Skip to main content

Καναδάς: Άρχισε ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού των παιδιών 5-11 ετών

Άρχισε χθες Τετάρτη ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 των παιδιών ηλικίας μεταξύ 5 και 11 ετών στον Καναδά - 115.300 ραντεβού σε λίγες ώρες

Άρχισε χθες Τετάρτη ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 των παιδιών ηλικίας μεταξύ 5 και 11 ετών στον Καναδά, που συγχρονίζει το βήμα του κυρίως με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, μειώνοντας το ηλικιακό όριο της εκστρατείας ανοσοποίησης για να ελεγχθεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Σε συνεδριακό χώρο στο κέντρο στο Μόντρεαλ, μερικές δεκάδες μικροί κάτοικοι του Κεμπέκ ήταν οι πρώτοι αυτού του ηλικιακού φάσματος στην επαρχία που έλαβαν το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech, η χορήγηση του οποίου στα παιδιά εγκρίθηκε την Παρασκευή.

Προβλέφθηκαν μερικές αλλαγές για την υποδοχή τους: αυτοκόλλητα με μονόκερους ή παίκτες του χόκεϊ κολλήθηκαν στα διαχωριστικά, τα ραντεβού προβλέπεται να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, ενώ σκύλος δεκτικός στα χάδια κυκλοφορεί στους διαδρόμους για να χαλαρώνουν τα παιδιά.

«Αλήθεια δεν φοβόμουν, αλλά είχα άγχος», είπε ο δεκάχρονος Βικτόρ, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κρατώντας σφιχτά χρωματιστό πιστοποιητικό με τη φράση «μπράβο σου, έλαβες το εμβόλιό σου».

Η μητέρα του, η Ματίλντ, εξήγησε πως ο μικρός αισθανόταν μέχρι τώρα «αποκλεισμένος»: ήταν το μόνο μέλος της οικογένειας που δεν είχε εμβολιαστεί κατά της COVID-19 ως χθες.

Πρόσθεσε πως ο εμβολιασμός του γιου της ήταν το λογικό, ώστε να «μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί» και για να «μπορεί να αγκαλιάσει τον παππού και τη γιαγιά» άφοβα.

«Ειλικρινά, είμαστε προνομιούχοι», υπερθεμάτισε η Γιανουσκά Λαμπρούς, γιατρός, μητέρα δυο παιδιών που εμβολιάστηκαν. «Ήμασταν τυχεροί που τα παιδιά δεν κόλλησαν μέχρι σήμερα και η ευκαιρία να ανοσοποιηθούμε δεν χρειαζόταν δεύτερη σκέψη για εμάς».

Τα ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών που κλείνονται απογειώθηκαν αφότου εγκρίθηκε η χορήγησή τους, ένδειξη πως «η ανταπόκριση των πολιτών είναι αληθινά εξαίρετη», σχολίασε εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών του Μόντρεαλ.

Μέσω Twitter, ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ, ο Φρανσουά Λεγκό, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του χθες το πρωί διαπιστώνοντας πως κλείστηκαν «115.300 ραντεβού» μέσα σε λίγες ώρες: «μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά», έγραψε.

Στο γειτονικό Οντάριο, μερικά παιδιά εμβολιάστηκαν ήδη προχθές Τρίτη, μολονότι η πολυπληθέστερη επαρχία του Καναδά επισήμως ξεκινά την ανοσοποίηση της ηλικιακής ομάδας 5-11 ετών σήμερα Πέμπτη.

Ο Καναδάς βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της COVID-19. Πάνω από το 85% των κατοίκων του άνω των 12 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον δύο δόσεις.

Επίσης χθες εξάλλου εγκρίθηκε η χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson για τους κατοίκους άνω των 18 ετών.