Skip to main content

Καπραβέλος: Τρέμω το 3ο κύμα διότι στο 2ο το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη κατέρρευσε

Εφιάλτη χαρακτηρίζει ο διευθυντής της Β΄ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος δεν υπήρχαν κρεβάτια ΜΕΘ

«Ήταν αδύνατον, με τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος, αυτός ο μεγάλος όγκος των ασθενών να βρει κρεβάτι εντατικής. Κάναμε τα αδύνατα, δυνατά. Ήταν ο μεγαλύτερος εφιάλτης μας. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Στη Θεσσαλονίκη κατέρρευσε το σύστημα υγείας. Γι' αυτό τρέμω το 3ο κύμα!» τόνισε ο διευθυντής της Β΄ΜΕΘ του νοσοκομείου "Γ.Παπανικολάου",  Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο Radio North 98, εξηγώντας πως υπήρξαν θάνατοι εκτός ΜΕΘ στο 2ο κύμα, διότι έφτασε στιγμή που δεν υπήρχε ελεύθερη κλίνη σε μονάδα.

«Περιπου 50 από τους 238 θανάτους που συνέβησαν έξω από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας απεβίωσαν στο πρώτο 24ωρο, που σημαίνει δεν βρήκαν κρεβάτι εντατικής και οι συνάδελφοί μου έδιναν τον αγώνα σε απλές κλίνες», είπε.

«Το Παπανικολάου ανέπτυξε 43 κρεβάτια εντατικής κάνοντας τα πάντα. Ο,τι είχαμε και δεν είχαμε το κάναμε. Ο 44ος και ο 45ος έπρεπε να πάει σε άλλα νοσοκομεία. Δεν υπήρχαν σε άλλα νοσοκομεία. Τι συνέβη με αυτόν τον άρρωστο, ο οποίος ήθελε κρεβάτι εντατικής; Τον πάλευαν οι συνάδελφοί μου σε απλές κλίνες. Δεν είναι θέμα επιλογής. Πρέπει όλα αυτά να τα προσέξουν στο τρίτο κύμα γιατί πάλι θα καταρρεύσει το σύστημα και πάλι θα συζητάμε έτσι», τόνισε.

Τα παραπάνω, ο κ. Καπραβέλος τα επικαλείται ως αίτιο του γεγονότος οτι εμφανίζεται επιφυλακτικός για το άνοιγμα της αγοράς.

«Η πανδημία δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της, τον ολοκληρώνει Μάρτιο... Απρίλιο, είναι μπροστά μας το τρίτο κύμα, η σφοδρότητα του οποίου εξαρτάται από εμάς. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα να διευκολύνουμε το ιό με αύξηση της κινητικότητας», σημείωσε.

Ο κ. Καπραβέλος επισημαίνει παράλληλα την έλλειψη εργαστηρίων, αλλά και τη δυνατότητα του ΕΟΔΥ να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις.

«Τα κρούσματα από τον ΕΟΔΥΥ μας έχουν απογοητεύσει γιατί δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στην κατάσταση της πανδημίας. Δεν είναι δηλαδή ένας αξιόπιστος δείκτης. Συγχωρέστε με γι αυτό. Ο κορωνοϊός δεν έχει συμπτώματα, άρα είναι πολύ δύσκολο η επιτήρηση και η παρακολούθηση και δεν έχουμε αυτή τη στιγμή τα αναγκαία εργαστήρια δημόσιας υγείας. Η πρωτεύουσα κάθε νομού θα πρέπει να έχει ένα τέτοιο εργαστήριο», κατέληξε.