Κυριακή 13 Ιουνίου 2021
x

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΟΣΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ASTAZENECA ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ Β' ΔΟΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Για να χτίσουμε ανοσία πρέπει να φτάσουμε στον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού, είπε ο Γιώργος Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας

Για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, τα εμβόλια που κυκλοφορούν, την ανοσία του πληθυσμού αλλά και τον προβληματισμό για το σκεύασμα της AstraZeneca, μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Δευτέρα (10/5) ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Γιώργος Χρούσος.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca, το εμβόλιο της Johnson and Johnson, το Sputnik και ένα από τα κινεζικά εμβόλια είναι ακριβώς η ίδια τεχνολογία. Ξέρουμε πόσα καλά είναι, τι επιπλοκές έχει και λόγω του ότι παρασκευάζεται εύκολα είναι ένα από αυτά που θα χρησιμοποιηθούν στον αναπτυσσόμενο κόσμο.», τόνισε ο κ. Χρούσος μιλώντας στο Mega.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ευκολότερο να το φτιάξει κανείς και κοστίζει λιγότερο. Η τεχνολογία είναι απλούστερη», επεσήμανε ο καθηγητής.

 «Δεν υπάρχει πρόβλημα για όσους εμβολιάστηκαν με AstaZeneca, η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει με άλλο εμβόλιο»

«Δεν μας επηρεάζει, αν έχουμε άλλα εμβόλια για να κάνουμε τη δουλειά μας. Εφόσον γίνονται τεράστιες αγορές από Pfizer και Moderna δεν θα έχουμε πρόβλημα. Θα υπάρχουν δόσεις για το AstraZeneca, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα μπορεί η δεύτερη δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο», διευκρίνισε.

«Κάτι περίεργο γίνεται. Δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Όλα τα εμβόλια είναι εξαιρετικά με ελάχιστες παρενέργειες» σημείωσε.

«Το σκεύασμα της AstraZeneca είναι πολύ καλό και φθηνό» επεσήμανε ο Γιώργος Χρούσος.

Παράλληλα ερωτήθηκε για το αν μπορούμε ως χώρα, να εφαρμόσουμε μια πολιτική στην οποία θα φέρουμε κάποια εμβόλια για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί πιο γρήγορα σημείωσε πως «εξαρτάται από εμάς, έχουμε άρνηση 40%. Είναι υψηλό το ποσοστό άρνησης εμβολιασμού στη χώρα μας».

Αναφερόμενος στη μη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε ηλικίες κάτω των 40 ετών σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε ότι γίνεται για ψυχολογικούς λόγους. «Μιλάμε για απειροελάχιστους αριθμούς.», τόνισε.

«Τα εμβόλια mRNA είναι τα μόνα που έχουμε δεδομένα από εγκυμοσύνες. Με Pfizer και Moderna και φαίνεται ότι λειτουργούν άριστα στις εγκυμοσύνες. Καλό είναι οι έγκυες να εμβολιαστούν με αυτά τα εμβόλια», δήλωσε μιλώντας για τις γυναίκες μου κυοφορούν.

Τι είπε για τον εμβολιασμό των παιδιών

Ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Γιώργος Χρούσος ερωτήθηκε και για τον εμβολιασμό των παιδιών, αναφέροντας: «Μέχρι την ηλικία των 12 ετών υπάρχουν δεδομένα και είναι καλά. Όμως όσο νεότερο είναι το παιδί, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να νοσήσει το παιδί. Για να χτίσουμε ανοσία πρέπει να φτάσουμε στο 70% του πληθυσμού. Να εμβολιαστούν οι μεγάλοι για να μη χρειαστεί να πάμε στα πολύ μικρά παιδιά. Προχωράμε καλά κι αν αυτοί που διστάζουν κάνουν το εμβόλιο θα έχουμε φτάσει αρχές Ιουλίου τον επιθυμητό στόχο».

Για τις γυναίκες που κάνουν ορμονοθεραπεία, ο καθηγητής συμβούλεψε να «πάνε με όποιο εμβόλιο βρουν, δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν υπάρχουν δεδομένα για γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν».

Σύμφωνα με τον κ. Χρούσο αν χρειαστεί τρίτη δόση θα γίνει το φθινόπωρο, Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. «Μπορεί να μην χρειαστεί σε κανέναν, αν η ανοσία παραμείνει ένα χρόνο δεν θα χρειαστεί τρίτη δόση».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ