Skip to main content

Καινοτόμο σύστημα άμεσης ανίχνευσης πυρκαγιάς σε όλη την έκταση του Σέιχ Σου

Ένα αυτόνομο και αυτόματο σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών στα 70τ.χλμ. του Σέιχ Σου εγκαθιστά η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με αισθητήρες και κάμερες

Ολοκληρωμένο αυτόνομο σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών σε όλη τη δασική έκταση του Σέιχ Σου εγκαθιστά η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το σύστημα βασίζεται σε οπτικούς και θερμικούς αισθητήρες, οι οποίοι θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση καλύπτοντας μια έκταση συνολικά 70 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Οι αισθητήρες θα εντοπίζουν στη «γένεσή» τους τις πυρκαγιές και θα δίνουν τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης της Πυροσβεστικής, με ακρίβεια στο σημείο που εκδηλώνεται η εστία της φωτιάς.

Η προμήθεια και τοποθέτηση του συστήματος εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας και θα ακολουθήσει ο σχετικός διαγωνισμός. Το σύστημα θα έχει εγκατασταθεί 18 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 2 εκ. ευρώ.

Η λειτουργία του συστήματος θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και δυο κεντρικές εγκαταστάσεις 25 τ.μ. η καθεμιά θα τοποθετηθούν στις θέσεις «Κράνος – λόφος χώρος αναψυχής» και «Πυροφυλάκιο – Π1 (Καμένο)».

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει πυλώνες, παροχή ρεύματος, ISOBOX, τηλεπικοινωνιακή σύνδεση, κάμερες ασφαλείας, περιφράξεις για τις εγκαταστάσεις, αισθητήρες οπτικής τεχνολογίας τύπου lidar με θερμικές και οπτικές κάμερες, μετεωρολογικό σταθμό, κεντρική πλατφόρμα συγκέντρωσης και ανάλυσης δεδομένων κ.ά.

Οι οπτικοί και θερμικοί αισθητήρες θα «σαρώνουν» διαρκώς το περιαστικό δάσος, ενώ το σύστημα θα μπορεί να «δει» ακόμη και πάνω από τις κορυφές των δένδρων και είναι παντός καιρού.

Η ειδοποίηση στην Πυροσβεστική θα γίνεται άμεσα και αυτόματα σε συγκεκριμένο χάρτη με τις συντεταγμένες της εστίας και χάρτη εδάφους, ενώ θα προβλέπει ακόμη και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς. Επίσης, θα δίνει μια σειρά από εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες, μέσω των μετεωρολογικών σταθμών στις δυνάμεις πυρόσβεσης, που θα διευκολύνουν τον περιορισμό και την κατάσβεση της φωτιάς.

Το έργο χαρακτηρίζεται καινοτόμο, καθώς χρησιμοποιούνται σύγχρονες τεχνολογίες για την πρόληψη, παρακολούθηση και ανίχνευση των δασικών πυρκαγιών.

Όπως τονίζεται στη σχετική εισήγηση, «σήμερα, η παρατήρηση και ειδοποίηση για την ύπαρξη πυρκαγιάς από την Πολιτεία συνήθως γίνεται με εποχικούς πυροσβέστες ή και εθελοντές από παρατηρητήρια (πυροφυλάκια, θέσεις παρατήρησης) και περιπολίες. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μέθοδος έχει αρκετούς περιορισμούς, τόσο ως προς την περιορισμένη ικανότητα του ανθρώπινου ματιού να αντιληφθεί φωτιά ή καπνό (ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νύχτας αλλά και σε μακρινή απόσταση) όσο και ως προς το πλήθος των διαθέσιμων εθελοντών / πυροσβεστών, το πλήθος των οποίων μεταβάλλεται σε ετήσια βάση). Παράλληλα, λόγω της κλιματικής αλλαγής και των άμεσων και έμμεσων συνεπειών της, έχει παρατηρηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο μία αυξητική τάση στον αριθμό των πυρκαγιών ενώ η ένταση και το καταστροφικό αποτέλεσμα αυτών φαίνεται επίσης να κλιμακώνεται. Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες χρήσης της τεχνολογίας για την έγκαιρη ανίχνευση των πυρκαγιών, ωστόσο αυτό που καθιστά τις μέχρι τώρα λύσεις επιχειρησιακά μη αποτελεσματικές ή και προβληματικές είναι:

-Η αδυναμία εγκατάστασης σε μεγάλες δασικές εκτάσεις.

-Το μεγάλο ποσοστό λανθασμένων συναγερμών.

-Η αδυναμία ακριβούς εντοπισμού της εστίας της φωτιάς.

Το παρόν έργο έρχεται να καλύψει τα κενά των υφιστάμενων λύσεων και να συμβάλλει αποτελεσματικότερα στην ανίχνευση και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που είναι πιθανόν να εμφανισθούν, διαφυλάττοντας το περιβάλλον αλλά και τις μοναδικές αισθητικές και φυσικές αξίες που φιλοξενεί ένα δάσος.

Τα περισσότερα συστήματα προσπαθούν να αντικαταστήσουν ή να περιορίσουν την ανθρώπινη συμμετοχή στην διαδικασία ανίχνευσης μιας πυρκαγιάς αλλά αποτυγχάνουν γιατί πάντα υπάρχει ο παράγοντας της αμφιβολίας και του λάθους ως προς την επιτυχή πρόβλεψη για την έναρξη μιας πυρκαγιάς. Το παρόν σύστημα δεν προσπαθεί να αφαιρέσει από τον άνθρωπο τον ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια έγκαιρης ανίχνευσης μιας πυρκαγιάς, αλλά έρχεται να λειτουργήσει ως ένα εργαλείο που θα βοηθήσει στην αναγνώριση της έναρξης μιας πυρκαγιάς για να βοηθήσει στην έγκαιρη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων».

Για το σύστημα θα γίνει εκπαίδευση του προσωπικού που θα αναλάβει τη λειτουργία του, ενώ έγιναν ήδη και οι απαραίτητες ενέργειες για την εγκατάσταση του εξοπλισμού σε δημόσια δασική έκταση, σε συνεργασία της αυτοτελούς διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.