Skip to main content

Καβγάς δημάρχων και περιφερειαρχών για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Το τοπίο που επικρατεί ως προς τους φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται τα απορρίμματα είναι άναρχο και παρουσιάζει ιδιομορφίες ανά περιφέρεια.

Συνεδριάζει στις 12 σήμερα το μεσημέρι, δια τηλεδιάσκεψης το δ.σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι η «πρόταση για σύσταση και λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων» (ΦΟΔΣΑ). Το θέμα τίθεται προς συζήτηση στο συνδικαλιστικό όργανο των δημάρχων καθώς υπάρχει πρωτοβουλία εκ μέρους των περιφερειαρχών να μπουν κι εκείνοι στο παιχνίδι της διαχείρισης των απορριμμάτων, παρότι τα σκουπίδια τα μαζεύουν οι δήμαρχοι.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούλιο η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, συνδικαλιστικό όργανο των περιφερειαρχών, στο οποίο πρόεδρος είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας, απέστειλε προς τον υπουργό Ανάπτυξης σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι σε κάθε μία από τις περιφέρειες της χώρας θα πρέπει να λειτουργεί ένας ΦΟΔΣΑ, ως ανώνυμη εταιρεία, στην οποία οι δήμοι θα έχουν το 60% των μετοχών και οι περιφέρειες το 40%, ενώ πρόεδρος του δ.σ. θα είναι ο εκάστοτε περιφερειάρχης.

Η πρόταση αυτή βρίσκει εντελώς αντίθετους τους δημάρχους οι οποίοι ετοιμάζουν τη δική τους αντιπρόταση η οποία θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ. Εισηγητής του θέματος είναι ο α' αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. Μιλώντας στην Voria.gr ο κ. Κυρίζογλου τόνισε πως «αυτό το οποίο ζητούν οι περιφερειάρχες είναι έξω από κάθε λογική. Δηλαδή, εμείς να μαζεύουμε τα σκουπίδια κι εκείνοι να αποφασίζουν για τη διαχείρισή τους».

Σήμερα το τοπίο το οποίο επικρατεί ως προς τους φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται τα απορρίμματα είναι άναρχο και παρουσιάζει ιδιομορφίες ανά περιφέρεια. Για παράδειγμα, στην περιφέρεια Αττικής ρόλο ΦΟΔΣΑ έχει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) στον οποίο πρόεδρος είναι ο εκάστοτε περιφερειάρχης. Περίπου το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες δύο περιφέρειες, του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων. Αντιθέτως, η Κεντρική Μακεδονία και η Πελοπόννησος, διαθέτουν έναν ΦΟΔΣΑ στον οποίο συμμετέχουν όλοι οι δήμοι της κάθε περιφέρειας. Σε κάποιες άλλες περιφέρειες όμως, όπως στη Δυτική Μακεδονία, ο ΦΟΔΣΑ έχει μορφή ανώνυμης εταιρείας. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη, υπάρχει ένας κεντρικός ΦΟΔΣΑ ο οποίος όμως δεν καλύπτει όλη την περιφέρεια, ενώ υπάρχουν περιοχές όπου λειτουργούν περισσότεροι του ενός ΦΟΔΣΑ, όπως στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία.

Το άναρχο αυτό τοπίο προβληματίζει και την ΚΕΔΕ η οποία στη δική της πρόταση περιλαμβάνει τη λειτουργία ενός και μόνον ΦΟΔΣΑ σε κάθε περιφέρεια της χώρας, στον οποίο όμως, να συμμετέχουν μόνον οι δήμοι. «Είναι το μοντέλο το οποίο υλοποιούμε στην Κεντρική Μακεδονία. Εφόσον η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα των δήμων, και αυτό το λένε και οι περιφερειάρχες στην πρότασή τους, οι δήμοι θα πρέπει να είναι αυτοί που θα αποφασίζουν» εξηγεί ο κ. Κυρίζογλου.

Προσθέτει, δε, πως στο μοντέλο αυτό θα πρέπει να ενταχθούν και οι τρεις περιφέρειες (Αττικής, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων) στις οποίες σήμερα στους Συνδέσμους που υπάρχουν εκεί, κάνουν κουμάντο οι περιφερειάρχες. Μάλιστα, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης αφήνει αιχμές κατά του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη λέγοντας πως «όταν ήταν δήμαρχος ζητούσε ο ΕΣΔΝΑ να περάσει στα χέρια των δήμων, αντί να τον ορίζει η κ. Δούρου, τώρα φαίνεται πως άλλαξε γνώμη». Η πρόταση της ΚΕΔΕ προβλέπει ο Σύνδεσμος της Αττικής να γίνει ΦΟΔΣΑ σε διάστημα ενός εξαμήνου και το ίδιο να γίνει και με τις δύο νησιωτικές περιφέρειες, σε διάστημα τριών ετών καθώς εκεί τα προβλήματα είναι περισσότερα.