Skip to main content

Καταδικάστηκαν έξι για το «δεν πληρώνω» σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ

Έξι άτομα καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 5 μηνών, με τριετή αναστολή, για κινητοποιήσεις κατά των αυξήσεων στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ. Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποινή φυλάκισης 5 μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε έξι άτομα που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις εναντίον των αυξήσεων στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ το 2011. Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για το αδίκημα της «διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών», ενώ την ενοχή τους πρότεινε και ο εισαγγελέας της έδρας.

Οι καταδικασθέντες συμμετείχαν στη κίνηση «Επιβάτες Θεσσαλονίκης» που πραγματοποιούσε παραστάσεις διαμαρτυρίας σε λεωφορεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών, ζητώντας τη μείωση του κομίστρου μεταφοράς.

Το δικαστήριο αθώωσε άλλη μια κατηγορούμενη η οποία προέκυψε ότι δεν είχε πληρώσει εισιτήριο αλλά δεν συμμετείχε στη συγκεΚριμένη κινητοποίηση. Η ίδια είπε απλά ότι δεν είχε χρήματα και ότι βρέθηκε τυχαία στο συγκεκριμένο λεωφορείο.

Στις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία λέγοντας ότι πραγματοποίησαν «μια πολιτική πράξη και μια ειρηνική διαμαρτυρία». Όπως είπαν είχαν ως στόχο να πειστούν οι επιβάτες να μην πληρώσουν ώστε να πιεστεί ο ΟΑΣΘ να μειώσει την τιμή του εισιτηρίου λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το περιστατικό καταγράφηκε σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ που εκτελούσε το δρομολόγιο από την στάση ΙΚΕΑ έως το κέντρο της Θεσσαλονίκης, το 2011. Οι διαμαρτυρόμενοι ανέβηκαν στο όχημα, μοιράζοντας φυλλάδια στους επιβάτες και  ήρθαν αντιμέτωποι με ελεγκτές του Οργανισμού.

Δημιουργήθηκε ένταση όταν έκλεισαν οι πόρτες και άρχισαν να διαμαρτύρονται για παράνομη κατακράτηση, ενώ στη συνέχεια όλοι μαζί κατέληξαν σε αστυνομικό τμήμα όπου υποβλήθηκαν μηνύσεις.

Ανακοίνωση από ΣΥΡΙΖΑ

Για «ποινικοποίηση της αντίστασης και δικαίωση της αυθαιρεσίας του ΟΑΣΘ» κάνει λόγο το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, όσον αφορά  την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

«Δέχθηκε τη θέση της διοίκησης του οργανισμού, και τους καταδίκασε για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, ο οποίος από την αρχή υποστήριξε τις κινητοποιήσεις, στάθηκε στο πλάι του κινήματος και συμμετείχε ενεργά σε αυτό, θεωρεί την απόφαση άδικη και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στους καταδικασθέντες.

»Με την ευκαιρία αυτή επαναβεβαιώνουμε τη θέση μας υπέρ του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών και ζητάμε να σταματήσει η αυθαιρεσία με την οποία λειτουργεί το ιδιωτικό μονοπώλιο του ΟΑΣΘ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.