Skip to main content

Καρασμάνης: Ένα βήμα πριν τον αφανισμό οι τευτλοπαραγωγοί

Ο βουλευτής της ΝΔ ζητά να μάθει εάν η κυβέρνηση προτίθεται να εξυγιάνει την ΕΒΖ και πώς θα ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες διαδικασίες

Σκληρή κριτική ασκεί στην κυβέρνηση ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης για τους χειρισμούς στο θέμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης που όπως λέει έχουν οδηγήσει ένα βήμα πριν τον αφανισμό τους τευτλοπαραγωγούς.

Όπως τονίζει σε σχετική ερώτηση του προς τον αρμόδιο υπουργό, ο κ. Καρασμάνης αναφέρει πως οι συνεχείς αλλαγές του ΔΣ της Βιομηχανίας (τουλάχιστον πέντε τους τελευταίους 32 μήνες) «που αποκαλύπτουν έναν επιεικώς απαράδεκτο ερασιτεχνισμό, η ανικανότητα ανάδειξης στρατηγικού επενδυτή για να ολοκληρωθεί μια ουσιαστική διαδικασία εξαγοράς και εξυγίανσης, η προσωρινή ένταξή της στον πτωχευτικό κώδικα, η άρνηση χορήγησης τραπεζικού δανείου, έχουν φθάσει την κατάσταση στο ¨μη περαιτέρω¨: Στην αλματώδη συρρίκνωση της τευτλοκαλλιέργειας την τελευταία τετραετία – με αποκορύφωμα το 2018 που σε σύγκριση με το 2017, και με στοιχεία τηςEUROSTAT, η μείωση της καλλιέργειας σε επίπεδο χώρας να έχει φτάσει το 85%!»

Ο βουλευτής ζητά να μάθει πότε θα καταβληθούν – και πότε - τα υπόλοιπα 2,4 εκ. της συνδεδεμένης ενίσχυσης από τα σχεδόν 6,8 εκ. που οφείλονταν στους τευτλοπαραγωγούς για την παραγωγή του 2017, ενώ ζητά ακόμα διευκρινίσεις μήπως, επεστράφησαν στα κοινοτικά Ταμεία τα χρήματα λόγω μη έγκαιρης απορρόφησής τους, κάτι που ο ίδιος είχε επισημάνει προ τριμήνου.

Παράλληλα ο κ. Καρασμάνης ρωτά με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται η Κυβέρνηση να στηρίξει τους Έλληνες τευτλοπαραγωγούς, «βάζοντας τέλος στη σημερινή εικόνα πλήρους διάλυσης και του διαφαινόμενου οριστικού ¨λουκέτου¨ της ΕΒΖ προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας και να μην πάει χαμένη η πολιτική επιλογή της προηγούμενης Κυβέρνησής μας να εντάξει την τευτλοκαλλιέργεια στις συνδεδεμένες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ;».

Τέλος ο βουλευτής της ΝΔ διερωτάται εάν είνα στις κυβερνητικές προθέσεις η εξυγίανση της Ε.Β.Ζ και, αν ναι, σε ποιο ακριβώς στάδιο βρίσκονται οι σχετικές διαδικασίες και πότε και πώς προβλέπεται να ολοκληρωθούν.