Skip to main content

Καθηγήτρια Πνευμονολογίας: Με μάσκα ακόμα και μαθητές στα δημοτικά

Όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπάρχει συζήτηση οι φοιτητές να κάνουν προληπτικά τεστ COVID πριν πάνε στα πανεπιστήμια.

Στις προτάσεις που είναι στο τραπέζι των συζητήσεων των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων και τα πανεπιστήμια αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η ίδια η συζήτηση που έχει γίνει στην επιτροπή είναι ναι να ανοίξουν τα σχολεία και εάν χρειαστεί κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο παιδείας να ανοίξουν τα σχολεία με μάσκες. «Αν στο άνοιγμα των σχολείων η κατάσταση είναι όπως σήμερα ενδεχομένως οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές καθημερινά σε όλες τις βαθμίδες και στο δημοτικό» αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ διευκρινίζει πως οι μάσκες θα πρέπει να είναι ή υφασμάτινες ή χειρουργικές.

Για τα πανεπιστήμια όπως αναφέρει η κα Κοτανίδου η πρόταση που είναι στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων είναι οι φοιτητές να επιστρέψουν στα πανεπιστήμια στις περιπτώσεις που χρειάζεται να παραβρεθούν δια ζώσης και γίνεται συζήτηση με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό γιατί όπως σημειώνει οι φοιτητές ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, η ίδια επεσήμανε πως υπάρχει επίσης συζήτηση οι φοιτητές να κάνουν προληπτικά τεστ πριν πάνε στα πανεπιστήμια.

Σήμα κινδύνου για νέους και άνω των 65 ετών

Καταλήγοντας η κα Κοτανίδου έκανε έκκληση στους νέους και τους άνω των 65 να κρατήσουν αποστάσεις και αν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω συνωστισμού να φορέσουν οπωσδήποτε μάσκα ενώ όπως τονίζει αν κάποιοι νέοι δεν κρατιούνται και θέλουν να πηγαίνουν στα beach bar τουλάχιστον να μην συνωστίζονται και να είναι ή να χορεύουν μακριά ο ένας από τον άλλον.

Επιπλέον η καθηγήτρια υπογραμμίζει πως τα μέτρα από μόνα τους δεν κάνουν τίποτα αν ο κόσμος δεν συμμορφωθεί με αυτά που ήδη έχουν εξαγγελθεί και πως το παν είναι να συμμορφωθούμε όλοι για να μην διασπείρουμε περαιτέρω τον COVID19.

Προληπτικά όταν επιστρέφουν οι νέοι από διακοπές να απομονώνονται για ένα διάστημα.

Αναφορικά με τους τρόπους που μπορεί ένας συμπτωματικός ή ασυμπτωματικός να μην μεταφέρει τον ιό στο κοντινό του περιβάλλον επεσήμανε πως

«Το καλύτερο είναι να απομονωθεί σε ένα δωμάτιο και να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του είδη διατροφής και υγιεινής και οι αποστάσεις με τα άλλα μέλη της οικογένειας να είναι πάνω από 2 μέτρα. Εάν δεν έχουν συμπτώματα μπορούν να μείνουν για ένα διάστημα μέχρι 5 ημέρες μακριά από την οικογένεια τους, να μείνουν λίγο απομονωμένοι και μετά από 5 ημέρες να κάνουν ένα τεστ, να βεβαιωθούν ότι είναι αρνητικοί και τότε να έρθουν σε επαφή με την οικογένεια τους.