Skip to main content

Καράογλου για προϋπολογισμό: Προσφέροντας στους Έλληνες όραμα για το αύριο

Άρθρο του Θεόδωρου Γ. Καράογλου στη Voria.gr για τον προϋπολογισμό του 2022, ο οποίος υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής

του Θεόδωρου Καράογλου*

Ο προϋπολογισμός του 2022, ο οποίος υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, αποδεικνύει πως οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και επιβεβαιώνει ότι η επιτυχία ή η αποτυχία των πολιτικών που εφαρμόζονται εξαρτάται αποκλειστικά από τον σχεδιασμό που έχει προηγηθεί. Στην Κυβέρνηση το γνωρίζουμε πολύ καλά, γι’ αυτό λειτουργούμε μεθοδικά και στοχευμένα για το σήμερα, περιορίζοντας στο βαθμό που είναι εφικτό τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Μέλημα μας είναι να προσφέρουμε στους Έλληνες όραμα για το αύριο. Να τους δείξουμε στην πράξη πως οι θυσίες τους πραγματικά πιάνουν τόπο και ότι θα υπερνικήσουμε τις δυσκολίες εφόσον κεφαλαιοποιήσουμε τις πολύ σημαντικές θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών σε επίπεδο οικονομίας.

Για παράδειγμα, προ ημερών η Eurostat έχρισε την πατρίδα μας πρωταθλήτρια Ευρώπης όσον αφορά στην ανάπτυξη το 3ο τρίμηνο του 2021, με 13,4% έναντι 11,4% της Ιρλανδίας και 3,9% της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα… σπρώξει το κάρο της ανάπτυξης στην Ευρώπη την επόμενη διετία, αφού για πρώτη φορά μετά από περίπου 15 χρόνια το ελληνικό ΑΕΠ θα «τρέχει» ταχύτερα από το αντίστοιχο της ευρωζώνης λειτουργώντας ως προωθητήρας ανάπτυξης και όχι ως «βαρίδιο» ή «χαλασμένο γρανάζι» μιας καλοκουρδισμένης μηχανής.

Ασφαλώς δεν γίναμε Γερμανία από τη μια ημέρα στην άλλη, που διαθέτει την ισχυρότερη και μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Όμως είναι σημαντικό ότι επιστρέφουμε πρώτοι από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας στα προ πανδημίας επίπεδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο τέταρτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να έχει ανακτηθεί το σύνολο των ετήσιων απωλειών ΑΕΠ του 2020, με το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ στο τέλος του 2022 να υπερβαίνει το αντίστοιχο επίπεδο του 2019 κατά 1,7%.

Το κατορθώνουμε υλοποιώντας με σύνεση, στοχοπροσήλωση και τόλμη σειρά μεταρρυθμίσεων που καθιερώνουν την Ελλάδα ως σύγχρονη και αποτελεσματική περιφερειακή οικονομία. Κάπως έτσι ο δρόμος της ανάπτυξης είναι ορθάνοιχτος μπροστά μας!

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν θα μεταμορφωθούμε ξαφνικά σε «ατμομηχανή» της Ευρώπης, όμως πλέον αντανακλούμε αξιοπιστία όπως παραδέχεται και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Κρίστεν Λίντνερ. Και όλα αυτά εφαρμόζοντας πολιτικές που στον πυρήνα τους προβλέπουν λιγότερους φόρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες θέσεις εργασίας. Γιατί, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις.

Άρα, αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος όταν από το βήμα της Βουλής υποστήριξα ότι ο προϋπολογισμός του 2022 είναι ο προϋπολογισμός της συνέπειας και της αποτελεσματικότητας. Των ρεαλιστικών προβλέψεων και στόχων.

Πάνω από όλα, όμως, είναι ο προϋπολογισμός της αναγέννησης της ελληνικής οικονομίας, που λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα της πανδημίας και κρατά «πυρομαχικά» στο οικονομικό μας «οπλοστάσιο».

Είναι ένας προϋπολογισμός επανεκκίνησης ο οποίος βασίζεται στην εμπειρία εφαρμογής πολιτικών που έχουν δικαιωθεί για την ορθότητα και την αποτελεσματικότητά τους.

Με λίγα λόγια  η ελληνική οικονομία αντέχει σθεναρά, ανακάμπτει ταχύτατα και αντεπιτίθεται δυναμικά. Το ντόμινο που συντελείται θα συμπαρασύρει προς το καλύτερο όλους τους ποιοτικούς της δείκτες και μακάρι μήνα με το μήνα, χρόνο με τον χρόνο, οι εκτιμήσεις μας να διαψεύδονται προς το καλύτερο. Και αυτό, διότι οι εξελίξεις που συντελούνται δεν είναι απλά «ενθαρρυντικές». Προσφέρουν πολύτιμο δημοσιονομικό χώρο στην Πολιτεία να συνεχίσει να βρίσκεται ενεργά δίπλα σε όσους δοκιμάζονται από την πανδημία, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη δημοσιονομική ισορροπία.
 
*Ο Θεόδωρος Γ. Καράογλου είναι βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία