Skip to main content

Καπραβέλος - Κορωνοϊός: Δεν είναι ώρα για επιστροφή στην κανονικότητα και εφησυχασμούς

«Το πρόγραμμα των εμβολιασμών πρέπει να ακολουθηθεί με ευλάβεια. Η πανδημία ήταν ανεξέλεγκτη στη χώρα μας», δήλωσε ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ.

«Είμαστε σε ύφεση στο σύστημα υγείας, ωστόσο το έργο το έχουμε ξαναδεί. Δεν είναι ώρα για επιστροφή στην κανονικότητα και σε εφησυχασμούς. Δεν ξέρουμε τι θα κάνει η μετάλλαξη «όμικρον» και τι θα προκαλέσει στη συνέχεια. Βλεπουμε ότι στο 3ο και 4ο κύμα έπρεπε να σταθεροποιήσουμε τους σκληρούς δείκτες, και αυτό ήταν δύσκολο», δήλωσε o διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού.

«Πέσαμε αυτή τη βδομάδα στα κρούσματα, αλλά η μείωση δεν είναι τόσο εντυπωσιακή στο μισό, και δεν χρειάζεται να είμαστε βιαστικοί. Εμείς στην εντατική θα είμαστε ήσυχοι εάν δούμε μονοψήφιο αρθμό θανάτων, διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων και τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Αυτό θα γίνει με το να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί. Όταν κατοχυρώσουμε υψηλά ποσοστά ανοσίας, τότε θα μπορέσουμε να δούμε τη συνέχεια», πρόσθεσε.

«Το κριτήριο που κάνει ελέγξιμη την πανδημία ακόμα δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Ο ιός μπορεί να ψάξει τις κατάλληλες συνθήκες για να επιτεθεί. Πρέπει να επεκτείνουμε την υποχρεωτικοτητα των εμβολίασμών σε σε άλλες ομάδες, για παράδειγμα, στους εργαζόμενους της εστίασης. Ήταν λάθος αυτό», σχολίασε ο κ. Καπραβέλος στο «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Όσο αφορά εμβόλιο Novavax, δεν δικαιολογούμαστε εάν δεν επεκτείνουμε τον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός σε προφυλλάσει και αποτρέπει νέες μολύνσεις απώλειας ζωής. Για το εάν θα το κάνουμε, θα μας ενημερώσει η επιτροπή εμβόλιασμών πουτ συλλέγει όλα τα στοιχεία», τόνισε αναφορικά με τα εμβόλια.

«Το πρόγραμμα των εμβολιασμών πρέπει να ακολουθηθεί με ευλάβεια. Η πανδημία ήταν ανεξέλεγκτη στη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χαλαρώσαμε και γ αυτό είχαμε εκτίναξη των κρουσμάτων», κατέληξε λέγοντας ο κ. Καπραβέλος.