Skip to main content

Κατενθουσιασμένη η Ρωσία με τη διένεξη ΗΠΑ - Τουρκίας

Είναι προφανές επομένως, πως η πώληση των S-400 δεν έχει μόνον τη στρατιωτική ή οικονομική της πλευρά, αλλά και τη διπλωματική.

O Ρούσλαν Πουκχόφ, πρόεδρος του Κέντρου Αναλύσεων Στρατηγικής και Τεχνολογίας με έδρα την Μόσχα, προέβη σε σχόλια σχετικά με την πώληση των S-400 από τη Ρωσία προς την Τουρκία.

O Πουκχόφ χαρακτήρισε την πώληση ως προσωπική νίκη του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ανέφερε πως η Ρωσία με την συμφωνία για τους S-400 πέτυχε μία μεγάλη νίκη στην διεθνή αρένα. Μιλώντας στο euronews είπε: «Πρόκειται για κάτι πολύ παραπάνω από ένα εμπόριο όπλων. Πρόκειται για μία μεγάλη στρατιωτική επιτυχία της Ρωσίας στην διεθνή αρένα. Σίγουρα είναι προσωπική νίκη του Πούτιν. Διότι αν δεν υπήρχε η δική του προσωπική παρέμβαση, αν κατά κάποιο τρόπο και ο ίδιος δεν ήταν μέρος σε αυτή την πώληση αυτή η διαδικασία δεν θα πραγματοποιούνταν».

Ο Πουκχοφ είπε επίσης: «Είναι ξεκάθαρο το πλεονέκτημα για την Ρωσία: Θα αυξήσει την επιρροή της στην Τουρκία, θα κερδίσει χρήματα και θα υπάρχουν ευκαιρίες για πώληση ακόμα περισσότερων προϊόντων στην Τουρκία. Θα γεννηθούν ευκαιρίες για τρολλάρισμα των Αμερικανών. Για εμάς μόνο πλεονεκτήματα υπάρχουν. Εμείς με τους Τούρκους γινόμαστε όλο και πιο εξαρτημένοι. Και για τις δύο πλευρές, η προσέγγιση θα είναι πιο εύκολη. Όταν αγοράζονται όπλα, αυτό σημαίνει πως αγοράζεται ασφάλεια και εγγύηση ασφάλειας».

Είναι προφανές επομένως, πως η πώληση των S-400 δεν έχει μόνον την στρατιωτική ή οικονομική της πλευρά, αλλά και την διπλωματική, με την Ρωσία να εμφανίζει υπεροχή έναντι των ΗΠΑ, εισβάλλοντας στα οικόπεδά τους, δημιουργώντας πρόβλημα στο ΝΑΤΟ, που μελλοντικά ίσως καταλήξει σε ρήξη, και ουδετεροποιώντας τον δεύτερο νατοϊκό στρατό, που θα μπορούσε να σταθεί εναντίον της. Ο Λένιν έλεγε, ότι το αντίπαλο πρώτα τον καθιστάς ουδέτερο, και ύστερα τον προσεγγίζεις.

Με βάση τα ανωτέρω, η ρωσική εφημερίδα Moscow Times σε ένα κείμενο με τίτλο "Ο άνθρωπος μας στο ΝΑΤΟ: Ο Πούτιν είναι πολύ τυχερός στο θέμα Ερντογάν", γράφει πως η Ρωσία είναι στο χείλος μιας μεγάλης νίκης κατά του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.  

Στο κείμενο, που αναδημοσίευσε ο τουρκικός Τύπος και μετέφρασαν τα tourkikanea, αναφέρεται πως «Η Μόσχα Χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα, χωρίς να χρησιμοποιήσει ούτε ένα άρμα, μόνο με ένα τρολ διαδικτύου, εξάγει μια χώρα με θέση κλειδί από το στρατιωτικό δίκτυο και θα εξαφανίσει την ενότητα του ΝΑΤΟ».

Βιάζονται βεβαίως οι Ρώσοι να βγάλουν την Ρωσία από το ΝΑΤΟ, αλλά η προπαγανδιστική μηχανή τους έχει αποκτήσει επιχειρήματα.

Στην είδηση αναφέρεται πως «Η Ρωσία για αυτές τις προσπάθειες δεν αντιμετώπισε καμία κύρωση και από πάνω θα κερδίσει και 2,5 δισ. $ (λόγω της πώλησης του αντιαεροπορικού συστήματος S-400)».

Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2018 που ανακοινώθηκε η συμφωνία Μόσχας-Άγκυρας, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να την εμποδίσουν υποστηρίζοντας πως το σύστημα αυτό δεν είναι συμβατό με το ΝΑΤΟ. Αποκαλύφθηκε πως οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ μπορούσαν να καταστούν συμβατοί με τους S-400.

Αλλά αργότερα έγινε αντιληπτό, λένε οι Ρώσοι, πως το επιχείρημα της Ουάσιγκτον ήταν πως οι S-400 δεν ήταν κατάλληλοι για το F-35 που είναι το βασικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς του ΝΑΤΟ. Αυτό ήταν που πυροδότησε μια ασταμάτητη και σιγα-σιγά ερχόμενη καταστροφή στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Οι τελευταίες αναφορές στο ζήτημα είναι, πως η Ρωσία προκειμένου να δέσει πιο πολύ την Τουρκία στο άρμα της, υπόσχεται συμπαραγωγή των S-400, ώστε οι Τούρκοι να καλύψουν την ζημία από την παύση της συμπαραγωγής των F-35, που θα επιφέρει ζημία περί τα 9 δισ. δολ. στην τουρκική οικονομία.

Το ερώτημα επομένως είναι, αν θα επιτρέψουν οι ΗΠΑ στην Ρωσία να επιχαίρει, μη επιβάλλοντας ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία.