Skip to main content

Καινοτόμες διαδικτυακές δράσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας από την ΠΔΕ

Πληθώρα διαδικτυακών δράσεων για γίνει πιο ευχάριστη η τηλεκπαίδευση προσφέρει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ζωντανή κρατά την εκπαιδευτική διαδικασία η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας προσφέροντας καινοτόμες διαδικτυακές δράσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση οι δράσεις έχουν ως στόχο να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της έλλειψης του «φυσικού τους χώρου» του σχολείου, ενώ παράλληλα προσφέρουν διασκεδαστικές διεξόδους στα παιδιά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες για την κοινωνία αλλά και την εκπαιδευτική μας κοινότητα, σε συνεργασία με το ΥΠΑΙΘ και όλους τους εκπαιδευτικούς, κρατά όρθια τα σχολεία μας, προσφέροντας από άκρη σε άκρη της περιφέρειάς μας διαδικτυακή διδασκαλία. Κρατά ζωντανή την εκπαιδευτική διαδικασία και την επαφή των μαθητών μας και των εκπαιδευτικών μας με την ψηφιακή τάξη, προσπαθώντας να μειώσει στο ελάχιστο τις αρνητικές συνέπειες της έλλειψης του «φυσικού τους χώρου», του σχολείου. Η τηλεκπαίδευση μπορεί να μην υποκαθιστά εξ ολοκλήρου τη δια ζώσης διδασκαλία δίνει όμως απλόχερα τη δυνατότητα επικοινωνίας του μαθητή με τον δάσκαλό του, με τη μάθηση και τη γνώση.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές, διοικητικοί υπάλληλοι και στελέχη εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με όλους τους φορείς κατορθώνουν να κρατούν ανοιχτά τα σχολεία, με τηλεκπαίδευση, επιμορφώσεις, ενημερώσεις, συνέδρια και ποικίλες δράσεις. Φέρνουν την ελπίδα μέσα στην πανδημία, με πλήθος εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών προγραμμάτων, τα οποία πραγματοποιούνται διαδικτυακά, επιφέροντας μια ψηφιακή επανάσταση. Είναι ένα έργο που θα μείνει ως επένδυση και παρακαταθήκη για τα επόμενα σχολικά έτη, που εμπλουτίζει την παιδεία με νέες καλές πρακτικές, που βοηθά να καταπολεμούμε τις δυσκολίες αυτής της πρωτόγνωρης περιόδου.

Συγκεκριμένα:
• Πραγματοποιούμε το 2ο διαδικτυακό Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, που προσφέρει ένα τετραήμερο ταξίδι στην μαθητική καινοτομία και εξωστρέφεια με παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών και συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών και εκπαιδευτικών.
• Διοργανώνουμε σε συνεργασία με τους φορείς KIDS SAVE LIVES και την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας εξ αποστάσεως σεμινάρια Α’ Βοηθειών, με στόχο την ανάπτυξη δικτύου ανανηπτών και απινιδωτών σε επίπεδο σχολείων για την έγκαιρη αντιμετώπιση θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής.
• Διενεργούμε πρόγραμμα Εικονικής Πραγματικότητας σε σχολεία της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΝΟΗΣΙΣ. Μια παρέμβαση στο αντικείμενο της Γεωγραφίας που παρουσιάζει μια εικονική πτήση πάνω από την Ελλάδα.
• Συνεχίζουμε τη λειτουργία του Διαπεριφερειακού Θεματικού Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο».
• Πραγματοποιούμε σε συνεργασία με Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, με Διευθυντές Σχολείων και Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων ηλεκτρονικές ομιλίες-συναντήσεις E-Σχολές Γονέων.
• Στηρίζουμε καινοτόμες εργασίες που εκπονούν σχολικές μονάδες, όπως αυτή του Πειραματικού Σχολείου ΑΠΘ, που δημιούργησε σύστημα καθαρισμού αέρα σχολικής αίθουσας, φιλοδοξώντας να εξουδετερώνει αερούμενους μικροοργανισμούς, μικρόβια, κορωνοιούς.
• Διοργανώνουμε διαδικτυακή Εκδήλωση με τίτλο "Από το Κρυφό Σχολειό της Τουρκοκρατίας και τους Δασκάλους του Γένους στην Ψηφιακή Τάξη του σήμερα" - συνδιοργάνωση με το ΝΟΗΣΙΣ στα πλαίσια εορτασμού του 21.

Σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας στέκει άγρυπνος αρωγός και συμπαραστάτης κάθε εκπαιδευτικής προσπάθειας και με καινοτόμες πρωτοβουλίες και δράσεις στηρίζει τους μαθητές που μοχθούν και ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο στην εκπαίδευση».