Skip to main content

Και ο ηλικιωμένος θέλει την κονσόλα του

Κάποια ηλεκτρονικά προϊόντα απευθύνονται και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, όπως η τρίτη ηλικία, που εξοικειώνεται πλέον με την εικονική πραγματικότητα.

Η Μαρία Χέρτβιγκ βρίσκεται 450 χιλιόμετρα μακριά από το παλάτι Νοϊσβάνσταϊν του Λουδουβίκου Β΄ στη Βαυαρία. Παρά την απόσταση έχει άποψη για το επιβλητικό κάστρο: «Είχαν πολύ καλούς τεχνήτες τότε. Είναι απίστευτο πώς μετέφεραν όλα αυτά τα υλικά. Είναι τόσο όμορφο!».

Η κ. Χέρβιγκ είναι 93 ετών και ζει στο γηροκομείο St. Maternus στην Κολωνία. Το παραμυθένιο παλάτι το βλέπει όντως αυτή τη στιγμή, μέσα από γυαλιά εικονικής πραγματικότητας. Όταν κοιτάζει μπροστά βλέπει το παλάτι. Όταν γυρίζει το κεφάλι της αριστερά ή δεξιά βλέπει τα καταπράσινα λιβάδια της Βαυαρίας. «Πλούσιοι αγρότες», διαπιστώνει, «πολλά χωράφια και λίγα σπίτια».

«Έξυπνα» ηχεία και βιντεοπαιχνίδια

Το γηροκομείο στο οποίο μένει η Μαρία Χέρβιγκ πειραματίζεται με τη νέα τεχνολογία. Για παράδειγμα οι ένοικοί του έχουν στη διάθεσή τους βιντεοπαιχνίδια και smart speaker, ηχεία δηλαδή που συνδέονται με το διαδίκτυο και επιτρέπουν την διαδραστική επικοινωνία. Έτσι κάποιος μπορεί να ρωτήσει για παράδειγμα εάν έχει εκείνη την ημέρα κάποιο ραντεβού. Τέλος υπάρχουν και τα προαναφερθέντα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας που βοηθούν τους ηλικιωμένους να ανακαλέσουν την προσωπική τους βιογραφία. Η κ. Χέρτβιγκ για παράδειγμα μεγάλωσε στη Βαυαρία, γι' αυτό και «επισκέπτεται» το Νοϊσβάνσταϊν.

«Η εικονική πραγματικότητα δίνει την δυνατότητα να επεκτείνει κανείς τους ορίζοντές του όσον αφορά τα προσωπικά βιώματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για κάποιον που δεν είναι πλέον σε θέση να βγει από το σπίτι» επισημαίνει ο ερευνητής ζητημάτων γήρανσης Ούβε Κλάινεμας. «Γνωρίζουμε επίσης ότι η πνευματική άσκηση δρα προληπτικά κατά της άνοιας» συμπληρώνει.

Αγώνες ταχύτητας στο γηροκομείο

Ωστόσο η τεχνολογία μόλις τώρα αρχίζει να μπαίνει στα γηροκομεία μια και δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι έχει πράγματι θετική επίδραση στην υγεία των ανθρώπων. Η χρήση τους βασίζεται απλά στην πεποίθηση ότι οποιοδήποτε είδος πνευματικής άσκησης ευνοεί τους ηλικιωμένους.

Πάντως τον Χέρμαν Μπρόκεναουερ δεν τον ενδιαφέρουν οι μακροπρόθεσμες θετικές επιπτώσεις. Όλοι στο γηροκομείο του St. Maternus γνωρίζουν ότι ο 77χρονος είναι λάτρης των αυτοκινήτων και ότι υπήρξε οδηγός αγώνων ταχύτητας. Τώρα παίζει το ράλι «Dirt 3». Το βιντεοπαιχνίδι του ζητά να διαλέξει ένα χρώμα για το αυτοκίνητο που θα οδηγήσει. «Ας πάρουμε μαύρο. Για να φαίνεται μετά η βρωμιά καλύτερα» λέει γελώντας και δυναμώνει την ένταση του ήχου. «Να ακούμε και τη μηχανή!».

dpa / Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή: Deutsche Welle