Skip to main content

Κεραμέως: Τι θα γίνει με τα σχολεία και τις πανελλαδικές εξετάσεις

Ξεκαθάρισε πως από τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας θα εξαρτηθεί το αν θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο και θα τελειώσουν στις 15 Ιουλίου οι πανελλαδικές

Αισιόδοξη πως θα διεξαχθούν κανονικά οι πανελλαδικές εξετάσεις, εμφανίστηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στην εκπομπή «Δέκα» της ΕΡΤ, ξεκαθάρισε πως από τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας θα εξαρτηθεί το αν θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο και θα τελειώσουν στις 15 Ιουλίου οι πανελλαδικές, που είναι και το «ιδανικό» σενάριο όπως τόνισε, κάνοντας παράλληλα και αναφορά στην μείωση της εξεταστέας ύλης.

«Η ύλη περιορίζεται σε αυτή που έχει διδαχθεί στη φυσική τάξη. Αφουγκραστήκαμε τη μεγάλη αγωνία και αναστάτωση όλων των υποψηφίων μαθητών», είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Σταθερή επιδίωξη, για τον χρόνο των εξετάσεων, είναι να μείνουμε όσο πιο κοντά γίνεται στον Ιούνιο και οι Πανελλαδικές να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο, ιδανικά μέχρι τις 15 Ιουλίου. Όλα εξαρτώνται από την πορεία της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουμε και τον περιορισμό αυτής».

Η υπουργός τόνισε πως τα μηνύματα για να τηρηθούν οι χρόνοι «είναι αισιόδοξα», παρά τις αντιρρήσεις που εμφάνισε ο Ηλίας Μόσιαλος, που ήταν επιφυλακτικός για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία πριν από τον Σεπτέμβριο.

«Συνομιλώ καθημερινά με τον κ. Τσιόδρα για το θέμα των εκπαιδευτικών δομών. Τα μηνύματα που λαμβάνω από τον κ. Τσιόδρα είναι αισιόδοξα. Αύριο (σήμερα 10/4/2020) θα συνεδριάσει η Επιτροπή και θα εξετάσει το θέμα της αναστολής εκπαιδευτικών δομών. Προφανώς θα υπάρξει παράταση. Ελπίζουμε ότι αν ο Απρίλιος κυλήσει καλά, να γυρίσουμε άμεσα σε μια σταδιακή κανονικότητα», σημείωσε.

Σημείωσε πως το υπουργείο θα πρέπει να πάρει μέτρα όπως την μικρή επέκταση του σχολικού έτους και την μικρότερη διάρκεια διδακτέας ώρας, ώστε να γίνουν πιο εντατικά τα μαθήματα.

Οσον αφορά την τηλεκπαίδευση, είπε πως υπάρχουν 3 εκατομμύρια συμμετοχές μαθητών, με την ημερήσια συμμετοχή να υπολογίζεται στις 610.000 και την συμμετοχή των καθηγητών που μπαίνουν στις ψηφιακές τάξεις να ανέρχεται σε 90.000.

«Υπήρξαν δυσκολίες γιατί κλήθηκε το σύστημα να αντέξει περίπου 1,3 εκατ. μαθητές. Αναβαθμιστήκαμε. Πήγαμε από τον έναν στους δέκα σέρβερ και αυτή τη στιγμή έχουμε εγγεγραμμένους 1 εκατομμύριο μαθητές. Βάλαμε και εκπαιδευτική τηλεόραση και η βοήθεια της ΕΡΤ είναι πολύ σημαντική. Σημειώνονται πολύ μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης. Περισσότεροι από 100.000 μαθητές την ημέρα παρακολουθούν αυτά τα μαθήματα» είπε η υπουργός Παιδείας.