Skip to main content

Κατρίνης: Οι σύμμαχοι να μην ανέχονται τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας

«Πρέπει η Ελλάδα να καταστήσει σαφές σε συμμάχους και εταίρους, ότι δεν πρέπει να επιτρέπουν να γίνονται αποδεκτές προκλητικές συμπεριφορές».

Πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι απαράδεκτες προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας προς την Ελλάδα και η αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου δεν μπορούν να έχουν την αποδοχή των εταίρων και των συμμάχων μας, τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, στη παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της βουλής, της κύρωσης του πρωτοκόλλου για την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Πρέπει η Ελλάδα να καταστήσει σαφές σε συμμάχους και εταίρους, ότι δεν πρέπει να επιτρέπουν να γίνονται αποδεκτές προκλητικές συμπεριφορές που παραβιάζουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως κάνει Τουρκία. Και η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει ανεκτές συμπεριφορές συμμάχων που κάνουν πως δεν βλέπουν, ανέχονται και επιτρέπουν την προκλητικότητα και την παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης και συμπλήρωσε:

«Η Τουρκία, με τον τρόπο που συμπεριφέρεται τόσο στις σχέσεις της με τη Ρωσία όσο και στις σχέσεις της με μια σύμμαχο χώρα όπως είναι η Ελλάδα, επιβεβαιώνει ότι δεν λειτουργεί με βάση τις αρχές και τους κανόνες του δυτικού συστήματος ασφαλείας. Και αυτό πρέπει να τονιστεί και να καταστεί σαφές στους συμμάχους μας και τους εταίρους μας».

Ο κ. Κατρίνης υποστήριξε ακόμα ότι «η κυβέρνηση πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο με το τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Η εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, οι παραβιάσεις των κανόνων του διεθνούς δικαίου και η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, ζητήματα που έχουν λυθεί μέσα από διεθνείς συνθήκες, αναδεικνύουν έναν αναθεωρητισμό που μικρές διαφορές έχει με τον αναθεωρητισμό και την αλλαγή συνόρων που επιχειρεί ο Πρόεδρος Πούτιν», ανέφερε ο κ. Κατρίνης επικρίνοντας παράλληλα «συμπεριφορές ευρωπαϊκών χωρών, που υλοποιούν αμυντικά προγράμματα και εξοπλίζουν την Τουρκία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ