Skip to main content

Καθυστερήσεις στο έργο της πλατείας Ελευθερίας - Συστάσεις από Ζέρβα

Τη Δευτέρα το εργοτάξιο επισκέφθηκε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Μάκη Κυριζίδη

Σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάρτιο, διαπιστώνει η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Τη Δευτέρα το εργοτάξιο επισκέφθηκε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Μάκη Κυριζίδη και υπηρεσιακά στελέχη και συναντήθηκαν με εκπρόσωπο του εργολάβου.

«Είναι δυσαρεστημένοι και οι υπηρεσίες του δήμου και οι αρχαιολόγοι για την πορεία του έργου», δήλωσε στη Voria.gr ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Σημειώνεται ότι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων είναι 12 μήνες, βάσει της σύμβασης η οποία είχε υπογραφεί από την προηγούμενη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη. Δηλαδή, η ανάπλαση του χώρου, με συνολικό εμβαδόν 10 στρεμμάτων, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, ώστε να παραδοθεί στους πολίτες η πλατεία στις αρχές του 2020.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα έγιναν αυστηρές συστάσεις στον εργολάβο ενώ πλέον θα υπάρχει διαρκής επίβλεψη της πορείας του έργου. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης τόνισε στη Voria.gr ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον εργολάβο την ερχόμενη Δευτέρα. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών και συγκεκριμένα στα μέσα Μαΐου είχαν εντοπιστεί αρχαιολογικά ευρήματα, τμήμα βυζαντινού τείχους, αλλά και μπετοσίδερα από παλιό κτίσμα ταχυδρομείου. Τα αρχαιολογικά ευρήματα είχαν καταγραφεί από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και είχε αποφασιστεί να καταχωθούν, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα υπήρξαν, λόγω των αρχαίων, καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου.

Με την ανάπλαση επιδιώκεται ο πλήρης ανασχηματισμός ως χώρου περιπάτου και αναψυχής μέσω σύγχρονων, αρχιτεκτονικών και αστικών παρεμβάσεων. Παράλληλα, σύμφωνα με τη μελέτη επιχειρείται ο  εμπλουτισμός του υφιστάμενου πρασίνου και η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της ιστορίας της πλατείας.

Η μελέτη του έργου εκπονήθηκε από τη σύμπραξη των μελετητών «Θεμιστοκλή Χατζηγιαννόπουλου, Κωνσταντίνου Χαραλαμπίδη, Δημητρίου Μακρή & Παναγιώτας Κούλαλη», η οποία κατέκτησε το 1ο Βραβείο στον σχετικό Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό.

Η συνολική δαπάνη μετά από δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό ανέρχεται σε 2.403.118,54 ευρώ. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από κονδύλια του Πράσινου Ταμείου, της ΕΤΕπ και από εθνικούς πόρους.