Skip to main content

Thess Intec: Στη Θεσσαλονίκη χτυπά η καρδιά της καινοτομίας στη ΝΑ Ευρώπη

Άρθρο στη Voria.gr του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), βουλευτή Β΄Θεσσαλονίκης ΝΔ, Θεόδωρου Καράογλου για το Thess Intec.

του Θεόδωρου Καράογλου*

Είναι πλέον γεγονός! Το είπαμε, εργαστήκαμε μεθοδικά, το καταφέραμε. Το Thess Intec ξεκινά το ταξίδι του και μαζί του η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε τεχνολογικό κόμβο της Ν.Α. Ευρώπης, αφού στο Δήμο Θερμαϊκού θα χτυπά η "καρδιά" του μεγαλύτερου τεχνολογικού πάρκου των Βαλκανίων.

Ως εγχείρημα ήταν σύνθετο και τα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν πολλά, ελέω γραφειοκρατίας. Τίποτα, όμως, δεν είναι ακατόρθωτο όταν η θέληση και η αποφασιστικότητα υπερισχύουν των δυσκολιών. Και σήμερα έχουμε κάθε λόγο να υπερηφανευόμαστε ότι τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε ο Πρωθυπουργός, κάνουμε πράξη ένα έργο ζωής το οποίο αλλάζει την οικονομική μοίρα της Βόρειας Ελλάδας και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Τα βήματα που ακολουθήσαμε όσον αφορά στην υλοποίηση του ενός από τα δυο Mega Projects που "τρέχει" το Υπουργείο Εσωτερικών-Τομέας Μακεδονίας και Θράκης (το άλλο είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ-Helexpo έχοντας μπει και εκείνο στην τελική ευθεία), ήταν συγκεκριμένα.

Ξεκινήσαμε με τη μεταβίβαση της έκτασης των 760 στρεμμάτων από το ΤΑΪΠΕΔ στο Υπουργείο Οικονομικών και από εκεί στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των όρων μεταβίβασης και των χρονικών περιθωρίων.

Νομοθετήσαμε τη σύσταση της εταιρείας "ΕΑΝΕΠ -THESS INTEC A.E." θεσπίζοντας φορολογικά κίνητρα. Υπογράψαμε το καταστατικό λειτουργίας της εταιρείας ώστε να ξεκινήσει η συγκέντρωση κεφαλαίου για την Α' φάση ανάπτυξης της υποδομής και δρομολογήθηκαν η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου σε Σώμα, η ανάθεση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και η ανάθεση της μελέτης λειτουργίας του πάρκου, ενώ πριν από λίγες ημέρες με τροπολογία καθορίστηκε το τίμημα μεταβίβασης της έκτασης, στην οποία θα εγκατασταθεί το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς, από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας στην "ThessIntec Α.Ε.".

Πλέον, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε. υποχρεούται εντός έξι μηνών από την καταχώρηση του σχετικού εγγραπτέου δικαιώματος στο Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμαριάς, να προβεί στη σύσταση δικαιώματος επιφάνειας για 99 χρόνια, υπέρ της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Thess Intec A.E., προκειμένου να λάβει χώρα η ανέγερση των αναγκαίων κτισμάτων, υποδομών και εγκαταστάσεων. Η σύσταση θα λάβει χώρα με την κατάρτιση σχετικής σύμβασης μεταξύ των δυο ανώνυμων εταιρειών, στην οποία θα προβλέπεται η καταβολή εδαφονομίου προς την ΑΖΚ Α.Ε., οριζόμενου σε ποσοστό 0,75% επί των ετήσιων μισθωμάτων που θα αφορούν σε μακροχρόνιες μισθώσεις κτιριακών εγκαταστάσεων και επί των εδαφονομίων που θα εισπράττει η ΕΑΝΕΠ από τρίτους.

Όλα τα παραπάνω επιτεύχθηκαν με συντονισμένες προσπάθειες, ομαδική δουλειά και καθοριστική συμβολή από όλα τα συναρμόδια υπουργεία τα οποία ευχαριστώ θερμά για την υποδειγματική συνεργασία.

Χάρη σε αυτήν, το μεγαλεπήβολο έργο περνά στη φάση της υλοποίησης έχοντας ως "προίκα" το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η "Thess Intec A.E." με περισσότερες από 70 (έως τώρα) καινοτόμες επιχειρήσεις και 17 ερευνητικά εργαστήρια, όλα με σπουδαίες περγαμηνές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, στην άκρη ενός νέου συνόρου. Μιας νέας εποχής για τη Θεσσαλονίκη, εντός της οποίας δημιουργείται ένα πρωτότυπο οικοσύστημα καινοτομίας το οποίο θα αξιοποιήσει το σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε ως χώρα, θα δημιουργήσει νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας (προβλέπονται τουλάχιστον 7.000 σε πλήρη λειτουργία) και θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιστροφή του brain drain.

Το είπαμε, το κάναμε πράξη!

*Ο Θεόδωρος Γ. Καράογλου είναι υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης ΝΔ.