Skip to main content

Καταδικάστηκαν δύο γιατροί για τον θάνατο 24χρονου μετά την τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχους τους δύο γιατρούς για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως.

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών επιβλήθηκε στον γιατρό που κατηγορήθηκε για τον θάνατο του 24χρονου υπέρβαρου από την Καβάλα μετά την επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου το 2017. Ο συγκατηγορούμενός του, γιατρός του νοσοκομείου Καβάλας, στο οποίο ο 24χρονος νοσηλεύτηκε αφού ένιωσε έντονους πόνους και δυσφορία μετά την επέμβαση καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών.

Η ποινή του δεύτερου (στον οποίο αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό) ανεστάλη επί τριετίας, ενώ του πρώτου είναι μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως, καθώς σε βάρος του υπάρχει και άλλη καταδικαστική απόφαση.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τούς έκρινε ένοχους για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως, υιοθετώντας την πρόταση που είχε κάνει νωρίτερα η εισαγγελέας.

«Η παράλειψη έγκειται στην καθυστέρηση, μη έγκαιρη διάγνωση συνεπώς και μη έγκαιρη αντιμετώπιση. Έδειξαν μία εμμονή στην πνευμονική εμβολή», είπε η πρόεδρος της έδρας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον γιατρό που χειρούργησε τον 24χρονο καθώς και έναν γιατρό από το νοσοκομείο της Καβάλας στο οποίο νοσηλεύτηκε ο 24χρονος όταν η υγεία του επιδεινώθηκε. Ο πρώτος μάλιστα είχε χειρουργήσει και την 14χρονη Γωγώ, κόρη του ιερέα από την Επανομή που επίσης κατέληξε λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο.

Η δίκη διήρκησε αρκετούς μήνες, με τις εντάσεις να είναι συχνές, όπως και οι διαμαρτυρίες των συγγενών του άτυχου νέου.

Οι ίδιοι στις απολογίες τους ισχυρίστηκαν πως ακολούθησαν όλα τα ιατρικά πρωτόκολλα.

Μετά τη λήξη της συνδρίασης, ο δικηγόρος της οικογένειας του άτυχου νέου, απηύθυνε έκκληση στον υπουργό Υγείας να επέμβει καθώς όπως είπε, ο δεύτερος κατηγορούμενος και γιατρός δημόσιου νοσοκομείου είπε πως αν του έλεγε ο διευθυντής του να μην χειρουργήσει δεν θα το έκανε.

Διαβάστε - Θάνατος 24χρονου στην Καβάλα: Το μπαλάκι στον διευθυντή κλινικής έριξε ο ένας γιατρός

Από την πλευρά του ο πατέρας του 24χρονου χαρακτήρισε δίκαιη την απόφαση του δικαστηρίου, «για να ηρεμήσει η ψυχή του παιδιού του».