Skip to main content

Καραμανλής: Σύντομα η υπογραφή για τις πρόδρομες εργασίες για Μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη

Σύντομα θα υπογραφεί η σύμβαση των πρόδρομων εργασιών για την επέκταση του μετρό στα δυτικά, υπογράμμισε ο υπουργός Μεταφορών από τον Εύοσμο

Τον δήμο Κορδελιού Ευόσμου επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης Αθανάσιο  Κοντογιώργη, τον βουλευτή Κώστα Γκιουλέκα και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρο της ΔΕΕΠ Α΄ Θεσσαλονίκης Θεόδωρο Μητράκα, τη γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεωντου υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Παυλίνα Καρασιώτου, και ειδικούς συνεργάτες του υπουργείου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο δημάρχου, και διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα, τέθηκαν από τον δήμαρχο Κλεάνθη Μανδαλιανό, την αντιδήμαρχο Αθλητισμού Νέας Γενιάς κ. Μαρία Γαβαλά και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστα Σωτηράκη κατά προτεραιότητα τα εξής θέματα :

α) Η αποπεράτωση του κολυμβητηρίου -εμβληματικό έργο ζωτικής αξίας και υπερτοπικής σημασίας για όλη την όμορη περιοχή, για την οποία απαιτείται η άμεση χρηματοδότηση της επικαιροποιημένης μελέτης η οποία θα δρομολογήσει την έναρξη των εργασιών – τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του έργου,

β) Η ολοκλήρωση της κατασκευή του ανοικτού σταδίου 4000 θέσεων με κουλουάρ στίβου, αποδυτήρια, κερκίδες και εμπορικό κέντρο στην περιοχή άνωθεν της περιφερειακής- έργα και τα δύο ενταγμένα στο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ 2004»,

γ) έγκριση και αναθεώρηση της ρυμοτομίας του 2006 για την ένταξη 2.600.000 στρεμμάτων στο ΓΠΣ

δ) Η άμεση χρηματοδότηση δημιουργίας αντιπλημμυρικών έργων, αγωγών ομβρίων υδάτων, κυρίως στην περιοχή της Ελπίδας

ε) Η έναρξη εργασιών αποτύπωσης και εκπόνησης μελέτης των 4 ρεμάτων 3.000 μ.που υπάρχουν στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου,

ε) Η επέκταση του μετρό στη Δυτική Θεσσαλονίκη και διόρθωση της στάσης του στην Κοινότητα Κορδελιού,

ζ) Οι ελλείψεις που υπάρχουν στην Περιφερειακή οδό με τον φωτισμό και τα όμβρια ύδατα

η) Η αύξηση των δρομολογίων του ΟΑΣΘ και στις δυο κοινότητες Ελευθερίου Κορδελιού Νο 19 και Ευόσμου Νο21 και Νο32.

«Υποδεχθήκαμε σήμερα στον δήμο μας, έναν νέο άνθρωπο και νέο πολιτικό ο οποίος δεν μένει στην απονομή των ευθυνών αλλά δίνει λύσεις στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και τον ευχαριστούμε γιατί οι θέσεις του στα δικά μας προβλήματα δρομολογούν επιτέλους τις λύσεις που οι κάτοικοι και ο τόπος περίμεναν δεκαετίες. Ο υπουργός δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση επικαιροποίησης της σχετικής μελέτης, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την επανεκκίνηση του έργου, το ύψος της οποίας υπολογίζεται ότι ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ. Ένα έργο «φάντασμα», το οποίο προορίζονταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τελικά έμεινε ημιτελές, επιτέλους μετά από χρόνια «ξεκολλά» και με την ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει μια εγκατάσταση υπερτοπικού χαρακτήρα, που θα δώσει νέα δυναμική στον αθλητισμό του δήμου μας και συνολικά της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η εξέλιξη αυτή μας κάνει ιδιαιτέρως ευτυχείς και υπερήφανους καθώς επιβεβαιώνει εμπράκτως ότι η σκληρή, επίμονη και συστηματική δουλειά που γίνεται από την πλευρά της δημοτικής αρχής αποδίδει καρπούς. Η συζήτηση που είχαμε με τον υπουργό δεν αφορούσε μόνο το κολυμβητήριο, αλλά και σε άλλα έργα ζωτικής σημασίας για το δήμο. Σύντομα θα ακολουθήσει νέα συνάντηση στο Υπουργείο ώστε ο κ. Κώστας Καραμανλής,  να μας δώσει τις τελικές κατευθυντήριες γραμμές» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός.

Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών Κώστας Καραμανλής για την πορεία των εργασιών του Μετρό δήλωσε ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023, τόνισε ότι η λειτουργία του θα αλλάξει τη μορφή της πόλης και θα βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών, ανέφερε ότι προχωρούν ήδη και οι επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης, πρόσθεσε ότι είναι δεδομένο ότι πρέπει να επεκταθεί προς δυτική Θεσσαλονίκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η επέκταση θα προχωρήσει με επιστημονική και τεχνοκρατική προσέγγιση, προσθέτοντας ότι η επέκταση προς Καλαμαριά έχει υλοποιηθεί κατά 85%, ενώ δυτικά βρίσκεται σε προ συμβατικό έλεγχο και σύντομα θα υπογραφεί η σύμβαση των πρόδρομων εργασιών. Για τον ΟΑΣΘ ο υπουργός υποστήριξε ότι η κατάσταση σήμερα είναι πολύ καλύτερη από εκείνη που υπήρχε. «Παραλάβαμε τον ΟΑΣΘ με 237 λεωφορεία, τώρα κυκλοφορούν 450 στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και ο στόχος μας  είναι να φθάσουμε τα 520», είπε.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα για πρώτη φορά στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Βορείου Ελλάδος, συμμερίζομαι την αγωνία του Δημάρχου και των αντιδημάρχων για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του τόπου και δεσμεύομαι στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και των οικονομικών δυνατοτήτων μου να συμβάλλω για την έμπρακτη και άμεση επίλυση τους. Με πρώτη κίνηση την επικαιροποίηση της μελέτης του Κολυμβητηρίου άνωθεν της περιοχής ενός έργου που θα αποτελέσει πόλο έλξης για όλη τη Δυτική Θεσσαλονίκη» δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, παραβρέθηκαν, ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Ισαάκ Ξανθόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Δημοτικής Αστυνομίας και ΚΕΠ Νέστορας Λαφαζανίδης, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Χρήστος Ταξίδης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθηνά Παμπουκίδου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού Πέτρος Μεσθανεύς, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης και Δημοτικός Σύμβουλος Γρηγόρης Κυριακίδης, ο επικεφαλής θεματικών Γραμματειών της Διοικούσας της Νέας Δημοκρατίας Ατόμων με Αναπηρία  Μιλτιάδης Στόικος, η Όλια Βασιλάκη Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, η Αφροδίτη Νέστορα μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, και μέλη της ΔΗΜ.ΤΟ Κορδελιού Ευόσμου.