Skip to main content

Καθαρά Δευτέρα: 4+1 προορισμοί στη Βόρεια Ελλάδα για το τριήμερο - Πόσο θα σας κοστίσει

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας η τέλεια αφορμή για αποδράσεις σε προορισμούς στη Βόρεια Ελλάδα - Οι προκρατήσεις αγγίζουν το 80%

Μπορεί οι εκδηλώσεις για το Καρναβάλι φέτος να μην πραγματοποιηθούν, εξαιτίας του κορωνοϊού, ωστόσο το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είναι ιδανικό για αποδράσεις από την καθημερινότητα.

Οι προ-κρατήσεις σε δημοφιλείς χειμερινούς και καρναβαλικούς προορισμούς για ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης ξεπερνούν το 80% και δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή να αγγίξουν ακόμη και το 100%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα ξενοδοχεία, με κάποιους προορισμούς, μάλιστα, να μη διαθέτουν ούτε ένα άδειο δωμάτιο.

Καθαρά Δευτέρα στην «καρναβαλική» Ξάνθη

Η Ξάνθη είναι από τις πόλεις που έχει συνδεθεί, όλα αυτά τα χρόνια, με το καρναβάλι. Και μπορεί για ακόμα μια χρονιά η παρέλαση των αρμάτων να μη γίνει, ωστόσο η ζήτηση των επισκεπτών είναι μεγάλη για την πανέμορφη πόλη της Θράκης με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.

Σύμφωνα με το Πανελλαδικό Κτηματομεσιτικό Δίκτυο E-Real Estates, το κόστος για δυο διανυκτερεύσεις σε Airbnb κυμαίνεται από 236 έως 450 ευρώ. Τα καταλύματα αφορούν κατοικίες που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 6 άτομα.

Η διαθεσιμότητα δωματίων σε ξενοδοχεία είναι περιορισμένη, με το διήμερο για δίκλινο δωμάτιο σε πεντάστερο ξενοδοχείο να αγγίζει τα 280 ευρώ, ενώ σε ξενοδοχείο τριών αστέρων τα 165 ευρώ.

Η γνωριμία με τον τόπο ξεκινάει από την Παλαιά Πόλη, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ξάνθης και είναι χτισμένη πάνω σε ύψωμα καταφέρνοντας να σαγηνέψει τους επισκέπτες κάθε φορά που περπατούν στα όμορφα, πλακόστρωτα, στενά. Ο παραδοσιακός οικισμός έχει μείνει αναλλοίωτος στο πέρασμα των χρόνων διατηρώντας την αρχοντιά του.

Η Δημοτική Αγορά που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο δημιουργεί εικόνες μιας άλλης εποχής ενώ το σαββατιάτικο πολυπολιτισμικό παζάρι που στήνεται στον χώρο του δημοτικού πάρκινγκ προσφέρει μια σειρά από εικόνες και χρώματα. Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει το παλιό ρολόι. Η γύρω περιοχή προσφέρεται για φυσιολατρικές ανακαλύψεις: από τον ποταμό Νέστο ώς την οροσειρά της Ροδόπης, η οποία χωρίζεται στη μέση από την κοιλάδα του Εχίνου: στα δυτικά βρίσκεται το πυκνό δάσος Δρυμός (Χαϊντού) και στα ανατολικά τα Πομακοχώρια.

Καστοριά: Αστείρευτη φυσική ομορφιά

Μια από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις στην Ελλάδα. Τα υπέροχα αρχοντικά των πλουσίων εμπόρων είναι αποδείξεις της ακμής και του πλούτου της, αφού ανέπτυξε ισχυρή οικονομική και πολιτιστική ταυτότητα χάρη στη γουνοποιία. Βυζαντινές εκκλησίες, παλιά αρχοντικά, cafe κι εναλλακτικά καφενεία συνθέτουν την εικόνα στην καρδιά της πόλης. Η Καστοριά διαθέτει πολλές τουριστικές υποδομές, με ξενώνες σε παλιά αρχοντικά στο κέντρο της πόλης και ξενοδοχεία στη Νέα Πόλη αλλά και στον δρόμο προς το Δισπηλιό.

Οι προκρατήσεις στην Καστοριά είναι στο 92% ενώ η τιμή σε Airbnb για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας κυμαίνονται από 284 έως 424 ευρώ για καταλύματα που μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι έξι άτομα.

Αυτή τη στιγμή δωμάτια σε ξενοδοχεία υπάρχουν διαθέσιμα μόνο εκτός Καστοριάς. Για τριάστερο ξενοδοχείο η τιμή για δυο διανυκτερεύσεις είναι στα 127 ευρώ.

Πρέσπες: Ταξίδι στον υδάτινο παράδεισο με ορμητήριο τη Φλώρινα

Φτάνοντας ο επισκέπτης στις Πρέσπες αισθάνεται αμέσως τη γαλήνη. Ο χρόνος αλλάζει ρυθμούς. Ερημωμένοι οικισμοί, παραδοσιακά χωριά και πέτρινα σπίτια, άρωμα από τζάκια που καπνίζουν συνεχώς. Οι ερωδιοί, οι κορμοράνοι, οι πελεκάνοι και δεκάδες άλλα είδη πουλιών κινούνται νωχελικά γύρω και μέσα από τη Μεγάλη και τη Μικρή Πρέσπα.

Η μεγάλη Πρέσπα, η μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων, απλώνεται σε υψόμετρο 850 μέτρων, έχει μέγιστο βάθος 50 μέτρα και καλύπτει μία έκταση 290 τ.μ.. Πρόκειται για το γνωστό τριεθνές σημείο, αφού το 22% ανήκει στην Ελλάδα, το 60% στα Σκόπια και το 18% στην Αλβανία.

Με πάνω από 200 είδη πουλιών, 1300 είδη φυτών, απίστευτο πλούτο σε είδη ψαριών, οι Πρέσπες σάς καλωσορίζουν σε ένα μοναδικό τοπίο που αποπνέει ηρεμία, συννεφιασμένα τοπία και ηλιόλουστες χιονισμένες κορυφογραμμές. Μια σειρά από χωριά, όπως ο Άγιος Γερμανός, ο Άγιος Αχίλλειος, η Μικρολίμνη και οι Ψαράδες, μπορούν να μαγνητίσουν τους επισκέπτες που χαρίζοντας τους στιγμές ηρεμίας, ξεκούρασης και χαλάρωσης.

Ορμητήριο για τις Πρέσπες μπορεί να αποτελέσει η Φλώρινα που επίσης χαρακτηρίζεται έντονα από το υγρό στοιχείο συνθέτοντας το «αγγελοπουλικό» τοπίο που ενέπνευσε τον αξέχαστο σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο, να υμνήσει την ομορφιά και τη ζωή.

Η διαθεσιμότητα στα ξενοδοχεία της Φλώρινας το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είναι μηδενική ενώ στα Airbnb η τιμή για δυο διανυκτερεύσεις αγγίζει τα 120 ευρώ.

Πήλιο, ένας κλασικός προορισμός για την Καθαρά Δευτέρα

Συνδυάζοντας πανέμορφα χωριά, ατμοσφαιρικούς ξενώνες σε ιστορικά αρχοντικά, διαδρομές μέσα σε υπέροχη φύση, γευστική τοπική κουζίνα και τσιπουροκατανύξεις, το Βουνό των Κενταύρων δεν είναι τυχαία ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα για όλες τις εποχές του χρόνου.

Τα κοντινά στον Βόλο χωριά του βορειοδυτικού Πηλίου, Πορταριά και Μακρυνίτσα είναι από τα πιο κοσμικά και τουριστικά αναπτυγμένα, οι Μηλιές και η Βυζίτσα παραμένουν σημεία αναφοράς χάρη στα μοναδικά αρχοντικά τους, πολλά από τα οποία έχουν γίνει ξενώνες, ενώ το ανερχόμενο ανατολικό Πήλιο με κέντρο την Τσαγκαράδα τραβά σαν μαγνήτης τους φυσιολάτρες.

Στη Μακρινίτσα οι προκρατήσεις για Airbnb αγγίζουν το 94%, ενώ στην Πορταριά το 73%. Η τιμή για το διήμερο για κατάλυμα που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι έξι άτομα κυμαίνεται από 480 έως 560 ευρώ ενώ στην Πορταριά οι τιμές είναι σαφώς χαμηλότερες από 370 έως 420 ευρώ. Σε τριάστερο ξενοδοχείο η τιμή για δυο βραδιά είναι στα 327 ευρώ.