Skip to main content

Καταγγελία: Έστησαν προκάτ σπίτια σε αναδασωτέα περιοχή στη Βουρβουρού

Πρόκειται για προστατευόμενο από το δίκτυο Natura 2000 δάσος κοντά στον οικισμό των καθηγητών - Αυτοψία διενήργησε το δασαρχείο Πολυγύρου.

Την καταπάτηση προστατευόμενης δασικής έκτασης, με εκχερσώσεις και παράνομη υλοτόμηση, κοντά στον οικισμό των καθηγητών στη Βουρβουρού Χαλκιδικής καταγγέλλει κάτοικος της περιοχής στη Voria.gr.

Όπως υποστηρίζει, ένα ζευγάρι Ελλήνων εγκατέστησε προ ολίγων ημερών δύο προκατασκευασμένες μόνιμες κατοικίες και ένα τροχόσπιτο υλοποιώντας παράλληλα προεργασίες για χτίσιμο, σε μία περιοχή η οποία έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα και υπάγεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας Natura 2000.

«Όλος ο οικισμός των καθηγητών έχει θορυβηθεί. Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι. Πρόκειται για σκάνδαλο. Έχουν ξεκινήσει εργασίες για χτίσιμο μέσα στο δάσος, το οποίο έχει κριθεί αναδασωτέο. Είναι απερίγραπτο. Δεν κάνουν τίποτα για να απομακρύνουν τα προκάτ. Έχει μείνει ένα δάσος και αυτό πάνε να το καταστρέψουν» αναφέρει κάτοικος της περιοχής, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ενήμερο για την περίπτωση είναι και το δασαρχείο Πολυγύρου, το οποίο ήδη έχει προβεί σε αυτοψία στην περιοχή. «Ερευνούμε ακριβώς τα στοιχεία της έκτασης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες αναλόγως με τα στοιχεία που θα προκύψουν» δήλωσε στη Voria.gr η προϊσταμένη του δασαρχείου Πολυγύρου, που εκτελεί χρέη δασάρχη, Αφροδίτη Μπαλάσκα.

Μετά την παράνομη, όπως υποστηρίζει ο καταγγέλλων, εκχέρσωση του δάσους τον Φεβρουάριο του 2018, «έχει κυριαρχήσει η λαθροϋλοτομία, το ξερίζωμα δεκάδων δέντρων και φυτών». Αξίζει να σημειωθεί πως για την συγκεκριμένη έκταση έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις κατά του αναρτημμένου δασικού χάρτη.

Από την πλευρά της η κα Μπαλάσκα υπογραμμίζει ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για τον χαρακτήρα της έκτασης. Έαν φαίνεται, δηλαδή, εκχερσωμένη ή δασικού χαρακτήρα».

Δείτε φωτογραφίες από την εκχέρσωση του Φεβρουαρίου 2018.