Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Μετά το lockdown: Από Εγνατία θέλουν να πλησιάσουν... Τσιμισκή

Αυξητική τάση αναπτύσσεται στην αναζήτηση καταστημάτων σε δρόμους πέριξ της οδού Τσιμισκή - Τι ζητούν και πόσα χρήματα είναι διατεθειμένοι να δώσουν.

Σε κεντρικότερες εμπορικές γειτονιές προσανατολίζονται να μισθώσουν καταστήματα επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε παράλληλους και κάθετους δρόμους πέριξ της οδού Εγνατίας. Βλέποντας πως παρά το άνοιγμα του λιανεμπορίου το καταναλωτικό ενδιαφέρον δεν έχει αναθερμανθεί επαρκώς, αναζητούν την ύστατη λύση επιβίωσης.

Οι επιχειρηματίες προέρχονται από όλο το φάσμα του λιανεμπορίου, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που διαθέτουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κλάδος που μέχρι πρότινος θεωρούνταν πως έχει προοπτικές, ωστόσο πλέον φαίνεται πως ακόμη και ο καφές ή η τυρόπιτα take away, θέλουν κεντρικότερα σημεία της πόλης για να αποκτήσουν  το κοινό τους. Σε αυτό βέβαια έχει συντελέσει και ο κορεσμός των take away καταστημάτων.

«Καταγράφεται έντονη κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες, κυρίως από την ώρα που ξανάνοιξε το λιανεμπόριο, από επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή και να επανατοποθετηθούν σε πιο κεντρικά σημεία από αυτά στα οποία δραστηριοποιούνται μέχρι σήμερα. Αναζητούν καταστήματα που βρίσκονται σε δρόμους κάθετους της οδού Τσιμισκή, στην Αγίας Σοφίας, στην Ερμού αλλά και στις οδούς Βενιζέλου και Ίωνος Δραγούμη εγγύτερα στην Τσιμισκή. Έκαναν υπομονή όλο αυτό το διάστημα αλλά αντιλαμβανόμενοι πως δεν υπάρχει καταναλωτική ζήτηση για τις επιχειρήσεις τους, προσπαθούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα τους μετακομίζοντας κεντρικότερα» αναφέρει μιλώντας στη voria.gr ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας Κώστας Γεωργάκος, υπογραμμίζοντας πως οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες αναζητούν κατά κύριο λόγο καταστήματα περί τα 40 τμ με μίσθωμα αντίστοιχο με αυτό που έδιναν -συνήθως 1.000 έως 1.200 ευρώ- ή και χαμηλότερο.

Πόλος έλξης για τους επιχειρηματίες γίνεται και η οδός Μητροπόλεως, η οποία έχει το δικό της καταναλωτικό κοινό, που αναζητά κάτι πιο ιδιαίτερο από ότι προσφέρουν οι fast fashion αλυσίδες, που κυριαρχούν στην οδό Τσιμισκή.

Το ερώτημα είναι αν μπορούν να βρουν τέτοια μισθώματα στην καρδιά της πόλης, καθώς όλοι οι ιδιοκτήτες δεν είναι διατεθειμένοι να χαμηλώσουν τις τιμές των ενοικίων μόνο και μόνο για να μην τα βλέπουν αδιάθετα. Όπως εξηγεί ο κ. Γεωργάκος δύσκολα μπορούν να βρεθούν καταστήματα σε δρόμους εγγύς της οδού Τσιμισκή με χαμηλότερα μισθώματα από τα 1.000 ευρώ ενώ δεν αποκλείεται κάποιες επιχειρήσεις βλέποντας πως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν να οδηγηθούν σε λουκέτα.

Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις επιχειρηματιών που σκέφτονται να μεταπηδήσουν από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται σε κάποιον άλλον, χωρίς όμως να παίρνουν την τελική απόφαση καθώς δεν αποκλείεται η ανάληψη του ρίσκου -  την ώρα που η κατάσταση στο λιανεμπόριο είναι ρευστή και εξαρτάται κατά πολύ από την εξέλιξη του κορωνοϊού, της οικονομικής κατάστασης αλλά και της ψυχολογικής διάθεσης των καταναλωτών - να οδηγήσει και στο τέλος της επιχειρηματικής τους δράσης.