Skip to main content

Κατά των δασμών η υποδηματοποιία στις ΗΠΑ

Ο ανταγωνισμός από τις ασιατικές αγορές ήταν ανυπέρβλητος, οπότε η παραγωγή μεταφέρθηκε στην Ασία.

Ο Ντάγκλας Κλαρκ εργάστηκε για πάνω από 30 χρόνια στις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες κατασκευής παπουτσιών. Κάποια στιγμή σκέφθηκε να γίνει ο ίδιος κατασκευαστής με την εμπειρία που διέθετε. Για οχτώ ολόκληρα χρόνια έβαλε όλες του τις δυνάμεις και τα χρήματα στην εταιρεία του με την επωνυμία New England Footwear.

O ανταγωνισμός όμως από τις ασιατικές χώρες ήταν ανελέητος και έτσι αποφάσισε να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Πριν από 40 χρόνια τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Το 90% των παπουτσιών που κυκλοφορούσαν στην αμερικανική αγορά κατασκευάζονταν εκεί. Σήμερα εισάγονται στη χώρα 2,4 δισεκατομμύρια ζευγάρια το χρόνο ενώ στις ΗΠΑ παράγονται μόλις 25 εκατομμύρια.

Η Κίνα είναι ο μεγάλος κερδισμένος. Τρία δολάρια την ώρα παίρνει ο εργάτης στην Κίνα ενώ στις ΗΠΑ δεκατρία δολάρια περισσότερα. Στο τέλος το αμερικάνικο ζευγάρι κοστίζει 50 ευρώ περισσότερα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιοφυία στα μαθηματικά για να καταλάβει ποιος θα βγει κερδισμένος.

Νέες θέσεις εργασίας δημιουργούν οι αγορές

Η αμερικανική βιομηχανία παπουτσιών πάλεψε πολύ και για πολλά χρόνια και στο τέλος αποφάσισε να παράγει και αυτή εκεί που είναι πιο φθηνά, δηλαδή στις ασιατικές αγορές. Για μια κατάσταση win-win κάνουν λόγο οι ειδικοί του κλάδου μια και δημιουργούνται παράλληλα στις ΗΠΑ χιλιάδες θέσεις εργασίας. Επτά ζευγάρια παπούτσια εισάγονται κάθε χρόνο για κάθε Αμερικανό πολίτη και τα τελευταία χρόνια χάρη στις εισαγωγές δημιουργήθηκαν 350.000 νέες θέσεις εργασίας.

Όμως και οι εισαγωγές έχουν το κόστος τους και αυτό είναι δεν είναι άλλο από τους δασμούς. Οι εξαγγελίες του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση των δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα θα πλήξει σοβαρά και την αμερικανική αγορά. Οι ειδικοί του κλάδου αναμένουν αύξηση των δασμών κατά 60% έως 80%. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ένα ζευγάρι παπούτσια από την Κίνα θα κοστίζει μεταξύ 150-190 δολ. ή και περισσότερο.

Για το λόγο αυτό την περασμένη εβδομάδα συνενώθηκαν 203 βιομηχανίες και απέστειλαν επιστολή στον Αμερικανό Πρόεδρο ζητώντας του να σταματήσει τις κυρώσεις. Φυσικά και οι Κινέζοι θα πρέπει να τιμωρηθούν στις περιπτώσεις που παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα ή συμπεριφέρονται με τρόπο που δεν συνάδει με το δίκαιο του ανταγωνισμού, ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθούν σοβαρά οι ζημίες που θα προκληθούν από τους υπερβολικά υψηλούς δασμούς. Οι μόνες κατασκευάστριες εταιρείες παπουτσιών που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις ΗΠΑ είναι αυτές που παράγουν στρατιωτικά άρβυλα. Πελάτης είναι το αμερικανικό κράτος κι έτσι δεν έχουν τίποτα να φοβούνται.

Σαμπρίνα Κέσλερ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle