Skip to main content

Καταπολέμηση κουνουπιών: Οι πρωτοτυπίες, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες

Πώς εξελίχθηκε τη φετινή χρονιά το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία - Η χρήση drones και οι γκρίζες ζώνες

Μεγαλύτερης διάρκειας από κάθε άλλη χρονιά ήταν φέτος το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με άλλες παραμέτρους, οδήγησε σε καλύτερα αποτελέσματα, ως προς τα επίπεδα όχλησης, σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, με εξαίρεση κάποιες περιοχές κυρίως πλησίον ορυζώνων στις οποίες η όχληση ήταν σημαντική. Ως αστοχία του προγράμματος θεωρείται και η περίπτωση των Σερρών όπου υπήρξαν δεκάδες κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου, ωστόσο, τα αίτια γι' αυτό το φαινόμενο ακόμη διερευνώνται.

Η υλοποίηση του προγράμματος διήρκεσε φέτος ένα εξάμηνο. Ξεκίνησε νωρίτερα, αρχές Απριλίου, καθώς υπήρχε ανησυχία για τον ενδεχόμενο επιβαρυντικό ρόλο που θα μπορούσαν να έχουν τα ενοχλητικά έντομα στη διάδοση του κορωνοϊού και ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες. Η δε παράταση του προγράμματος κρίθηκε αναγκαία κυρίως λόγω των κρουσμάτων ιού του δυτικού Νείλου στις Σέρρες.

Η χρήση drones

Όπως εξηγεί στην Voria.gr ο Σπύρος Μουρελάτος, Dr. Βιολογίας και εκπρόσωπος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη» η οποία υλοποιεί το μέρος του προγράμματος το οποίο αφορά την επίγεια καταπολέμηση, «φέτος, πέρα από τη χρονική παράταση εφαρμογής του προγράμματος, υπήρξαν και ορισμένες άλλες παράμετροι οι οποίες μας βοήθησαν ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Για παράδειγμα φέτος, για την καταπολέμηση των κουνουπιών χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και drones. «Αυτό βελτίωσε την επιχειρησιακή μας εμβέλεια καθώς μας έδωσε τη δυνατότητα να ψεκάσουμε σε σημεία τα οποία, είτε μας είναι άγνωστα, μιας και πολλές φορές, από κάποια ισχυρή βροχόπτωση δημιουργούνται νέες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών είτε πρόκειται για γνωστά σημεία τα οποία όμως είναι δυσπρόσιτα και επιπλέον είναι αδύνατον να γίνει σε αυτά ψεκασμός με ελικόπτερο».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μουρελάτο, για πρώτη φορά έγινε τόσο εκτεταμένο πρόγραμμα καταπολέμησης ακόμη και μέσα σε οικισμούς και όχι μόνον πέριξ αυτών. «Μπήκαμε σε περίπου εκατό χωριά στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ εφαρμόσαμε το πρόγραμμα σε περίπου 46.000 φρεάτια, σε 35 πόλεις άνω των 5.000 κατοίκων, εκ των οποίων τα 20.000 ήταν στη Θεσσαλονίκη.

Σημαντική ήταν και η συνεισφορά της τεχνολογίας. Κατ' αρχάς υπήρξε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών το οποίο τροφοδοτούσε με πληροφορίες σχετικά με τις κλιματολογικές και τις θερμοκρασιακές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή. Επίσης, για πρώτη φορά φέτος, εφαρμόστηκε το mosquito vision, ένα πρωτοποριακό μοντέλο πρόβλεψης της «Οικοανάπτυξης» για την όχληση από τα κουνούπια με τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα εκτίμησης της όχλησης σε βάθος χρόνου έως και πέντε ημερών.

Οι γκρίζες ζώνες

Ωστόσο, στη διάρκεια του εξαμήνου, υπήρξαν προβλήματα υψηλής όχλησης σε ορισμένες περιοχές. Μεγαλύτερη ταλαιπωρία υπέστησαν περιοχές οι οποίες γειτνιάζουν με ορυζώνες όπου η καταπολέμηση γίνεται από αέρος με ελικόπτερα. Όπως εξηγεί ο κ. Μουρελάτος «φέτος χρησιμοποιήθηκε ένα νέο βιολογικό σκεύασμα, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών, το οποίο όμως, αποδείχθηκε λιγότερο αποτελεσματικό».

Επίσης, όχληση υπήρξε και σε άλλες περιοχές, γύρω στα μέσα Ιουνίου, όπως και κάποιες μέρες του Αυγούστου, εξ αιτίας ισχυρών βροχοπτώσεων οι οποίες προκάλεσαν τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα που ευνόησαν την αιφνίδια αναπαραγωγή κουνουπιών.

Η «μαύρη τρύπα» των Σερρών

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, υπήρξε στην περιοχή των Σερρών όπου, εκτός της όχλησης, υπήρξαν και δεκάδες κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου που οδήγησαν ακόμη και σε θανάτους ηλικιωμένων. Παρότι φέτος ο πανελλαδικός αριθμός των κρουσμάτων ιού του δυτικού Νείλου ήταν εμφανώς μικρότερος, εντούτοις στην Κεντρική Μακεδονία ήταν αρκετά υψηλός. Σύμφωνα με τον κ. Μουρελάτο «τα προηγούμενα τρία χρόνια καταγράφονταν περί τα διακόσια κρούσματα ετησίως. Φέτος είχαμε έως τώρα μόνον 125, εκ των οποίων όμως, τα 84 ήταν στην Κεντρική Μακεδονία και εξ αυτών τα 54 στις Σέρρες». Οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς αναζητούν απαντήσεις γι' αυτό το φαινόμενο και το επόμενο διάστημα ίσως υπάρξουν κάποιες τεκμηριωμένες ερμηνείες.

Το θετικό, από την άλλη, είναι ότι φέτος δεν υπήρξε κανένα κρούσμα ελονοσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από δύο χρόνια, τον Οκτώβριο του 2018, είχαν διαγνωστεί οκτώ κρούσματα σε περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως, περαιτέρω επιπτώσεις. Πέρυσι διαγνώστηκαν δύο κρούσματα, αλλά όχι στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ κατά την τελευταία δεκαετία τα κρούσματα ελονοσίας πανελλαδικά ανήλθαν σε περίπου εκατό και εμφανίστηκαν σε δέκα περιοχές της χώρας.