Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κέντρο αποθήκευσης και διανομής του JUMBO σε 99 στρ. στο Καβαλάρι

Το κτήριο του κέντρου αποθήκευσης που θα κατασκευαστεί καλύπτει 39,5 στρέμματα και ο αριθμός των εργαζομένων μπορεί να φτάσει στους εκατό.

Κέντρο αποθήκευσης και διανομής δημιουργεί το Jumbo στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης, στον δήμο Λαγκαδά, σε έκταση 99,2 στρεμμάτων, με τους στεγασμένους χώρους να καλύπτουν 39,5 στρέμματα!

Στην συνεδρίασή της η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε θετικά στους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή των εγκαταστάσεων στο αγρόκτημα «Στάνοβο» του Καβαλαρίου και μάλιστα ομόφωνα, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής, Θεόδωρος Μητράκας.

Στα χαρακτηριστικά του κτηρίου είναι ότι η επιφάνεια που θα καταλαμβάνει ανέρχεται στα 39.538 τ.μ. και το μέγιστο ύψος του είναι 13,9 μέτρα. Ο συνολικός αποθηκευτικός όγκος του κτηρίου είναι 493.493 κ.μ., ενώ ο χώρος στάθμευσης θα περιλαμβάνει 30 θέσεις για ΙΧ και εννέα για φορτηγά, εκτός των θέσεων για την φορτοεκφόρτωση (προβλέπονται 19).



Η μονάδα θα υποστηρίζει πλήρως λειτουργίες που απαιτούνται για παροχή υπηρεσιών σχετικά με την αποθήκευση και τη διαχείριση των προϊόντων της εταιρίας. Επίσης, θα διαθέτει βοηθητικούς χώρους όπως γραφεία, wc και αποδυτήρια.

Η τελική πρόβλεψη για την εγκατάσταση είναι πως θα την επισκέπτονται καθημερινά περίπου 40 φορτηγά. Ο αριθμός των απασχολούμενων εκτιμάται σε 70 - 75 εργαζόμενους, με μέγιστο αριθμό παρόντων τους 50. Ενδέχεται στο μέλλον ο αριθμός των εργαζομένων να ανέλθει στους 100.

Η Μητροπολιτική Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά, βάζοντας όμως τον όρο «να γίνουν ερευνητικές τομές όσον αφορά στον πρόσφατα αποκαταστημένο μεταβυζαντινό ναό, που βρίσκεται σε απόσταση 75 μέτρων, από το γήπεδο της εγκατάστασης του ΚΑΔ. Σε περίπτωση που κατά τη φάση υλοποίησης των ερευνητικών τομών εντοπισθούν αρχαιότητες θα επακολουθήσει σωστική ανασκαφική έρευνα, η συνολική δαπάνη της οποίας θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του έργου.

Διευκρινίζεται επίσης ότι δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις πολιτών ή φορέων για τη μονάδα.

«Τα κριτήρια τα οποία συνετέλεσαν στην επιλογή της συγκεκριμένης δραστηριότητας και της περιοχής που αυτή θα λάμβανε χώρα ήταν γεωγραφικά, περιβαλλοντικά, χωροταξικά, αναπτυξιακά, ακόμα και κοινωνικά. Επιλέχθηκε μια τοποθεσία κοντά στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων της εταιρίας εκεί, αλλά και με εύκολη πρόσβαση μέσω της Εγνατίας Οδού, στα καταστήματά της στη Β. Ελλάδα. Επιπλέον, πρόκειται για νέα δραστηριότητα η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της επιχείρηση και στη δημιουργία νέων συνεργασιών, ευνοώντας την τοπική οικονομία. Η υλοποίηση του έργου μπορεί να δώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην ευρύτερη περιοχή, με θετικές επιπτώσεις στην οικονομία του Δήμου Λαγκαδά, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κατά την κατασκευή και τη λειτουργία του», αναφέρεται στη μελέτη του έργου.

Όσον αφορά στις δραστηριότητες που θα λαμβάνουν χώρα στο κέντρο αποθήκευσης και διανομής της JUMBO, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι: «Τα είδη αποθήκευσης θα είναι ξηρού και στερεού τύπου συσκευασμένα από τα εργοστάσια παραγωγής τους σε χαρτοκιβώτια, όπως είδη για το σπίτι και τον κήπο, είδη ρουχισμού και αξεσουάρ, είδη βιβλιοχαρτοπωλείου, παιχνίδια, αξεσουάρ για το αυτοκίνητο, είδη για κατοικίδια και άλλα συναφή. Στο κτήριο επίσης θα αποθηκεύεται νερό εμφιαλωμένο σε μπουκάλια από αδειοδοτημένα εργοστάσια εμφιαλώσεως. Τα προϊόντα είναι ως επί των πλείστων πλαστικά, γυάλινα, κεραμικά, διάφορα συνθετικά, υφασμάτινα, χάρτινα και μεταλλικά (σίδερο, αλουμίνιο)».