Skip to main content

Χάθηκαν 4.880 ευρώ από το κατά κεφαλή εισόδημα στην Κεντρική Μακεδονία

Η μελέτη που διεξήγαγε το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ έδειξε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να αναδειχθεί σε δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή.

Από τη «σκιά» της πρωτεύουσας, η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας με τρεις παραμεθόριους νομούς, μπορεί να αναδειχθεί σε δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή, με πρωταγωνιστικό αναπτυξιακό ρόλο για τις όμορες περιφέρειες και για το σύνολο της χώρας, καταλήγει μελέτη με θέμα «Οι αναπτυξιακές προκλήσεις και προοπτικές της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας» που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με την μελέτη, που παρουσιάστηκε σήμερα από τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ και καθηγητή στο Οικονομικό Τμήμα του ΕΚΠΑ Γιώργο Αργείτη, η Περιφέρεια Κεντρικής αντιπροσωπεύει σημαντικό ειδικό βάρος στην εθνική οικονομία με 13,5% στο ΑΕΠ, ενώ σε κρίσιμους τομείς έχει υψηλότερη συμμετοχή: μεταποίηση 17,7%, πρωτογενής τομέας 19,4%, επενδύσεις 16,5%, εξαγωγές 16%, εξαγωγική επίδοση υψηλότερη από την Περιφέρεια Αττικής.

Ωστόσο, την περίοδο 2010-2015 φαίνεται να υπέστη ελαφρώς μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας.

«Το διάστημα 2008-2015, το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της Κεντρικής Μακεδονίας μειώθηκε κατά  4.880 ευρώ ενώ από το 2009 έως το 2013, χάθηκαν 187.500 θέσεις εργασίας από τις οποίες ανακτήθηκαν οι 72.400 (38,6%) την περίοδο 2013-2017» ανέφερε ο κ. Αργείτης, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι αυξήθηκε και η μακροχρόνια ανεργία.

Γενικότερα όμως, όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη, «η απόδοση της ΠΚΜ κρίνεται ότι είναι μακράν κατώτερη των δυνατοτήτων της, υπό την έννοια ότι διαθέτει χαρακτηριστικά που δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς».

«Οι υπό διαμόρφωση πολιτικές - οικονομικές εξελίξεις στον χώρο των Βαλκανίων σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα υποδομής στους τομείς των μεταφορών-εφοδιαστικής και της ενέργειας διαφαίνεται ότι δημιουργούν για την ΠΚΜ προϋποθέσεις για την υπέρβαση ανασταλτικών παραγόντων του παρελθόντος», καταγράφεται σχετικά.

Σύμφωνα με τον κ. Αργείτη, η γεωγραφική θέση της ΠΚΜ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, σε συνδυασμό με τις υπό διαμόρφωση διεθνείς πολιτικές και οικονομικές αλλαγές στη Βαλκανική και τα έργα υποδομής των μεταφορών, της εφοδιαστικής και της ενέργειας, μπορούν να αλλάξουν τη θέση και τον ρόλο της περιφέρειας.

«Στην κατεύθυνση αυτή η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας ευνοείται από την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής (μεταφορές-εφοδιαστική, ενέργεια), από το ισχυρό παραγωγικό σύστημα που διαθέτει και την παράδοση στην επιχειρηματικότητα και τον εξαγωγικό τομέα» διευκρίνισε, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΜΠΕ. Παράλληλα, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι μπορεί να αναπτύξει πλέγμα κλαδικών διασυνδέσεων τόσο με την εθνική ενδοχώρα όσο και με την ευρύτερη ενδοχώρα της Βαλκανικής.

Πρώτη σε τουρίστες, σχεδόν τελευταία σε έσοδα

Την πρωτιά σε επισκέψεις τουριστών έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (7.2 εκατ. επισκεπτών το 2017 έναντι 5,8 εκατ. στο Νότιο Αιγαίο και 5,1 στην Κρήτη) την οποία προτιμούν κυρίως τουρίστες από τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία και τη Σερβία.

«Οι τουρίστες όμως αυτοί έχουν χαμηλή αγοραστική δύναμη με αποτέλεσμα η δαπάνη ανά επίσκεψη να κυμαίνεται στα 255 ευρώ τη στιγμή που η αντίστοιχη δαπάνη στην Κρήτη είναι τα 678,3 ευρώ» είπε ο κ. Αργείτης.

«Η προέλευση δηλαδή των επισκεπτών», πρόσθεσε, «μπορεί να επηρεάζει την αγοραστική δύναμη αλλά δείχνει και την αναπτυξιακή πρόκληση".

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που παρουσίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, στη Θεσσαλονίκη οι διανυκτερεύσεις από ένα εκατομμύριο που ήταν το 2010, διαμορφώθηκαν στα 4 εκατομμύρια το 2017, συμπεριλαμβανομένων και των ενοικιάσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb.