Skip to main content

Καριέρες που έγιναν με την ελληνική κρίση και... κινδυνεύουν

Ο ESM είχε αποκλειστικό αντικείμενο ενασχόλησης την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης και απασχολούσε έναν μεγάλο αριθμό εξειδικευμένων στελεχών

Μπορεί να ακούγεται ως παράδοξο ή και ως ειρωνεία της τύχης, ωστόσο, το τέλος της κρίσης στην Ελλάδα θέτει υπό αμφισβήτηση εκατοντάδες θέσεις εργασίας, εκτός συνόρων, που δημιουργήθηκαν για να... αντιμετωπισθεί. Στην προμετωπίδα αυτού του κινδύνου βρίσκεται ένας θεσμός που συστάθηκε γι αυτόν τον σκοπό αποκλειστικά και δεν είναι άλλος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Πρόκειται για έναν μηχανισμό, ο οποίος είχε μέχρι πρότινος αποκλειστικό αντικείμενο ενασχόλησης την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης και απασχολούσε έναν πολύ μεγάλο αριθμό εξειδικευμένων υπαλλήλων. Και το θέμα που γεννάται τώρα είναι τι θα γίνει από εδώ και στο εξής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία «επί της αρχής» για τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να επιβιώσει και μετά την ελληνική κρίση. Ήδη, από τον επικεφαλής του, Μάριο Σεντένο, δίνονται τα πρώτα ψήγματα της νέας μορφής που θα πάρει. Συγκεκριμένα, στο εξής η μεταρρύθμιση του ESM θα περάσει μέσα από την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, συμπεριλαμβανομένου και του κοινού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων.

Προς το παρόν, βεβαίως, χρειάζεται να αποσαφηνιστούν κάποιες εκκρεμότητες νομικής φύσης. Κι αυτό αναμένεται να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τον Ιανουάριο. Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι η μεταρρύθμιση θα υπογραφεί στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και έτσι ο θεσμός θα διασωθεί. Και μαζί οι θέσεις εργασίας αλλά και οι καριέρες που στήθηκαν γι αυτόν τον σκοπό.