Skip to main content

Καθηγητής ΑΠΘ: Η δυναμική της πανδημίας είναι πιο κακή από τα κακά σενάρια

Ο καθηγητής του ΑΠΘ είπε ότι η χώρα πηγαίνει πολύ γρήγορα στην κατάσταση lock down, το οποίο θα πρέπει να είναι κάποιας συγκεκριμένης διάρκειας.

«Είμαστε έξω σχεδόν από οποιοδήποτε σενάριο. Ο βαθμός αναπαραγωγής, δηλαδή το πόσα άτομα κολλάει κάποιος, ο οποίος είναι φορέας, είναι πάνω από 3.0, που σημαίνει ότι ένα άτομο αυτή τη στιγμή κολλάει τρεις. Αυτός ο αριθμός αρχίζει να γίνεται υπερβολικά μεγάλος» υπογράμμισε μιλώντας στο Radio North 98 και την εκπομπή North Express του Βαγγέλη Στολάκη, ο Δημοσθένης Σαρρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

«Πηγαίνουμε πολύ γρήγορα στην κατάσταση lock down, το οποίο θα πρέπει να είναι κάποιας συγκεκριμένης διάρκειας. Είναι κάτι που αρχίζουμε να μελετάμε αυτή τη στιγμή» γνωστοποίησε ο καθηγητής.

Όπως εξήγησε «Η καμπύλη των πραγματικών κρουσμάτων είναι πολύ πιο κάθετη προς τα πάνω, από αυτό που προβλέπαμε ως τον Νοέμβριο».

«Η δυναμική της πανδημίας είναι πιο κακή από τα κακά σενάρια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν βοηθήσει στο να διατηρήσουμε μια επιβράδυνση, αλλά ήταν για συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες.  Αν δεν προλάβουμε να πάρουμε προληπτικά μέτρα, είναι προφανές ότι θα έχουμε αυτή την ανάπτυξη. Η πραγματικότητα,  όμως, ξεπερνά και τους δικούς μας υπολογισμούς».

«Η αίσθησή μου είναι ότι αυτή τη στιγμή,  σχεδόν οποιοδήποτε μερικό μέτρο, δεν καταφέρνει να περάσει στην κοινωνία», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Αυτό που θα μελετήσουμε είναι μίνι lock down της τάξεως των 10-15 ημερών διάρκειας» εκτίμησε ο καθηγητής συμπληρώνοντας πως αν είχαν εφαρμοστεί διαδοχικά μικρά  lock down με ανάσες χωρίς αυστηρά μέτρα, αυτό θα μπορούσε να κατεβάσει τα κρούσματα στα 50 και 80.