Skip to main content

Κατατέθηκε στη Βουλή ν/σ του ΥΠΕΝ για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται οι δύο χώρες να διευκολύνουν την κατασκευή του έργου και τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του αγωγού.

Κατατέθηκε απόψε στη Βουλή η διακυβερνητική συμφωνία για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου, που περιλαμβάνει δεσμεύσεις των δύο χωρών, να διευκολύνουν την κατασκευή του έργου αλλά και την μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, όταν αρχίσει η λειτουργία του. Η συμφωνία προσδιορίζει το φορολογικό καθεστώς του έργου, την κατανομή των κερδών, κ.ά.. Σημειώνεται ότι ο αγωγός βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή και σχετίζεται με σειρά άλλων υποδομών του τομέα φυσικού αερίου, που αναδεικνύουν την Ελλάδα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο πολλαπλασιάζοντας τις πηγές και οδούς εφοδιασμού.

Με το ίδιο νομοσχέδιο κυρώνεται το καταστατικό του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου που υπεγράφη στο Κάιρο τον Σεπτέμβριο του 2020. Ιδρυτικά μέλη του φόρουμ είναι η ελληνική, κυπριακή, αιγυπτιακή, ισραηλινή, ιταλική, ιορδανική και παλαιστινιακή κυβέρνηση. Το κείμενο παραπέμπει στην σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ επισημαίνει ότι "οι σημαντικές υπεράκτιες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, θα έχουν βαθιά επίδραση στην ενέργεια κι και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής".

Στους βασικούς στόχους του forum περιλαμβάνεται η υποστήριξη των χωρών με αποθέματα φυσικού αερίου να επισπεύσουν την εκμετάλλευσή τους με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τους και με τις χώρες διέλευσης και κατανάλωσης στην περιοχή. Στόχος επίσης είναι, η υποστήριξη του σχηματισμού περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου με ανταγωνιστική τιμολόγηση. Τονίζεται ακόμη, ότι το forum είναι ανοιχτό σε κάθε κυβέρνηση της ανατολικής Μεσογείου που αποτελεί παραγωγό φυσικού αερίου, καταναλωτή, ή χώρα διέλευσης, και θεωρείται "ικανή και πρόθυμη να μοιραστεί τα κοινά συμφέροντα και να εκπληρώσει τους στόχους του φόρουμ".

Πηγή: ΑΜΠΕ