέσω ΕΣΠΑ

Η επιστολή του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα στον δήμο Θεσσαλονίκης για τα έργα με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ - Η απάντηση Ζέρβα

Αυστηρή επιστολή απέστειλε στον δήμο Θεσσαλονίκης η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για 21 έργα με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, με την οποία προειδοποιεί ότι «δεν ανταποκρίνεται στις συμβατικές του υποχρεώσεις».

Την επιστολή, η οποία απεστάλη στις 20 Ιανουαρίου 2020 και την οποία υπογράφει ο ίδιος ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, γνωστοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της παράταξης «Ποληχρωμη Θεσσαλονίκη» Σπύρος Βούγιας.

«Η επιστολή κατηγορεί τον Δήμο ότι δεν ανταποκρίνεται στις "συμβατικές του υποχρεώσεις" και καταγράφει "επικίνδυνες υστερήσεις", που μπορεί να οδηγήσουν στην απένταξη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κ. Μακεδονίας 21 σημαντικών έργων στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, που είναι απολύτως απαραίτητα για την πόλη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούγιας.

Όπως ανέφερε, «ένα από τα πιο σημαντικά από αυτά, είναι το ώριμο έργο της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας με τίτλο "Βελτίωση και επέκταση του υφιστάμενου δικτύου ποδηλατόδρομων από Κουντουριώτη έως ΝΣΣ και από Καυταντζόγλου έως Κλεάνθους μέσω Παπάφη", προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ, με ολοκληρωμένη μελέτη εφαρμογής και τεύχη δημοπράτησης, για το οποίο πληρώθηκε μόνο η μελέτη και στη συνέχεια λιμνάζει ξεχασμένο, με κίνδυνο να χαθεί το ποσό κατασκευής του έργου». 

Ο κ. Βούγιας σημείωσε ότι είναι το μοναδικό έργο ποδηλατόδρομου στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που περιλαμβάνεται και στο ΣΒΑΚ και μάλιστα ως τμήμα του στρατηγικού σχεδιασμού για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού ποδηλατικού δικτύου.

Ο κ. Βούγιας ρώτησε τη διοίκηση αν εξακολουθεί να στηρίζει το έργο αυτό και γενικότερα τους ποδηλατοδρομους και αν σκοπεύει να το δημοπρατήσει εγκαίρως πριν απενταχθεί μαζί με τα άλλα έργα από το ΕΣΠΑ, λόγω αδράνειας ή κωλυσιεργίας.

Απαντώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε λόγο για γενικό έγγραφο της Περιφέρειας και το οποίο απεστάλη σε όλους τους δήμους. «Η υπηρεσία μας κατέθεσε απαντήσεις στο έγγραφο αγωνίας της Περιφέρειας. Και καλά κάνει ο κ. Τζιτζικώστας και πιέζει τους δήμους, γιατί υπάρχουν και κάποιοι που δεν είναι σε θέση να ωριμάσουν τα έργα και να τα δημοπρατήσουν», τόνισε.

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι «κάποια από τα 21 έργα είναι στο στάδιο της δημοπράτησης, κάποια είναι σε φάση υλοποίησης. Από τα 20 εκατ. ευρώ, τα 15 εκατ. ευρώ μέσα στο 2020 θα δημοπρατηθούν».

Αναφερόμενος στο έργο του ποδηλατόδρομου υπογράμμισε ότι δημοπρατείται τον επόμενο μήνα.

Δείτε την επιστολή της Περιφέρειας και τον πίνακα των έργων εδώ