Skip to main content

Καθηγητές ΑΠΘ: Ανεπαρκή τα μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία των ΑΕΙ

Τι προκύπτει από το πόρισμα επιτροπής του ΑΠΘ για τα μέτρα επαναλειτουργίας του πανεπιστημιακού ιδρύματος - Κίνδυνος επιστροφής στην τηλεκπαίδευση

Να ληφθούν επιπλέον μέτρα ώστε τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν με ασφάλεια καθώς διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος επιστροφής στην τηλεκπαίδευση, επισημαίνεται στο πόρισμα της επιτροπής την οποία όρισε η γενική συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή εκτιμά ότι «η δρομολογούμενη διά ζώσης επαναλειτουργία του ΑΠΘ με διαγνωστικούς ελέγχους μόνο για τα ανεμβολίαστα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας με ίδια δαπάνη, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης της μετάδοσης του ιού στο σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας και όλα αυτά σε κλίμα έντασης – πόλωσης, θα οδηγήσει σταδιακά στην έξαρση της επιδημίας εντός του πανεπιστημιακού campus και την αναπόδραστη επιστροφή στην εξ αποστάσεως διδασκαλία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με σοβαρότατες συνέπειες στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης».

Ως γνωστόν, με βάση τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας, δια ζώσης συμμετοχή στις λειτουργίες των ΑΕΙ θα έχουν όσα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας έχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης (έως έξι μήνες) ή προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού rapid ή μοριακού τεστ μία φορά την εβδομάδα, το οποίο θα διενεργούν με δική τους δαπάνη. Ο ΕΣΔΕΠ θεωρεί πως τα μέτρα αυτά είναι ανεπαρκή καθώς αφήνουν εκτός επιδημιολογικής επιτήρησης την πλειονότητα των καθηγητών, των φοιτητών και του διοικητικού προσωπικού παρότι, όπως σημειώνεται στο πόρισμα, η μετάλλαξη Δέλτα, προσβάλλει και τους εμβολιασμένους, έστω και ηπιότερα, καθιστώντας τους φορείς μετάδοσης της covid-19.

Η επιτροπή του ΕΣΔΕΠ, της οποίας συντονιστής είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής Ηλίας Κονδύλης, προτείνει μια σειρά από επιπλέον επείγουσες ενέργειες. Συγκεκριμένα, προτείνει να υπάρξουν μέτρα πρόληψης και φυσικής/σωματικής αποστασιοποίησης εντός του campus, δηλαδή, τήρηση αποστάσεων στις αίθουσες διδασκαλίας, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, απολύμανση του αέρα με τη χρήση ειδικών συσκευών απολύμανσης του αέρα (με χρήση φίλτρων HEPA και, αν είναι δυνατόν, δυνατότητα φωτοκατάλυσης), εξασφάλιση πρόσθετων αιθουσών διδασκαλίας με επαρκή αερισμό τους, απολύμανση των χρησιμοποιούμενων επιφανειών, πρόσληψη πρόσθετου διδακτικού προσωπικού για την υποστήριξη ολιγομελών τμημάτων και όλου του μόνιμου αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας.

Επίσης ζητά να υπάρχει συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση εντός του campus στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και όχι μόνον στους ανεμβολίαστους. Για τον λόγο αυτόν προτείνει εγκατάσταση μόνιμου κλιμακίου του ΕΟΔΥ εντός του campus και διενέργεια καθημερινών δωρεάν ελέγχων σε ανεμβολίαστα και εμβολιασμένα ασυμπτωματικά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (screening), αλλά και δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων σε συμπτωματικούς ασθενείς (testing) και εξαντλητική ιχνηλάτηση (tracing) των επαφών των τελευταίων.

Ζητά, παράλληλα, επιτάχυνση των εμβολιασμών με δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου εντός του campus του ΑΠΘ και στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης των φοιτητών, εργαζόμενων και διδασκόντων με ευθύνη του ΕΟΔΥ και την ενεργό συμμετοχή του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας. Τέλος, θέτει ζήτημα αύξησης των δρομολογίων των λεωφορείων του ΟΑΣΘ από και προς την πανεπιστημιούπολη, αλλά και εκπόνηση σχεδίου πρόληψης της διάδοσης του SASR-CoV-2 στις φοιτητικές εστίες, την Πανεπιστημιακή Λέσχη, το Γυμναστήριο κ.λπ.