Skip to main content

Καζακστάν: Ολοκληρώθηκε η ειρηνευτική επιχείρηση του ΟΣΣΑ

Αύριο ξεκινά η αποχώρηση των στρατευμάτων του Οργανισμού και θα ολοκληρωθεί σε δέκα ημέρες- Επαναπατρίζονται Ρώσοι πολίτες

Ολοκλήρωσαν την ειρηνευτική επιχείρηση και αποχωρούν από το Καζακστάν τα στρατεύματα του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογική Ασφάλειας (ΟΣΣΑ).

Αυτό έγινε γνωστό σήμερα μετά τη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγεφ και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Στανισλάβ Ζας.

Η αποχώρηση θα ξεκινήσει αύριο το πρωί και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΣΣΑ Βλαντίμιρ Ζαϊνετντίνοφ, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 10 μέρες.
Η αποστολή των στρατευμένων είχε γίνει μετά από αίτημα του προέδρου του Καζακστάν, προκειμένου να κατασταλούν τα αιματηρά επεισόδια που ξέσπασαν στις αρχές του μήνα με αφορμή την αύξηηση της τιμή του υγροποιημένου αερίου.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, δύο στρατιωτικά αεροσκάφη αναχώρησαν από την μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν Αλμάτι, μεταφέροντας από 145 Ρώσους πολίτες το καθένα. Όπως έγινε γνωστό ο επαναπατρισμός Ρώσων πολιτών από το Καζακστάν θα συνεχιστεί.

Σε νέα τηλεοπτική του εμφάνιση ο πρόεδρος Τοκάεφ επανέλαβε ότι πίσω από τους διαδηλωτές κρύβονταν «εκπαιδευμένοι ξένοι τρομοκράτες», που είχαν στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, ωστόσο διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για εσωτερική διαμάχη μεταξύ των μελών της ηγεσίας της χώρας.

Τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Καζακστάν και στελέχη του ΟΗΕ κάλεσαν τις αρχές της χώρας «να σταματήσουν την απεριόριστη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών».

Η Fionnuala Ni Aolain, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε ότι η υπερβολικά ευρεία χρήση του όρου «τρομοκρατία» από το Καζακστάν για να περιγράψει διαδηλωτές, ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και πολιτικά κόμματα, είχε ως στόχο να ενσταλάξει το φόβο, κάτι που είναι έντονα ανησυχητικό.