Skip to main content

Κατοικίες προς ενοικίαση για… κροίσους στη Χαλκιδική

Ζαλίζει η μέση τιμή ενοικίασης στη Χαλκιδική, ξεπερνά ακόμη και τις τιμές στις Κυκλάδες - Φθηνότερο πανελλαδικά το Κιλκίς.

Φωτιά και λάβρα αποδεικνύονται οι τιμές ενοικίασης κατοικίας στη Χαλκιδική που ξεπερνούν ακόμη και αυτές στις Κυκλάδες.

Αν και στο υποσυνείδητο του μέσου Έλληνα οι Κυκλάδες, με… βασίλισσες τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, αποτελούν τους πλέον «τσιμπημένους» προορισμούς, από όλες τις απόψεις, εντούτοις οι τιμές ενοικίασης κατοικίας στη Χαλκιδική φαίνεται να καταρρίπτουν την προηγούμενη ιδέα ως ένα βαθμό.

Και αυτό γιατί αν κάποιος αποφάσισε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos Property Index (SPI) για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, να νοικιάσει κατοικία στη δαντελωτή Χαλκιδική έβαλε πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς η μέση τιμή του τμ βρέθηκε στα 30,83 ευρώ(!). Σχεδόν αντίστοιχη, πάντως, ήταν η εικόνα και το τρίτο τρίμηνο του 2018 οπότε η μέση τιμή ήταν διαμορφωμένη στα 30,77 ευρώ.

Τις ιδιαιτέρως «αλμυρές» τιμές, αναμφίβολα επηρεάζει και η θερινή περίοδος οπότε πολλοί επιλέγουν να νοικιάσουν για κάποιους μήνες κατοικίες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Αναφορικά με τις Κυκλάδες η μέση τιμή του τμ κατά το εξεταζόμενο διάστημα άγγιξε τα 27,70 ευρώ αυξημένη κατά 1,6% έναντι του περσινού τρίτου τριμήνου.

Σε ποιες περιοχές αυξήθηκαν και σε ποιες μειώθηκαν οι τιμές    

Η υψηλότερη ποσοστίαια αύξηση στην τιμή ενοικίασης καταγράφηκε, σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας στην Πέλλα (20,3%) ενώ πανελλαδικά στα νησιά του Αργοσαρωνικού (38,9%).

Στην Πέλλα η τιμή ενοικίασης, στο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κυμαίνεται στα 3,67, ενώ στα νησιά του Αργοσαρωνικού στα 6,25 ευρώ ανά τμ. Στον δήμο Θεσσαλονίκης η μέση τιμή ενοικίασης αγγίζει τα 7,5 ευρώ ανά τμ (+8,8% έναντι του τρίτου τριμήνου του 2018), στους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης φτάνει τα 5,2 ευρώ ανά τμ (+12,6%) και στα υπόλοιπα του νομού τα 3,33 ευρώ (+19,8%).

Στον δήμο Θεσσαλονίκης αναμφίβολα καταλυτικό ρόλο παίζει η συνεχώς αυξανόμενη δημιουργία Airbnb, γεγονός που αποτυπώνεται, περίτρανα, στην ανοδική τάση των τιμών.

Αύξηση κατέγραψαν οι τιμές ενοικίασης στην Πιερία (4,2 ευρώ ανά τμ/ +14,1%), στην Κοζάνη (5,38 ευρώ ανά τμ/+9,3%), στην Καβάλα (5 ευρώ ανά τμ /+8%), στην Ημαθία (3,43 ευρώ ανά τμ/ +6,5%), στις Σέρρες (4 ευρώ ανά τμ/+6,7%), στην Ξάνθη (5,33 ευρώ ανά τμ/ +6,6%) στη Ροδόπη (6 ευρώ ανά τμ /5,1%), στον Έβρο (5,69 ευρώ ανά τμ/+2,3%) στη Φλώρινα (4,62 ευρώ/+1,3%).  

Στον αντίποδα βρέθηκε η Καστοριά, με τη μέση τιμή ενοικίασης να αγγίζει τα 4,17 ευρώ ανά τμ και την ποσοστιαία μείωση να φτάνει το 6,1% ενώ στο Κιλκίς η τιμή διαμορφώθηκε στα 2,88 ευρώ και η ποσοστιαία πτώση στο 1,7%.  

Πανελλαδικά η μέση τιμή ενοικίασης άγγιξε τα 7 ευρώ ανά τμ, ενισχυμένη έναντι του τρίτου τριμήνου του 2018 κατά 8,9%.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο SPI, βάσει του οποίου παρουσιάζονται οι παραπάνω τιμές ενοικίασης, αποτελεί δείκτη τιμών προσφοράς ακινήτων (ενοίκια και πωλήσεις) που δίνει άμεσα την εικόνα της τάσης της αγοράς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ο δείκτης τροφοδοτείται από τη βάση δεδομένων του Spitogatos που σήμερα περιλαμβάνει περισσότερες από 3 εκατ. καταχωρήσεις ακινήτων.