Skip to main content

Καναδός ΥΠΕΞ: Θέλουμε να γίνουμε ο καλύτερος υπερατλαντικός εταίρος της Ελλάδος

Είμαστε ένας έντιμος εταίρος, που μπορεί να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής τόνισε ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπανί.

Την επιθυμία του Καναδά να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην αποκλιμάκωση με την Τουρκία εξέφρασε ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπανί σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ενώ τόνισε πως παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την ένταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο,

Διαβάστε περισσότερα: Δένδιας: H Τουρκία απέδειξε ότι δεν είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής

«Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ο διάλογος θα μας πάει μπροστά, ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να μας βοηθήσει», επισήμανε. «Μιλήσαμε για όλα αυτά στα οποία ο Καναδάς μπορεί να διαδραματίσει ρόλο. Είμαστε ένας έντιμος εταίρος, που μπορεί να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής».

Όπως τόνισε, ο Καναδάς έχει υποβάλει προτάσεις στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τις οποίες μετέφερε και στον κ. Δένδια, ενώ σε συνάντηση που θα έχει με τον κ. Στόλτενμπεργκ στην ευρωπαϊκή του περιοδεία θα του μεταφέρει τα μηνύματα του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών.

«Δεν πρόκειται να προσποιηθώ ότι είμαστε η μόνη χώρα που μπορεί να το πράξει αυτό, όμως νομίζω πως μπορούμε και εμείς να ενισχύσουμε και να αρθρώσουμε λόγο, προκειμένου να ακουστεί η φωνή μας για να κλείσει το χάσμα».

Σημείωσε πως πρέπει να μεταφερθεί σωστά το μήνυμα στην Τουρκία, να είναι σαφές ότι θέλουμε να παραμείνει στη Βορειοατλαντική συμμαχία. «Είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει αποκλιμάκωση, σταθερότητα και αυτό μπορούμε να το πράξουμε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», προσέθεσε.

Επισήμανε ακόμη την επιθυμία του Καναδά να υπάρξει νέα ώθηση στις σχέσεις με την Ελλάδα. Ο Καναδάς είναι ο ήδη μεγαλύτερος επενδυτής εκτός ΕΕ στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν στην Ελλάδα καναδικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται για παράδειγμα στο μεταλλευτικό τομέα, και τώρα εξετάζεται πως θα αξιοποιηθεί η συνεργασία περαιτέρω, προάγοντας την πράσινη οικονομία και την ηλεκτροκίνηση.

«Θέλουμε να εξελιχθούμε στον καλύτερο υπερατλαντικό εταίρο που έχετε», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Θέλουμε να χτίσουμε μια σχέση που εδράζεται σε κοινές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης, όλα αυτά υπάρχουν προφανώς στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι σταθερή και χαρακτηρίζεται από έννομη τάξη και κράτος δικαίου και όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι εγγύηση για να θέλουμε να κάνουμε περισσότερα».