Skip to main content

Κατώτατος μισθός: Τον Απρίλιο η απόφαση για το ύψος της αύξησης

Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, επισπεύσθηκε η εκκίνηση της διαδικασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για το 2022

Τον Απρίλιο θα ληφθεί η απόφαση για το ύψος της αύξησης που έχει αποφασιστεί για τον κατώτατο μισθό, όπως ανέφερε ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα στην εβδομάδα, με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, επισπεύσθηκε η εκκίνηση της διαδικασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για το 2022, προκειμένου η απόφαση για το επίπεδο του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου να ληφθεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα.

Ο υποργός, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι περισυ έγινε μια μικρή, συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού. Πέον όμως, συνέχισε, καθώς η οικονομία μπήλε σε τροχιά ανάκαμψης, αυτό θα έχει αντανάκλαση στις τσέπες των εργαζομένων.

Παράλληλα, τόνισε ότι ήδη από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ με τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, όσοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό έχουν 4-5,5% αύξηση.

Αναφερόμενος στις συντάξεις, είπε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ο ΕΦΚΑ θα έχει κλείσει όλες τις εκκρεμείς συντάξεις από το 2018 και νωρίτερα, ενώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν κλείσει οι υποθέσεις που εκκρεμούν πριν το 2019.

Σημείωσε επίσης ότι έχει δοθεί το 97,5% των αναδρομικών.

Ο κ .Χατζηδάκης έκανε γνωστό ότι την περασμένη χρονιά δοθήκαν 225 χιλ. εκκρεμείς συντάξεις, κάτι που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το 2019 είχαν δοθεί 123εις χιλιάδες ηρεμείς συντάξεις.

Προανήγγειλε επίσης ότι τους επόμενους μήνες θα τεθούν σε εφαρμογή - μέσω του συστήματος Άτλας - η ψηφιακή έκδοση των συντάξεων αναπηρίας και η ψηφιακή έκδοση των συντάξεων μισθωτών ιδιωτικού τομέα

Αναφερόμενος στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΦΚΑ δήλωσε ότι από τις αρχές Αύγουστου έχουν καταγραφεί πάνω από 1 εκατομμύριο απαντημένες κλήσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ακόμα μονάδα εσωτερικών ελέγχων στον ΕΦΚΑ με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό, που θα ελέγχει ουσιαστικά τις καταγγελίες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έχουμε 1200 εκκρεμείς καταγγελίες, κάτι που δεν είναι νοητό.

Όπως είπε, θα πρέπει να επιβραβεύονται οι υπάλληλοι που κάνουν καλά τη δουλειά τους αλλά παράλληλα να ελέγχονται αυτοί που δεν την κάνουν καλά.