Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού στον Δήμο Νεάπολης Συκεών

Το σύνολο των μαθητριών και μαθητών της Γ' Γυμνασίου, της Α' και της Β’ Λυκείου, θα απαντήσουν δωρεάν σε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο.

Για ακόμα μία εξαιρετικά χρήσιμη και αναγκαία πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης- Συκεών κάνουν λόγο τα μέλη της εκπαιδευτικής, της μαθητικής και της γονεϊκής κοινότητας του δήμου, που υποδέχθηκαν με έκδηλη ικανοποίηση το νέο μοναδικό εγχείρημα του δήμου με τη λειτουργία του πρώτου Δημοτικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού στη Β. Ελλάδα που θα δώσει στις μαθήτριες και τους μαθητές όλων των Γυμνασίων και Λυκείων του τη δυνατότητα, εντελώς δωρεάν, να σταθούν με εφόδια και αυτογνωσία μπροστά στις προκλήσεις του απαιτητικού και συνεχώς μεταβαλλόμενου επαγγελματικού βίου.

Συγκεκριμένα, το σύνολο των μαθητριών και μαθητών της Γ' Γυμνασίου, της Α' και της Β’ Λυκείου, θα έχουν τη δυνατότητα, εντελώς δωρεάν, να απαντήσουν σε κορυφαίο, αναγνωρισμένο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο επαγγελματικού προσανατολισμού και έπειτα να συζητήσουν σε δωρεάν ατομικές συνεδρίες Συμβουλευτικής το αποτέλεσμά του, με εξειδικευμένο σύμβουλο σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού στον Συμβουλευτικό Σταθμό Νεάπολης, ώστε να καταλήξουν στις σπουδές και στο επάγγελμα που τους ταιριάζει. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό ο δήμος Νεάπολης-Συκεών (Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής-Αντιδημαρχία Παιδείας) διοργανώνει δύο ενημερωτικές επιστημονικές ημερίδες τη Δευτέρα 14 και την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, στη διάρκεια των οποίων θα παρουσιαστούν με λεπτομέρεια η διαδικασία χορήγησης του ερωτηματολογίου και των μετέπειτα ατομικών συνεδριών από τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νεάπολης, ενώ συμβουλευτική ψυχολόγος θα μιλήσει για τη διαχείριση συμπτωμάτων άγχους και για τεχνικές καλύτερης διαχείρισης του χρόνου μελέτης.

Αναλυτικά, η πρώτη Ημερίδα με τίτλο «Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Επιλογή Σπουδών» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρήγα Φεραίου & Μεγάρων) και θα παραβρεθούν γονείς, κηδεμόνες και μαθητές των σχολείων της δημοτικής ενότητας Πεύκων και Συκεών, ενώ η δεύτερη Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης (Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης, Ελ. Βενιζέλου 125) και θα παραβρεθούν οι αντίστοιχοι της δημοτικής ενότητας Νεάπολης.

Δύο ημερίδες

Σημειώνεται ότι εκ μέρους της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, οι υπεύθυνοι του Συμβουλευτικού Σταθμού Νεάπολης έχουν ενημερώσει ήδη από την αρχή της σχολικής χρονιάς, στις πολλαπλές επισκέψεις που πραγματοποίησαν στα σχολεία, τους μαθητές, τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους Γονέων όλων των σχολείων του δήμου σχετικά με τη νέα αυτή δράση, που αποτελεί κατά βάση μία δράση ενεργοποίησης, συμμετοχής και εμπλοκής των μαθητών, καθώς και εξωστρέφειας και ανοίγματος των Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου, στοχεύοντας στη δημιουργία κουλτούρας επικοινωνίας των νέων ανθρώπων με δομές παροχής συμβουλευτικής και στήριξης που θα δώσουν στην μαθητική κοινότητα νέες προοπτικές και δυνατότητες επιλογών (επόμενο, μάλιστα βήμα η ενεργοποίησή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας που έχει ήδη επανιδρυθεί).

Στις δύο Ημερίδες, μετά τον χαιρετισμό που θα απευθύνουν ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, εισήγηση με θέμα ‘Επαγγέλματα & Αγορά Εργασίας’ θα πραγματοποιήσει ο Επιστημονικός Διευθυντής της εταιρείας Career Gate Κωστής Κατσανέβας, ενώ εισήγηση με θέμα ‘Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση’ θα πραγματοποιήσει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της Career Gate Θανάσης Λέλες. Παράλληλα, για το θέμα του Άγχους και της Διαχείρισης χρόνου, θα μιλήσει η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Κυριακή Μηλούση.

«Εξαιρετική πρωτοβουλία…»

«Η συνεισφορά αυτή του δήμου Νεάπολης-Συκεών στον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων είναι ανεκτίμητη, επειδή δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στη γυμνασιακή εκπαίδευση ούτε κάποια συστηματική ενημέρωση για την αγορά εργασίας. Το αποτέλεσμα είναι να ακολουθεί μεγάλος αριθμός αποφοίτων γυμνασίου κάθε έτος την «πεπατημένη οδό» και να προσανατολίζεται σε επαγγελματικές κατευθύνσεις δημοφιλείς, που συχνά όμως δεν τους εκφράζουν ή δεν τους ταιριάζουν, με τελική συνέπεια να διαλέγουν επαγγέλματα που δεν τους ικανοποιούν. Η ανίχνευση των επιθυμιών και των ικανοτήτων τους μέσα από αυτήν την υπηρεσία του δήμου θα τους βοηθήσει να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, έτσι ώστε να κάνουν τις σωστές επιλογές» σημειώνει ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Πεύκων Γιάννης Πεταλάς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Συκεών Κωνσταντία Παπαδοπούλου που με φανερή ικανοποίηση μιλά για μία «πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ενέργεια του δήμου, χρήσιμη και απαραίτητη για τα παιδιά της Γ’ Γυμνασίου που καλούνται να επιλέξουν αν θα ακολουθήσουν τη φοίτησή τους σε Γενικό ή Επαγγελματικό Λύκειο. Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο αυτογνωσίας που ενισχυτικά με το Εργαστήρι Δεξιοτήτων, δίνει κρίσιμα εφόδια στους μαθητές μας. Ενημερώσαμε ήδη μαθητές και γονείς και φυσικά θα συμμετάσχουμε και θα το υποστηρίξουμε».

Για «μία ακόμα εξαιρετική πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης- Συκεών που, εν μέσω συνεχών κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών, προσφέρει ένα εργαλείο επαγγελματικού προσανατολισμού και αυτογνωσίας που θα βοηθήσει τους μαθητές, και να επιλέξουν το επάγγελμα που τους ταιριάζει, ώστε να γίνουν αποδοτικοί και ευτυχισμένοι» κάνει λόγο ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Νεάπολης Ακύλας Νικολακούδης, ενώ και ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Συκεών Στέλιος Μπουλταδάκης υπερθεματίζει, μιλώντας για μία «πάρα πολύ θετική πρωτοβουλία, η οποία με την πάροδο του χρόνου θα γίνεται ακόμα πιο αποδοτική, και δείχνει ότι ο δήμος ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την επαγγελματική αποκατάσταση των μαθητών του και συμμετέχει ενεργά στην σύνδεση του σχολείου με την αγορά εργασίας. Ειδικά όσον αφορά εμάς που είμαστε Επαγγελματικό Λύκειο, δίνεται με αυτόν τον τρόπο η αφορμή για να σκεφτούν οι μαθητές μας πιο σοβαρά γιατί αποφάσισαν να έρθουν σε ένα επαγγελματικό σχολείο».