Skip to main content

Καναδάς: Έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στην Ουκρανία

Η καναδική κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να απέχουν από τα μη αναγκαία ταξίδια προς την Ουκρανία λόγω ρωσικής επιθετικότητας.

Η κυβέρνηση του Καναδά κάλεσε τους πολίτες της να αποφύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στην Ουκρανία εξαιτίας της «συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας και της στρατιωτικής ανάπτυξης εντός και γύρω από τη χώρα».

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Τζόλι θα επισκεφθεί το Κίεβο την ερχόμενη εβδομάδα για να επαναλάβει την στήριξη της χώρας της στην εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και να ενισχύσει τις προσπάθειες αποφυγής «επιθετικών ενεργειών» από τη Ρωσία, ανακοίνωσε νωρίτερα η Οτάβα.

«Έχουμε αλλάξει το επίπεδο κινδύνου για την Ουκρανία για να αποφύγουμε τα μη απαραίτητα ταξίδια εξαιτίας της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας και της ανάπτυξης στρατευμάτων εντός και γύρω από τη χώρα», ανέφερε η καναδική κυβέρνηση σε ταξιδιωτική της οδηγία που εκδόθηκε αργά χθες Σάββατο.

Η Μόσχα έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στο σύνορο με την Ουκρανία και οι ΗΠΑ εξέφρασαν την Παρασκευή φόβους ότι η Ρωσία αναζητεί ένα πρόσχημα για να εισβάλλει αν αποτύχει τον στόχο της η διπλωματία.

Ο Καναδάς, ο οποίος έχει έναν αρκετά μεγάλο και με πολιτική επιρροπή πληθυσμό ουκρανικής καταγωγής, έχει υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στη Μόσχα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ.

Η Τζόλι θα συναντηθεί με τον ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμιγκάλ και θα ταξιδέψει στο δυτικό τμήμα της χώρας για να μιλήσει στους 200 καναδούς στρατιώτες που εδρεύουν εκεί από το 2015.

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είχε την Τρίτη επικοινωνία με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον οποίο "τόνισε ότι πιθανή στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, ανάμεσά τους και συντονισμένες κυρώσεις", ανακοίνωσε το γραφείο του Τριντό.

Ο Καναδάς έχει επιβάλει τιμωρητικά μέτρα εις βάρος περισσότερων από 440 προσώπων και οντοτήτων λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας.