Skip to main content

Καταδίκη Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης για τα Βρασνά

Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης καταδικάζει τις αντιδράσεις των κατοίκων στα Βρασνά για τη μεταφορά προσφύγων και μετααστών.

Την απερίφραστη καταδίκη της για τα όσα εκτυλίχθηκαν στα Βρασνά Θεσσαλονίκης με τις αντιδράσεις των κατοίκων στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών εκφράζει η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης τονίζοντας πως «εμείς θα σταθούμε απέναντι στον ρατσισμό, το μίσος, τον σκοταδισμό».

«Όλοι αυτοί δεν καταφέρνουν τίποτα άλλο από το να κάνουν τις ζωές των ταλαιπωρημένων, φτωχών ανθρώπων ακόμα πιο δύσκολες. Δείχνουν για ακόμα μια φορά στους κατατρεγμένους πόσο σκληρός, άδικος και άσχημος είναι αυτός ο κόσμος» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της και καταλήγει: «Οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες είναι αδέρφια μας ταξικά και μαζί τους θα αγωνιστούμε για έναν πιο φιλόξενο κόσμο για όλους μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το βράδυ της Τρίτης 22/10, κάποιοι «αγανακτισμένοι κάτοικοι» των Βρασνών σχεδόν έστησαν  οδοφράγματα για να μη φτάσουν τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες από τη Σάμο στα ξενοδοχεία της περιοχής, όπου ήταν συμφωνημένο ότι θα φιλοξενούνταν. Το σχέδιό τους ήταν οργανωμένο από το πρωί της ίδιας ημέρας, αφού φρόντισαν με ντουντούκες να διαδώσουν το μήνυμα του σκοταδισμού και της μισαλλοδοξίας στην περιοχή. Κάτω από την πίεσή τους, οι ξενοδόχοι ακύρωσαν τις συμφωνίες τους με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και οι «αγανακτισμένοι» πολίτες πανηγύρισαν τη νίκη τους.

Το είπαν ξεκάθαρα: «δεν είμαστε από αυτούς που για να σώσουν κάποιον άλλον θα πέσουμε στον λάκκο μαζί τους». Από ποιους είναι όμως; Μήπως από αυτούς που τα καλοκαίρια τα παίρνουν από τους Βαλκάνιους τουρίστες (ναι-ναι, αυτούς τους Βούλγαρους και Σέρβους που όταν έρχονταν στη χώρα μας πριν 20 χρόνια τους λέγανε κι αυτούς «λαθραίους» και «βρωμο-μετανάστες»); Κανέναν όμως Βούλγαρο, Σέρβο και Ρώσο που αγοράζει σήμερα τη γη και τα σπίτια τους δεν τον είπαν λαθραίο, δεν τον κατηγόρησαν ότι υποβαθμίζει την περιοχή τους και αλλοιώνει τον πολιτισμό τους.

Και κάποιοι από αυτούς, πιθανά οι αρχηγοί τους, μήπως είναι άραγε από αυτούς τους εργοδότες που καταναγκάζουν τους εργαζόμενούς τους -Βούλγαρους, ρωσόφωνους ή ντόπιους- να δουλεύουν μαύρα κι ανασφάλιστα -όπως συμβαίνει κατά κόρον στον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα; Από αυτούς δηλαδή που τους πληρώνουν ψίχουλα και τους παίρνουν πίσω τα μισά για να τους νοικιάσουν μια τρώγλη κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Αυτό όμως, είπαμε, δεν είναι «εγκληματικότητα», είναι «ανάπτυξη».

Τελικά, όλοι αυτοί δεν καταφέρνουν τίποτα άλλο από το να κάνουν τις ζωές των ταλαιπωρημένων, φτωχών ανθρώπων ακόμα πιο δύσκολες. Δείχνουν για ακόμα μια φορά στους κατατρεγμένους πόσο σκληρός, άδικος και άσχημος είναι αυτός ο κόσμος.

Εμείς αντίθετα θα σταθούμε, μαζί με αυτούς που κάποιοι τους έχουν μόνο για λάκκους, απέναντι στον ρατσισμό, το μίσος, το σκοταδισμό. Καταδικάζουμε απερίφραστα τις μισάνθρωπες επιθέσεις των αγανακτισμένων νοικοκυραίων και επιχειρηματιών. Οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες είναι αδέρφια μας ταξικά και μαζί τους θα αγωνιστούμε για έναν πιο φιλόξενο κόσμο για όλους μας.