Skip to main content

Καταστροφικά και λιγότερο καταστροφικά σενάρια για την οικονομία

Μαύρα σενάρια για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και την επόμενοι μέρα. Σίγουρη ύφεση το 2020, φόβοι και για διψήφια ποσοστά.

Ανεξάρτητα από το τι λέγεται και γράφεται επισήμως, το πρωτοφανές σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού κάνει την πρόβλεψη για μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης φέτος να δείχνει μάλλον αισιόδοξη για την ελληνική οικονομία. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ύφεση, χωρίς να μπορούν ακόμα να εκτιμήσουν το μέγεθος της, αφού το μέγεθος του προβλήματος δεν μπορεί ακόμα να προσδιορισθεί με μεγάλη ακρίβεια. Σύμφωνα με την εδραία εκτίμηση ωστόσο, η διαμόρφωση της στο -0,3% είναι η μάλλον αισιόδοξη προοπτική. Οπότε, μπορείτε να φανταστείτε την αρνητική. Κάποιοι ξένοι αναλυτές μιλούν ακόμα και για διψήφιο ποσοστό, αν και κάτι τέτοιο κρίνεται ακόμα πολύ πρόωρο και σε κάθε περίπτωση καταστροφικό.

Απλώς, να σημειωθεί εδώ ότι όλοι προσβλέπουν σε ισχυρή ανάπτυξη, αυτή τη φορά, αμέσως μετά το τέλος της περιπέτειας. Το σίγουρο επίσης είναι ότι οι όποιες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας πάνε προς τα πίσω. Κι αυτό έχει ως συνέπεια τα ελληνικά ομόλογα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως collateral για χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ. Γεγονός που κάνει πιο δύσκολη τη ζωή τους.

Πάντως ακόμα και η διατήρηση ενός θετικού outlook για την χώρα θα είναι κάτι αισιόδοξο, σε αυτή τη φάση. Το σίγουρο είναι πως όλα τα παραπάνω – όπως κι άλλα πολλά – αναμένεται να συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο να γίνει σήμερα μέσω teleconference. Και θα είναι το πρώτο, αυτού του είδους, στα χρονικά της ελληνικής Πολιτείας...