Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021
x

ΚΕΠΚΑ: ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΟΡΤΙΝΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών πραγματοποίησε έρευνα τιμών για το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σε διάφορα σημεία της πόλης.

Μεγάλες διαφορές ανάλογα με το σημείο πώλησης παρουσιάζουν οι τιμές των εδεσμάτων για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα ένα γιορτινό γεύμα, για το οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα ακριβότερα προϊόντα της αγοράς, να στοιχίζει περίπου 124% περισσότερο από ό,τι το αντίστοιχο με τα φθηνότερα αγαθά.

Κατά συνέπεια, η προσεκτική έρευνα αγοράς είναι απαραίτητη, όπως επισημαίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), το οποίο πραγματοποίησε έρευνα τιμών για το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, στις 19-21 Δεκεμβρίου 2018. Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε σε διάφορα καταστήματα τροφίμων, σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι για οκτώ-δέκα άτομα, που περιλαμβάνει δύο κύρια πιάτα, τέσσερις σαλάτες, δύο γλυκά και πέντε είδη φρούτων, θα στοιχίσει φέτος από 58,38 ευρώ έως 131,08 ευρώ.

«Για το ίδιο προϊόν, οι τιμές (κατώτερη-ανώτερη) διαφέρουν κατά πολύ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα τραπέζι με προϊόντα υψηλών τιμών είναι ακριβότερο κατά 124,55%, σε σχέση με ένα τραπέζι με τα ίδια προϊόντα και στις ίδιες ποσότητες, που όμως αγοράστηκαν με τις κατώτερες τιμές» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του φορέα.

Στην αγορά, προειδοποιεί το ΚΕΠΚΑ, υπάρχουν και ακραίες τιμές (π.χ. μελομακάρονα 17,95 ευρώ το κιλό, κουραμπιέδες 19,95 ευρώ το κιλό και κόκκινο κρασί 33,07 ευρώ το λίτρο). «Δεν χρησιμοποιήσαμε αυτές τις τιμές για το τραπέζι μας και συμβουλεύουμε τους καταναλωτές να μην αγοράσουν αυτά τα πανάκριβα τρόφιμα» υπογραμμίζει το ΚΕΠΚΑ.

Αντικαθιστώντας τη γαλοπούλα με κόκορα (ελληνικό έθιμο), το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα στοιχίσει φέτος από 45,98 ευρώ έως 119,84 ευρώ. «Αν επιλέξουμε κόκορα αντί γαλοπούλα, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα στοιχίσει έως 21,24% φθηνότερα» σημειώνει το ΚΕΠΚΑ.

Σύμφωνα με τις τιμοληψίες (από τις οποίες εξαιρέθηκαν οι ακραίες τιμές), το κόστος της εγχώριας γαλοπούλας κυμαίνεται φέτος από τα 6,50 έως τα 7,70 ευρώ/κιλό, του εγχώριου χοιρινού χωρίς κόκαλο, από 3,50 έως 7,90 ευρώ το κιλό, των μελομακάρονων από 5,80 έως 13,80 ευρώ/κιλό και των κουραμπιέδων από 6 έως 14,90 ευρώ/κιλό
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ