Skip to main content

Κιλκίς: Καταγγελία ΠΟΠΥΣΥΠ για κατάχρηση εξουσίας κατά συμβασιούχου πυροσβέστη

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών καταγγέλλει άδικο κυνήγι κατά πυροσβέστη από το Κιλκίς.

«Ποδοπάτηση» κανονισμών και νομοθεσιών καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών με επιστολή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αφορμή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αποτέλεσε ΕΔΕ που διατάχθηκε σε βάρος πυροσβέστη από το Κιλκίς, που, όπως αναφέρει η Ένωση, τέθηκε σε διαθεσιμότητα γιατί «ενεπλάκη σε καβγά μεταξύ αξιωματικού, του Διοικητή και του Υποδιοικητή», ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται στις θέσεις τους ή προήχθησαν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

έχουμε κάνει αρκετές καταγγελίες τις οποίες σας έχουμε κοινοποιήσει, που αφορούν την ποδοπάτηση κανονισμών και νομοθεσιών. Παρ’ όλα αυτά δεν είδαμε την παραμικρή ευαισθησία από πολιτική και φυσική ηγεσία να διατάξουν μία ΕΔΕ για να διαπιστωθεί αν αληθεύουν τα λεγόμενά μας. Αναρωτιόμαστε μήπως ο λόγος που δεν διατάσσεται ΕΔΕ είναι γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να τιμωρηθεί και αξιωματικός! Αντιθέτως βλέπουμε ένα λυσσαλέο κυνήγι κατά ενός πενταετή πυροσβέστη στο Κιλκίς ο οποίος ενεπλάκη σε καυγά μεταξύ αυτού, του Διοικητή και του Υποδιοικητή. Το αποτέλεσμα είναι ο πενταετής πυροσβέστης να είναι σε διαθεσιμότητα, ο υποδιοικητής να προάγεται και ο Διοικητής να βρίσκεται κανονικά στη θέση του.

Βλέπουμε να τιμωρείται ο πενταετής με απομάκρυνση γιατί πήγε σε γιατρό στη Θεσσαλονίκη και αυτοί που είναι σε καθημερινή «απομάκρυνση» Διοικητής, Υποδιοικητής, Πυροσβέστες να «σφυρίζουν αδιάφορα».

Βλέπουμε να διεξάγεται ΕΔΕ, να κοινοποιείται κλήση σε απολογία και τα αντίγραφα του φακέλου να μη δίνονται στον ενδιαφερόμενο όπως επιτάσσεται ρητά βάσει του κανονισμού ο διενεργών την ΕΔΕ παρά μόνο όταν αναγκάζεται να τα δώσει μετά από καταγγελία της Ομοσπονδίας. Και το μόνο πρόβλημά τους είναι πως το μαθαίνει η Ομοσπονδία; Τέτοιες μεθοδεύσεις δεν γίνεται να παραμείνουμε κρυφές όσο κι αν αυτό επιδιώκεται.

Βλέπουμε να ακολουθούνται πρακτικές, «πατέντες», στη διεξαγωγή της ΕΔΕ του τύπου να σε καλούν ως μάρτυρα «Έλα να καταθέσεις, δεν είναι τίποτα», αλλά συγχρόνως σε στοχοποιούν. Γιατί δεν έχουν το σθένος να σου πουν ξεκάθαρα ότι είναι προγραμματισμένη η ΕΔΕ εις βάρος σου.

Το φαινόμενο αυτό δυστυχώς δεν παρατηρείται μόνο στην ΕΔΕ που διενεργείται σε βάρος του συγκεκριμένου συναδέλφου στο Κιλκίς αλλά και σε πλείστες άλλες.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ ζούμε στο πετσί μας ένα ανελέητο κυνήγι εναντίων των συνδικαλιστών μόνο και μόνο γιατί διεκδικούμε το αυτονόητο: την ορθή και αμερόληπτη εφαρμογή των νόμων και του κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος. Βλέπουμε να τιμωρούνται συνδικαλιστές χωρίς καν να τους έχουν δοθεί τα αντίγραφα του φακέλου της ΕΔΕ για να μπορέσουν να απολογηθούν. Βλέπουμε να επαναφέρουν παλαιότερες ΕΔΕ και να επιβάλλονται εξοντωτικές ποινές στο χαμηλόβαθμο προσωπικό του ΠΣ αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι τιμωρημένοι συνάδελφοι έχουν οικογένειες και υποχρεώσεις, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που ζούμε όπου η συνοχή της κοινωνίας μας δοκιμάζεται ποικιλοτρόπως (οικονομικά, ψυχολογικά κ.α).

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η συνδικαλιστική φωνή δεν πρέπει ούτε να φιμώνεται ούτε να τρομοκρατείται. Τέτοιες πρακτικές δεν αρμόζουν σε έναν σύγχρονο εργασιακό χώρο.

Οφείλετε να κάνετε άμεσα παρέμβαση ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας δικαίου που έχει χαθεί και να βάλετε «ένα φρένο» στην κατάχρηση της εξουσίας που παρατηρείται κατά κόρον το τελευταίο διάστημα στο Πυροσβεστικό Σώμα

Στα 20 χρόνια συνδικαλιστικής μας δράσης πρώτη φορά συναντάμε τέτοια αντιμετώπιση».