Skip to main content

Κεραμέως: Καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων - Με τα τεστ σταματάμε τη διασπορά

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων όπου τα πρωτόκολλα τηρούνται καλά», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Για την πανδημία, τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊου, τον αριθμό των παιδιών στις σχολικές αίθουσες και την ελάχιστη βάση εισαγωγής μίλησε στην ΕΡΤ η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις φήμες για κλείσιμο των σχολείων.

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων όπου τα πρωτόκολλα τηρούνται καλά. Βέβαια όσα περισσότερα κρούσματα υπάρχουν σε μια κοινωνία, τόσο περισσότερα θα υπάρχουν και στα σχολεία» δήλωσε η κ. Κεραμέως ευχαριστώντας τους εκπαιδευτικούς για την συνδρομή τους στην τήρηση των πρωτοκόλλων.

«Γίνεται πολύ testing. H μαθητική κοινότητα κάνει δύο φορές την εβδομάδα self test. Επιπλέον, σε περίπτωση κρούσματος, αυτό απομονώνεται και όλες οι στενές επαφές του καταλήγουν να κάνουν εφτά τεστ την εβδομάδα δωρεάν (εργαστηριακά rapid και self test)» είπε η υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε ότι «χάρη στον μηχανισμό των τεστ στα σχολεία γίνεται πιο έγκαιρα η διάγνωση και αντιμετωπίζονται και ασυμπτωματικοί φορείς. Και έτσι καταφέρνουμε να σταματήσουμε τη διασπορά».

Tι δήλωσε για τη μεταδοτικότητα στα σχολεία

Με την άποψη της κ. Παπαευαγγέλου τάχθηκε η κ. Κεραμέως, λέγοντας στην ΕΡΤ ότι τα σχολεία παρακολουθούν την πανδημία και δεν την οδηγούν. «Προφανώς όσα περισσότερα κρούσματα έχουμε στην κοινωνία αυτό επηρεάζει και τα σχολεία. Αν δει κανείς τα κρούσματα, στα σχολεία έχουμε περισσότερα κρούσματα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και λιγότερα σε περιοχές με υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη».

Για τον εμβολιασμό παιδιών και εκπαιδευτικών

Μιλώντας για το πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας από 5 έως 11 ετών, μετά το “πράσινο φως” που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι θα περιμένει να δει τι θα πει σχετικά η Επιτροπή των Ειδικών.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού στην εκπαιδευτική κοινότητα ανέφερε ότι στα Πανεπιστήμια το ποσοστό είναι πάνω 93% στους καθηγητές, στους φοιτητές πάνω από 82%. Έχει πάει πολύ καλά, λέγοντας ότι «η εκπαιδευτική κοινότητα έχει ανταποκριθεί πολύ καλά». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, πάνω από το 84% των καθηγητών στα σχολεία έχει εμβολιαστεί.

Το πιο αποτελεσματικό μέτρο είναι τα πάρα πολλά τεστ

Ως ανέφικτη χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για περισσότερες σχολικές βάρδιες καθώς αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα στους γονείς. Επίσης, όπως είπε η κ. Κεραμέως υπάρχουν πολλοί καθηγητές οι οποίοι υπηρετούν σε περισσότερα του ενός σχολεία και επίσης δε θα μπορούσε να καλυφθεί η ύλη.

Θέλοντας να απαντήσει γιατί η κυβέρνηση επέλεξε την λύση των τεστ και όχι των τμημάτων με λιγότερα παιδιά, δήλωσε σχετικά:

«Σύμφωνα με την ανάλυση των ειδικών, το πλέον αποτελεσματικό μέτρο αυτή την στιγμή είναι το πάρα πολύ testing. Eίναι πιο αποτελεσματικό να κάνεις πολλά τεστ από οτιδήποτε άλλο. Η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά μια λύση η οποία κοστίζει πάρα πολύ. Το έκανε συνειδητά και για να προστατεύσει την ατομική και δημόσια υγεία, αλλά και για να διασφαλίσει τη λειτουργία των σχολείων. Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που κάνουν τόσα πολλά τεστ».