Skip to main content

Κατοχυρώθηκε στην ΕΕ το σήμα του ΣΕΒΕ για τα μακεδονικά προϊόντα

Οριστική καταχώριση του σήματος «M MACEDONIA THE GREAT» και για τις 38 κλάσεις προϊόντων και υπηρεσιών που αιτήθηκε ο ΣΕΒΕ - Το χρονικό

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η κατοχύρωση του σήματος «M MACEDONIA THE GREAT» του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ στο Γραφείο Διανοητικής ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO).

Στις 16 Αυγούστου το EUIPO, που εδρεύει στο Αλικάντε της Ισπανίας καταχώρισε το σήμα οριστικά για 27 από τις 38 κλάσεις προϊόντων και υπηρεσιών, τις οποίες αιτήθηκε ο ΣΕΒΕ. Για τις υπόλοιπες 11 κλάσεις η καταχώριση αναμένεται να γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς αυτές εξαιρέθηκαν προσωρινά λόγω αίτησης ανακοπής που κατέθεσε επιχείρηση της Βόρειας Μακεδονίας. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η αίτηση δεν έχει καμία τύχη, καθώς πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε απορριπτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο οποίο, επίσης, είχε προσφύγει η εταιρεία από τα Σκόπια κατά του EUIPO. Ως αποτέλεσμα η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει νόμιμο δικαίωμα για να βασίσει την ανακοπή κατά του ΣΕΒΕ κι έτσι αναμένεται το EUIPO να προχωρήσει στην οριστική καταχώριση του σήματος «M MACEDONIA THE GREAT» και για τις υπόλοιπες 11 κλάσεις προϊόντων και υπηρεσιών, που ζητάει ο ΣΕΒΕ.

Η πρωτοβουλία της διοίκησης του ΣΕΒΕ για την κατοχύρωση σήματος για τα μακεδονικά προϊόντα ελήφθη προκειμένου να μην υπάρχει καταχρηστική εμπορική αξιοποίηση του ονόματος Μακεδονία και των παραγώγων του από την πλευρά των επιχειρήσεων της Βόρειας Μακεδονίας μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Άλλωστε εδώ και χρόνια σε διάφορες αγορές –κυρίως στην Ευρώπη, τον Καναδά και την Αυστραλία- υπάρχει ένας «ακήρυχτος» εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε ελληνικές και σκοπιανές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο «μακεδονικό» για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Μάλιστα, διένεξη οινοπαραγωγών από τις δύο χώρες στη Γερμανία οδήγησε πριν από μερικά χρόνια στα δικαστήρια, τα οποία δικαίωσαν την ελληνική πλευρά και της επέτρεψαν να χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό «μακεδονικός οίνος».

Το χρονικό

Η αίτηση του ΣΕΒΕ για την κατοχύρωση του σήματος και τον κανονισμό που το συνοδεύει κατατέθηκε στο Αλικάντε στις 18 Νοεμβρίου 2019. Έγινε δεκτή και δημοσιεύθηκε στις 24 Μαρτίου 2020. Κατά τη διάρκεια της προθεσμίας για την υποβολή ανακοπής εναντίον της, και συγκεκριμένα στις 19 Μαϊου του 2020, η σκοπιανή εταιρεία KOZUVCANKA DOO, υπέβαλε αίτημα ανακοπής, επιχειρώντας να επαναφέρει παλαιότερη αίτηση σήματος που είχε καταθέσει στο Γραφείο Διανοητικής ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «MAKEDONSKO» και «MACEDONIAN PREMIUM BEER», η οποία, όμως, είχε απορριφθεί τελεσίδικα από το Τμήμα Προσφυγών του Γραφείου, το οποίο δεν δέχθηκε για καταχώριση το αιτούμενο σήμα ως περιγραφικό, καθώς περιέχει γεωγραφική ένδειξη. Το πιθανότερο είναι η προσφυγή επί της ουσίας να στόχευε στην καθυστέρηση της οριστικής κατοχύρωσης του σήματος.

Επίσης, κατατέθηκαν «παρατηρήσεις τρίτων», από εταιρείες και φορείς των Σκοπίων, μεταξύ των οποίων και από το Οικονομικό Επιμελητήριο της χώρας, με την επωνυμία «Economic Chamber of Macedonia», με σκοπό να μη γίνει δεκτό προς καταχώριση το σήμα του ΣΕΒΕ. Στις 5 Φεβρουαρίου 2021 το EUIPO ανέστειλε προσωρινά τη διαδικασία εξέτασης της μοναδικής ανακοπής που υποβλήθηκε, καθώς η KOZUVCANKA DOO προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης του EUIPO να απορρίψει τελεσίδικα την αίτηση καταχώρισης του δικού της σήματος.

Στις 20 Ιουλίου ο ΣΕΒΕ για να επισπεύσει τις εξελίξεις προέβη σε διαίρεση της αίτησης καταχώρισης του σήματός του, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία καταχώρισης για τις 27 κλάσεις προϊόντων και υπηρεσιών που δεν είχαν προσβληθεί με την ανακοπή. Δύο ημέρες μετά, στις 22 Ιουλίου, το EUIPO γνωστοποίησε στην ελληνική πλευρά ότι όλες οι «παρατηρήσεις τρίτων» των εταιριών και φορέων των Σκοπίων ουσιαστικά απορρίφθηκαν, καθώς κρίθηκε ότι δεν δημιουργούνται από αυτές αμφιβολίες σχετικά με την καταλληλότητα της καταχώρισης του σήματος του ΣΕΒΕ.

Στις 16 Αυγούστου το σήμα καταχωρίστηκε οριστικά για τις 27 κλάσεις, ενώ η ανάλογη καταχώριση και για τις υπόλοιπες 11 κλάσεις αναμένεται να πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης της ανακοπής που υποβλήθηκε.

Είναι σαφές ότι η επιτυχής εξέλιξη του θέματος ικανοποιεί απολύτως την ηγεσία του ΣΕΒΕ, τον πρόεδρο Γιώργο Κωνσταντόπουλο και τους συνεργάτες του. Το επόμενο στοίχημα τώρα –κάτι που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την ουσιαστική αξία της δημιουργίας του σήματος- είναι η χρήση του. Κατ’ αρχήν η αξιοποίησή του δίπλα σε λογότυπα και επωνυμίες ελληνικών επιχειρήσεων της Μακεδονίας, οι οποίες οφείλουν να ενδιαφερθούν, και στη συνέχεια η διεθνής προβολή του, ώστε να κατοχυρωθεί και στην πράξη, δηλαδή στην αντίληψη και τη συνείδηση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων του εξωτερικού, ως ένα σήμα που υπογράφει την παραγωγή της Βορείου Ελλάδος.