Skip to main content

Καταστροφή καλλιεργειών στην περιοχή της Καρδίτσας

Υπολογίζεται ότι έχουν πληγεί περίπου 350.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας στο μεγαλύτερο μέρος της Καρδίτσας ολοσχερώς.

Mεγάλες είναι οι καταστροφές στις καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας. Υπολογίζεται ότι έχουν πληγεί περίπου 350.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας στο μεγαλύτερο μέρος ολοσχερώς και μάλιστα ακριβώς την εποχή της συγκομιδής.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, χιλιάδες είναι επίσης τα ζώα που πνίγηκαν από τις πλημμύρες χωρίς ο ακριβής αριθμός τους να μπορεί ακόμη να υπολογιστεί, καθώς όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κτηνοτρόφοι, «το ποτάμι κατεβάζει συνέχεια κατσίκια». Τα στοιχεία αυτά αποτελούν μια πρόχειρη εκτίμηση των ζημιών στην αγροτική παραγωγή, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει η δυνατότητα ακριβούς αποτίμησης.

Υπολογίζεται όμως ότι οι αποζημιώσεις που θα χρειαστεί να καταβληθούν θα φτάσουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη τονίζεται ότι η καταγραφή των ζημιών έχει ξεκινήσει ήδη από το προηγούμενο Σάββατο, ενώ ο στόχος είναι οι αποζημιώσεις προς τους πληγέντες να καταβληθούν εντός διμήνου.

Στο πλαίσιο των μέτρων ανακούφισης οι παραγωγοί της περιοχής θα λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση χωρίς να χρειαστεί να προσκομίσουν παραστατικά με βάση τη δήλωση ΟΣΔΕ που έχουν κάνει. Επίσης δεν θα ζητηθεί να καταβληθούν τα εκτιμητικά έξοδα, τα οποία στη συνέχεια θα συμψηφιστούν με τις αποζημιώσεις.

Πηγή: Καθημερινή