Skip to main content

Και νέα υπόγεια συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η αναθεώρηση των κοινών κανόνων για το έλλειμμα και το χρέος δεν είναι πυροτέχνημα, αλλά ότι θα τεθεί κανονικά

Μια ακόμη συμμαχία της Αθήνας με το Παρίσι αυτή τη φορά για το θέμα της τροποποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας αποκαλύπτεται τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με συνήθως καλά πληροφορημένες πηγές αυτό θα είναι το επόμενο μεγάλο θέμα που θα τεθεί στην ΕΕ, από τον Φεβρουάριο με την Γαλλία πάντα στην προεδρία της ΕΕ. Ήδη, ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φρόντισε να ρίξει τις πρώτες προειδοποιητικές βολές. Σχολιάζοντας πρόσφατα τις θετικές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι «αυτό είναι σημαντικό στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ».

 
Επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς κατ' αυτόν τον τρόπο ότι υπάρχει επικοινωνία και κοινή αντίληψη με τον Εμμανουέλ Μακρόν και τον Μάριο Ντράγκι για το θέμα. Για να το πούμε με απλά λόγια, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι η αναθεώρηση των κοινών κανόνων για το έλλειμμα και το χρέος δεν είναι πυροτέχνημα, αλλά ότι θα τεθεί κανονικά. Πρόκειται ωστόσο για μια εκδοχή που οι Γερμανοί δεν θέλουν ούτε να ακούν. Γι αυτό και οι εξελίξεις από το συγκεκριμένο μέτωπο, στο εγγύς μέλλον, θα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Προς το παρόν, πάντως, η ΕΕ επιμένει για την επιστροφή της Ελλάδας στο πεδίο των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2024. Βάζοντας τον στόχο στο 2,2% του ΑΕΠ. Οπερ σημαίνει ότι θα προηγηθεί μόνο ένας χρόνος μετάβασης, το 2023. Η Αθήνα, στο παρασκήνιο δίνει μάχη οπισθοφυλακής για να αποφύγει την εφαρμογή αυτού του σεναρίου (που ακόμα και για τη χρονιά – γέφυρα προβλέπει πλεόνασμα 1,5%...). Το βασικό της επιχείρημα; Το ίδιο το πρόβλημα. Διανύουμε περίοδο διπλής κρίσης (πανδημία – ενεργειακό), γεγονός που καθιστά το κοκτέιλ εκρηκτικό. Και τον στόχο ανέφικτο.